събота, 31 декември 2011 г.

Сладкиш с ябълки и кокос

Сладкиша е от тези хубавите на Ели/уверена в кухнята/.Само където забравих да го поръся от горе с кокос,но довърших с пудра захар.Наистина е много ароматен и се изяде,бързо,бързо....



Продукти:
125 гр. масло
50 мл. олио
1 ч.ч. захар
3 яйца
3 с.л. лимонов сок
1 ч.ч. брашно
75гр. кокосови стърготини
1 бакпулвер
3 средно големи ябълки

Приготвяне:
Маслото леко разтопете в микровълновата фурна и смесете с олиото. Отделно разбийте яйцата и захарта на пяна. Прибавете мазнината и лимоновия сок. В друг съд смесете брашното с бакпулвера и 50гр. от кокосови стърготини. Добавете ги на порции към яйчната смес.
Ябълките обелете, почистете от семената и нарежете на едри парчета. Подредете ги на дъното на предварително застлана с хартия за печене тава много плътно. Отгоре разпределете кексовото тесто.
Печете в предварително загряла на 200гр. фурна около 30 мин. Като след първите 10 минути извадете сладкиша и го поръсете с останалите кокосови стърготини и го върнете обратно във фурната.

ВЕСЕЛО ПОСРЕЩАНЕ НА НОВАТА ГОДИНА,МНОГО ЗДРАВЕ,БЕРЕКЕТ,МИР И СПОКОЙСТВИЕ!

четвъртък, 29 декември 2011 г.

Палачинки-най-обикновени

Рецептата на тези палачинки взех от Стела/аелис/-много са мекички и вкусни.Получиха се 7 броя направени в по-голям тиган за палачинки.Нашите бяха полети с дюлево желе и свършиха за отрицателно време....




Ето и рецептата
1 яйце
250 гр. кисело мляко
250 гр. вода
1 с.л. олио
1 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
брашно-около 1 1/5 ч.ч.

Разбийте яйцето с щипката сол. Прибавете млякото с угасената в него сода, олиото, водата и брашно така , че да се получи гъстота на боза.Палачинките се приготвят в тиган с незалепващо покритие, намазнен съвсем леко.

понеделник, 26 декември 2011 г.

Меденки


Меденките на Джема-повечето блогърки познават нейните рецепти.Така попаднах на нея благодарение на Валя-нова моя приятелка от която получих коледен подарък и домашно приготвени меденки.Тя ми подари и красиви кутии за тях,заедно с различни фигурки-благодаря ти Вале!
Тази рецепта е една от най-сполучливите за меденки-невероятни са!


Продукти

2 яйца,
1 ч.ч захар (слагам малко по-малко за сметка на меда, понякога захарта я смесвам бяла и кафява. Кафявата захар дава много хубав цвят на меденките и приятен карамелов вкус и аромат)
1 к.ч мед, (аз слагам малко повече за сметка на захарта)
1 ч.ч. олио,
ванилия
1 канела,
1 ч.л сода хлебна,
брашно колкото поеме.

Омесва се тесто , разточва се и се изрязват сладки. Пекат се при умерена температура. Слепвам ги две по две с мармалад , слагам си в метална кутия с резен ябълка и си омекват чудесно няколко дена преди Коледа. Така, че ако нямате време да правите сега. 2-3 дни преди това ще са достатъчни. Но неслепени няма да омекнат толкова бързо.
Меда и захарта ги разтопявам на котлона , докато станат в гладка консистенция, добавям канелата и ванилията. Премествам в съда в който, ще замесвам. добавям яйцата едно по едно, после олиото през цялото време бъркам докато стане гладко и пенесто, слагам и содата. Постепенно добавям брашното и бъркам докато не стане трудно за бъркане. После остава съвсем малко до финала. Доомесвам добавяйки по мъничко брашно, докато спре да лепне. Трябва да стане меко, лъскаво тесто, с което много приятно се работи. Ползвайте само домашен мед! иначе има опасност въобще да не ви омекнат заради по-голямото съдържание на глюкоза в купешкия
Рецептата е безгрешна.
Най-успешното медено тесто!

неделя, 25 декември 2011 г.

Снежна Коледа на Витоша

Честито Рождество Христово!

Днес с по-малкият ми син решихме да си направим разходка в красивата ни Витоша.И останахме много доволни от нея.Бяла,снежна и много красива...







На този почивен ден туристите бяхме малко.







И обратно към дома....

събота, 24 декември 2011 г.

Празнична София и Честита Коледа на всички!

Направих няколко снимки из София-разстоянието от Софийски университет до офиса,където в момента ходя на курс.Навсякъде е празнично украсено и настроението е видимо по лицата на хората....
Би било чудесно това настроение да не слиза от лицата ни...
Немски празничен базар-с много изненади за децата.





Катедралата св.Александър Невски


Народното събрание


Военния клуб
и елхата от пластмасови шишета пред него-от далече не се разбира от какво е

Руската църква с красивата елха


Нека тази Коледа бъде най- щастливата!
Бяла и снежна,красива и добра....
Желая Коледната нощ да донесе чудеса, реализация на всички мечти и огромна кошница ,пълна със здраве,любов и мнооого щастливи мигове!!!
Честита Коледа!

петък, 23 декември 2011 г.

ПЕЧЕНИ ПИЛЕШКИ КРИЛЦА СЪС СУСАМ



Продукти:
500гр. пилешки крилца
2с.л. сусам

за маринатата:

4с.л.соев сос
1ч.л. горчица
2с.л. лимонов сок
1/2ч.л. чесън на прах-или 2-3 скилидки пресован чесън
1с.л. мед

Крилцата се поставят в широк съд. Съставките за маринатата се разбиват и крилцата се заливат с нея. Престояват поне час, а най-добре 24 часа. Нареждат се в тавичка и се пекат до готовност /около 20 минути/.





Гарнитура по желание-при мен печени картофи с подправки.



сряда, 14 декември 2011 г.

Торта "Esterhazy"

Една от любимите ми торти-направих я с голямо желание и я изядохме с още по-голямо.
Ето и рецептата за нея:

Продукти:
за блатовете:
8 белтъка
200 грама ситно смлени орехи
170 грама захар
за крема:
9 жълтъка
150 грама пудра захар
50 грама брашно
250 мл прясно мляко
250 грама краве масло
ванилия

за захарния фондан:
1 белтък
около 200 грама пудра захар
1 чаена лъжичка прясно изцеден лимоново сок
около 30-40 грама млечен шоколад за мрежата




Първо се направи крема, защото той трябва да изстива и да стегне много добре.
Затоплете по-голямата част от млякото (около 200 мл), другото трябва да е студено.
Студеното го разбийте с жълтъците, брашното, ванилията и захарта.
Махнете горещото мляко от котлона, намалете котлона, трябва да бъде много слаб за следващия етап на крема, и на тънка струйка добавете топлото мляко към яйчената смес, като разбърквате много интензивно.
Върнете сместа на котлона и не спирайте да разбърквате, докато не се получи гъст крем.
Оставете крема да изстине и го разбийте с мекото масло.
Приберете крема на студено, за да стегне леко.

Подгответе си хартия за печене и я очертайте с молив с еднакви като диаметър кръгове.
Очертах с размер 26 см кръгове и получих 5 блата.
Блатовете
Разбийте белтъците на пяна и постепенно добавете захарта.
Разбивайте, докато се получи гъст сняг.
Накрая добавете ядките и разбъркайте с дървена лъжица до пълното им смесване. Намаслете много добре кръговете на хартията за печене, защото няма да можете да отлепите лесно блатовете.
Изпечете блатовете един по един на 180 градуса за около 6-7 минути.
Внимавайте да не ги изгорите, трябва просто съвсем леко да се зачервят по краищата.
Самите блатове трябва да си останат светли, не се стремете да ги изпечете, както например се пече кекс.
Изпечените блатове трябва да изстинат напълно.
Сглобяване на тортата:
Редува се блат, крем и така, до изчерпване на продуктите.
Последният блат трябва да бъде намазан с много малко крем.

Фондана
С вилица разбийте белтъка за фондана и започнете да прибавяте от пудрата захар, сложете и лимоновия сок.
Добавяйте от захарта, докато се получи гъста (но не твърде гъста) смес, трябва да може да се разлее по повърхността на тортата.
Може да не се наложи да сложите цялото количество от 200 грама пудра захар, това зависи от белтъка ви и от преценката ви.
Разтопете на водна баня шоколада.
Сега трябва да се действа много бързо, за да направите красива мрежа.
Сложете шоколада в шприц с много тънък накрайник, трябва да е подготвен, защото трябва да работите с него веднага след като изсипете фондана. .
Сложете фондана върху тортата и го разпределете да се изравни навсякъде по повърхността й.
С шприца направете много шоколадови кръгове, като започнете от средата на тортата.
После с клечка за зъби направете шарките, първо от бордюра към средата и после с обратно движение .

Сложете готовата торта да стегне в хладилника -най-добре е цяла нощ.

вторник, 13 декември 2011 г.

Пилешко филе с къри и гъби


Продукти

800 гр. пилешки филета
2 големи глави кромид лук

400гр. гр. гъби -печурки
4 кисели краставички .
1 равна с.л. къри
масло и олио за запържване
1 ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. сметана за готвене
сол на вкус
черен пипер на вкус

Пилешкото филе се нарязва на ивици. Наръсва се със сол и черен пипер на вкус, а след това и с кърито. Така овкусени, парченцата пилешко се оставят в подходящ съд , за да поемат от подправките.
Нарязват се зеленчуците- лука се разрязва на половина и всяка половинка се нарязва на шайби. Гъбите се нарязват на ивици. Киселите краставички на малки лентички.

В тиган с незалепващо покритие се налива малко масло, в него се задушават зеленчуците. А отделно в по-голям съд-/аз имам широк тиган/с малко мазнина се задушават нарязаните пилешки филета-имайки предвид ,че пускат вода,аз не слагам.Когато се позачервят, към месото се добавят зеленчуците и се задушават заедно за 1-2 минутки.

Прибавя се бялото вино . Оставя се да къкри за няколко минутки, докато течността се изпари, а месото и зеленчуците станат готови за консумация. Последна се пробавя сметаната – смесва се добре с месото и зеленчуците.

Добавят се киселите краставички и ястието остава на котлона още малко – докато соса се сгъсти.
Получава се една вкусотия,която се нуждае само от чаша хубаво вино,споделено с любим човек...

понеделник, 12 декември 2011 г.

Плетен пирог с плънка-Ζαμπονοτυρόπιτα


Отново и за пореден път искам да благодаря на Зиче за тези месени вкусотии.Всичко при нея е от вкусно по-вкусно....
Избрах тази рецепта и не сгреших.Промених плънката,според това което имах в наличност и се получи чудесен пирог.
Ето и продуктите за 2 броя

1 -яйце
0,500 мл.- пр.мляко
20 гр.- мая /половин кубче/
1 с.л.- сол
1 ч.л. -захар
1 с.л.- олио
1 с.л. -оцет
около 1 кг. -брашно
маргарин за мазане на пластовете

за намазване отгоре
1 яйце за намазване
1с.л.-зехтин
1с.л.-прясно мляко

за плънката
4 кренвирши
4 кисели краставички
4 сварени яйца
настърган кашкавал
всичко се реже и се разделя на две-за двата пирога

плънката може да се промени според вкуса
за тестото
Млякото се затопля, слага се маята да се разтвори в него и се замесва тесто от всички продукти.Оставя се покрито с кърпа да втаса-аз слагам на леко затоплена и изключена фурна.
След като втаса се разделя на две топки.Взима се едната и се разстила върху пекарска хартия на правоъгълник и се намазва с маргарин.В средата се подрежда плънката-кренвиршите,отгоре яйцата,краставичките,настъргания кашкавал и подправки по желание.

Отстрани на плънката се правят разрези с нож
Преплитат се един върху друг и с хартията се слага в тавичка

Така се прави и другият пирог -аз сложих на отделна хартия и преместих в тавата от фурната-сложих ги в двата края на тавата,за да се изпекат по-добре.Намазах с яйчената смес и оставих да втасат отново във фурната.
След това увеличих фурната на 180 градуса и пекох до зачервяване.

Пирога обра овациите на моите мъже-поискаха отново да направя....

Моята порция с чаша айрян...