вторник, 31 януари 2012 г.

Портокалова баница-Πορτοκαλόπιτα


Обичам Гърция-тя е в душата и сърцето ми.Там се чувствам като в свои води.
Обичам кухнята им,музиката им,никога не съм имала проблеми с гърците...дори в момента си слушам гръцката музика и ми е едно хууубавоооо...а полунощ отдавна мина...
Взех успешно първият си изпит по гръцки език и продължавам напред.

Представям ви една гръцка рецепта-портокалова баница.Сочна и ароматна-чудесна е.

Тук се правя на фотограф,който улавя капката сироп...


А сега рецептата
Ще я покажа стъпка по стъпка

Продукти

1 пакет кори за баница-500гр бяха моите
2 ч.л. канела
2 с.л. захар
2 с.л. разтопено масло

4 яйца
3/4 ч.ч. захар
1 кофичка кисело мляко
1 ч.ч. олио
2 с. л. коняк
2 ванилии
1/2 ч.л. сол
2 ч.л. бакпулвер

за сиропа
2 ч.ч. захар
2ч.ч. портокалов сок-около 4-5 портокала
1ч.ч. вода
кората от 1 настърган лимон
1 пръчка канела
Взимаме 6 кори ,едно по една се намачкват на хармоника и се слагат една до друго в намазнена тавичка-моята е 36-24см.Поръсват се със захарта,канелата и разтопеното масло.

Запича се до леко златисто на 180 градуса за 10-12 минути.


През това време разбиваме яйцата,захарта и останалите продукти ,докато стане на пухкаво тесто.Накъсваме с ръце останалите кори и малко по малко ги прибавяме в тестото.Разбъркваме често ,за да се овлажнят добре.

Изсипваме сместа върху изпечените кори и разпределяме равномерно върху тях.


Печем 30-35 минути ,докато се зачерви отгоре и оставяме да изстине.

Сваряваме сиропа -след като всички съставки в него са сложени-вари се 10-12 минути.
Изстиналия сладкиш заливам с топлият сироп-аз го нарязах на парчета и продупчих с вилица тук там.Сиропа покрива цялата смес и по малко поема до дъното.


Правих го вечерта и сутринта беше попил навсякъде.


неделя, 29 януари 2012 г.

Шоколадова торта


Тази торта направих за 70-ят рожден ден на моята свекърва-да е жива и здрава!

Казах на Марианка в нейния блог,че ще я направя за специален повод и този беше такъв.




Продукти за блата:

150 гр. натрошен тъмен шоколад
300 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
300гр кафява захар
50 гр. какао
200 мл. олио
150 мл. заквасена сметана
150 мл. вода
3 яйца
1/2 ч.л. ванилова есенция

Приготвяне:

Натрошете шоколада в кухненски робот ( нарежете на ситно ). Поставете брашното, захарта, какаото, олиото, сметаната, яйцата, ванилията в голяма купа и разбийте с миксер. Прибавете към сместа натрошеният шоколад, разбъркайте добре, изсипете в форма с 20 - 22 см диаметър. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса ( 140 градуса с вентилатор ) за 1ч. и 20 мин, докато дървеното шишче с което пробождате блата излезе чисто. Охладете добре блата и нарежете на 3 равни части.

Продукти за шоколадовия крем:

100 гр шоколад ( натрошен )
150 гр. заквасена сметана
2 с.л. кафява захар


Приготвяне:
Поставете, шоколада, сметаната и захарта в касерола, загрейте и бъркайте до хомогенизиране. Оставете сместа да изстине.

Продукти за ангелска глазура :

500 гр. бяла захар
125 мл. вода
1 ч.л. ванилов екстракт
1 с.л. течна глюкоза
2 белтъка

Приготвяне:
В тенджера поставете, водата, глюкозата и ванилията. Кипнете сместа докато получите бистър сироп. Отстранете сиропа от огъня, Разбийте белтъците на сняг. Постепенно добавяйте ( на тънка струя ) от горещия сироп и продължавайте да бъркате, докато сместа стане пухкава и достатъчно гъста за нанасяне.

Сглобяване на тортата:

Когато блата е изстинал, го срежете на три равни части. Намажете два от тях с шоколадовия крем.Като работите бързо, разстелете по малко и от ангелската глазура. Сглобете тортата и я намажете равномерно отгоре и отстрани с останалата глазура!



Много шоколадова-по едно парче и второ едва ли ще се пожелае....
Марианче,благодаря за рецептата!

А с тези 71 карамфила мъжът ми изненада майка си рано,рано сутринта- още в леглото....той обича да прави такива приятни и романтични изненади....
Ето я и нея...

Крем супа от червена леща ,след зимен работен ден

Много се радвам на зимата-тази с дебел и пухкав сняг...
Сутринта на излизане от входа,нямаше как да не снимам това красиво борче..


Влизайки в красивия Бизнес парк,
не мога да не снимам и мостчето,под което лятото плуват безброй красиви рибки,
пейките
и тези
фонтаните...
стигам благополучно до офиса на топло.

Така и така съм пред него,поне да се похваля и с наградата която получих.


Тръгнах си уморена,но удовлетворена...


Премръзнала от тези минусови градуси се прибирам на топло-при семейството си...

Ето и супата която приготвих набързо и хапнахме с удоволствие...



500 грама червена леща,
половин глава праз
3 скилидки чесън,
1/2 буркан стерилизирани домати
2 моркова
1 червена чушка,
копър
1 чаена лъжичка кимион
1 / 2 ч.л. червен пипер
вегета
1 лимон
5 с.л.зехтин
3 л. вода

Приготвяне:

в 3 литра вода сложих първо лещата да ври със сол и зехтин,след това нарязах всички зеленчуци,прибавих ги заедно с подправките .Оставих да ври докато се сварят и пасирах.Добавих сока на 1 лимон и стана върхът...
След като не открих крутони в магазина,си направих сама-неволята учи...

Малко дълго стана писането ми,но сте ми изключително приятни и исках да споделя всичко това с вас...

сряда, 25 януари 2012 г.

Кюфтета от печени червени чушки


В зимните дни една такава рецепта се приема добре,защото ни омръзнаха месата...Ели/Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг/ ме подтикна да я направя и се получиха много вкусни кюфтенца.Благодаря ти ,Ели ,и на тебе Пепчо също...

Продукти:
5-6 големи печени червени чушки
200 гр. натрошено сирене
2 яйца
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
5-6 супени лъжици брашно
2 супени лъжици олио
2 супени лъжици кисело мляко
Щипка сода бикарбонат
Малка китка магданоз
Сол и черен пипер на вкус

Мазнина за пържене

Приготовление:
Печените чушки се смилат на по-едри парченца, смесват се с яйцата,киселото мляко и содата,натрошеното сирене, брашното и олиото.
Добавят се нарязаният лук, магданоз и пресованият чесън.
Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
Количеството сол се определя от това колко е солено сиренето.
Във вряща мазнина се изсипва със супена лъжица от сместа.
Пържат се от двете страни.
Готовите кюфтета от печени червени чушки се сервират с млечен-чеснов сос с копър или друг сос по желание.

вторник, 24 януари 2012 г.

Сълзици,мини хапки и панделки от многолистно тесто


С многолистно тесто се работи лесно и крайният резултат е вкусен доста разнообразен.Започвам с бисквитите...

Ето как става:

трябва ни
1 /2пакет бутер тесто
75 г захар
лимонова или портокалова кора
10 г меко масло

Приготвяне

* Поръсете работния плот с половината от захарта и разстелете тестото върху нея.Настържете от кората на един лимон или портокал и я смесете с останалата захар.Може да се поръси с канела,какао-кой както го обича...
Съпругът ми ме изненада с това мини ренденце,точно когато ги правих.



Посипете лимонената захар равномерно върху тестото и притиснете леко с точилка за да полепне по-добре.

Започнете да навивате тестото от единия му край на руло.Завивайте до средата на тестото.Повторете същото и от другия край, докато двете рула се срещнат по средата.


Оставих тестото за 20 мин.във фризера, завит с найлона от тестото ,а после с остър нож нарязах бисквити.
Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене като оставите достатъчно място между тях. Лекичко намажете бисквитите с меко масло .


И печете в предварително загрята на 180*фурна до зачервяване.


От краищата на тестото се образуваха мини хапките.

А с другата половина от тестото направих панделки.Режат се ленти,навиват се 1-2 пъти в средата и се подреждат в тава покрита с хартия за печене.


Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса.

неделя, 22 януари 2012 г.

Масленки


Масленки-обожавам ги....Още от времето ,когато бяха по 5 ст.бройката.Когато ги видях при ,Pep-4o,изобщо не се поколебах за правенето им-дори двойна доза си направих.И в унисон със снежната обстановка навън,и с топлото мляко у дома,масленки се харесаха на всички.


Продукти
200гр. размекната мас
1 яйце
150 гр. пудра захар
400гр брашно (приблизително)
3-4 ванилии

пудра захар за овалване или поръсване

Приготвяне:
* Яйцето, маста и захарта се разбиват с вилица.
* Прибавят се към брашното с ванилията и се омесва набързо, за да не се размекне тестото прекалено много от топлината на ръцете. .
* Точи се на кора (дебела ок. 5 мм) и се режат формички или се правят на топчета.
Аз направих и от двата вида.
* Пекат се в ненамаслена тава на 180* (или на хартия) за около 10-12 мин. (това си зависи от фурната,) до съвсееееееем леко порозовяване .
* Изваждат се и още горещи по желание се овалват (или поръсват, както са на хартията) в пудра захар.

Стават пръхкави,сладички и ароматни-насладете им се...

събота, 21 януари 2012 г.

Кекс в микровълнова


Това е най-бързия кекс-за 10 -15 минути става готов,в зависимост от вълните.С чаша фрапе много добре се хапва...


Продукти:
3 яйца
1/2 ч. чаша захар
1/2 ч. чаша олио
1/2 ч. чаша прясно мляко
2 чаши брашно
настъргана портокалова кора
малко стафиди
1 ванилия
1 бакпулвер

За отгоре: разтопих един голям шоколад с 1 с.л. масло и 2 с.л. прясно мляко

Приготвяне:
С миксер разбиваме яйцата,захарта, олиото и прясното мляко. Прибавяме брашното разбъркано с бакпулвера и отново добре разбиваме. Накрая добавяме настъргания шоколад(или стафиди или част от тестото смесваме с какао или настърганата лимонова кора) и внимателно разбъркваме.Аз оставих малко тесто и обърках с какао. Наливаме в подходящ предварително намазнен и посипан с брашно съд.Изсипах кексовото тесто и отгоре нашарих с останалото какаово тесто( правих в тенджерка от йенско стъкло),но тъй като ми опираше в стените от дръжките и от едната страна се получи едно кръгче поизгоряло.Хубаво е съда да се върти свободно в печката. Времето на "печене" зависи от мощността на микровълновата ви печка - моята е 800 W и "пекох" 12 мин.,но при по-високи мощности може да пробвате как е след 6-7 минута. Непременно проверете с клечка, дали е опечен(не трябва да залепва тесто по нея).
Трябва да се знае,че отгоре остава бял - няма я онази тъмна коричка като на опечените във фурна кексове- да не си помислите че още не е готов.
Извадете го от съда след като почти изстине.
Ако обаче искате да стане като блат за торта, го направете по-сухичък и сиропирайте!
Аз го залях с компот и след това го покрих с шоколадовата заливка.


Тази сутрин се насладих на фрапето в снежна обстановка...беше уникално вкусно...