вторник, 28 февруари 2012 г.

СПАГЕТИ С БЯЛ СОС




ЕТО И МОЯТ БЯЛ СОС, КОЙТО ПРИГОТВЯМ ЗА СПАГЕТИ:

СМЕСВАМ В МАЛКА ТЕНЖДЕРКА

250 ГР. ЛЕКО ЗАТОПЛЕНО ПРЯСНО МЛЕКО
100ГР. ГОТВАРСКА СМЕТАНА
5-6 СУП.ЛЪЖ.МАЙОНЕЗА
1 ЯЙЦЕ
1Ч.Л.ГОРЧИЦА
РАЗБЪРКВАМ СМЕСТА НА КОТЛОНА ДО СГЪСТЯВАНЕ /ДА СТАНЕ КАТО БОЗА/
ПРИБАВЯМ СОЛ НА ВКУС
МНОГО МАЛКО ЧЕРЕН ПИПЕР, МАГДАНОЗ .ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПОРЪСВАМ С НАСТЪРГАН КАШКАВАЛ ИЛИ НЯКАКЪВ ВИД СИРЕНА И СЕРВИРАМ.МОЖЕ ДА ОБЪРКАМ СОСА СЪС СПАГЕТИТЕ ИЛИ СИПВАМ ОТ СПАГЕТИТЕ И ОТГОРЕ СОСА.

неделя, 26 февруари 2012 г.

Пита-Зиче

ПРОСТЕНО - ПРОСТИ!


Прошка е, Сирни заговезни ...Да простим и да ни бъде простено!


Вижда се края на зимата...това цвете е доказателство за това.Разцъфна днес-много му се радвам.То е едно от тези на балкона ми.



Погача от многото на Зиче....как ухае само....По-късно ще бъде разчупена,че хората ми отидоха на протест...
Зиче,благодаря!!!

Ето и самата рецепта:

Продукти:

750 гр- брашно
1ч.125мл.-хладка вода ,
1/2 кубче мая(7гр. суха) и щипка сода бикарбонат
3 бр -яйца единият жълтък за мазане го отделяме
1 ч.л.-сол
3 с.л.- захар
1/2 кофичка -кисело мляко
2с.л.-зехтин


ПРИГОТВЯНЕ:

Маята разтварям във хладката вода с едната лъжица захар.
Омесвам с продуктите средно меко тесто и се оставя да втаса.
Брашното според мекотата на тестото го прибавяме/понякога поема по малко или повече в зависимост гъстотата на киселото мляко/.
Разделям го на 4 или 6 бр.топки.Броя на топките няма значение.
Всяка се разточва на кора мажат се обилно със зехтин или масло.

Така ги слагам една върху друга като между тях е намазано с мазнината .Трябва да е на хартия за печене за да можем да го принесем след оформянето в тавата.
Пластовете режем с къдрав нож (става лесно с него)в средата на кръст.После всяко триъгълниче на половина и стават 8 триъгълника.

Всяко триъгълниче хващаме от средата и завъртаме по часовниковата стрелка два пъти.

Слагаме във фурната завита тавата с кърпа на 50 градуса за около 1ч.-аз покрих с фолио,защото отгоре има доста мазнина.Когато втаса хубаво,намазвам с жъртък,малко мазнина и 1с.л. прясно мляко.

Включвам фурната на 180 градуса и пека до готовност.Ако се зачерви бързо отгоре,при мен сега стана така,покрих с алуминиево фолио.

И вече разчупена.

Аз не се стърпях и поръсих с шарена сол.

Кекс с тиква и лимонова глазура

Това цвете ми краси балкона през цялата зима-не спря да цъфти...
Съпругът ми го беше купил ,цъфтя и спря.Миналата пролет го бях отписала,но в един момент се показа от саксията,започнах да го поливам и то ми се отблагодари с цветовете си...

В деня на прошка направих кекс .Лесен и много вкусен-пак с тиква....Но на всички много ни хареса...

Продукти:
2 яйца
1ч.ч. захар
1/2ч.ч. олио
1 1/2ч.ч. брашно
1 ч.ч. настъргана тиква-на средно ренде
1/2 ч.л. канела
1 бакпулвер
орехи

За глазурата:
1 ч.ч. пудра захар и 5-6 с.л. лимонов сок



Разбиват се яйцата и захарта с миксер.Добавяме олиото,брашното с бакпулвера.След като разбъркани добре съставките,добавяме и настърганата тиква и орехите.Всичко това бъркаме с шпатула или лъжица.Изсипваме сместа в кексова форма,застлана с хартия и намазана леко с мазнина.Слагам кекса в студена фурна и включвам на 180 градуса.Кекса пробвам с клечка дали е готов и когато по клечката няма нищо от тестото изключвам фурната и отварям леко вратата.Оставям го вътре до пълното му изстиване.


За глазурата-пресявам пудрата захар и сипвам 1 по 1 лъжиците пудра захар-обърква се хубаво с миксер.С получената смес заливам кекса ,след като е добре изстинал.По желание може да се настърже лимон или портокал отгоре.

събота, 25 февруари 2012 г.

Крем супа от тиква-Κολοκυθόσουπα 'κίτρινη' βελουτέ


Видях я в един гръцки блог и си я направих.Друг е върпоса,дали останалите от семейството ми ,ще благоволят да я опитат.На мен определено ми хареса...
Вчера и днес съм на тиквена вълна...

Продукти

1 кг тиква
1 морков
1 стрък праз
2 картофа
1/2 ч.ч. прясно мляко
щипка кимион
бучка масло

Нарязваме всички зеленчуци.

Слагаме ги в тенджера,покриваме с вода,поръсваме със сол и варим до омекването им-около 15 минути.Прецеждаме и оставяме водата,която ще добавяме при пасирането ,толкова колкото ни хареса като гъстота.Прибавяме кимиона, маслото и прясното млеко.
При сервиране може да се сложи лъжица сметана и няколко крутона.

И една награда която EdiLina ми подари

Благодаря от сърце,Елиана-прегръщам те!
Искам да я поднеса на Габи-http://geibrielpavur.blogspot.com/,която с такова желание започна да прави блога си,след като я заведох на едно представяне на Йоли-абе заребих си я с рецептите ни....
Приятен ден на всички!

петък, 24 февруари 2012 г.

Баница с тиква и глазура


Баница,която направих преди време -сочна,сладка и ароматна...

Продукти:

1 пакет кори за баница-500гр
краве масло за намазване
захар по 3 с.л. на руло
канела
ванилия
орехи

За заливката
2 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко
ванилия

За глазурата
сок от половин лимон
пудра захар да стане на кашичка
Приготвяне

Тиквата се рендосва.Взимам 1 кора,намазвам я леко с масло направо с пакетчето няколко черти и обръщам намазаното върху втора кора.Слагам от тиквата ,поръсвам захар,канела и орехи.Завиват се двете кори на руло.В тавата от фурната слагам мазнина и един лист кора.Отгоре подреждам направените рула.Нарязват се напречно на квадрати.
Приготвя се заливката и се излива върху баницата.Тук там сложих от останалото масло.


Пече се в умерена фурна.

След изпичането се напръсква с глазурата.А може и само с пудра захар.

Стана много мекичка...

Хлебни питки-Зиче


Когато реша,че трябва да меся и хоп при Зиче-богат избор на тестени изделия-благодаря ти миличка!
Тези питки лесни и вкусни ни станаха любими.

Продукти:

20 гр. мая-половин кубче
400 мл.топла вода
2 ч.л. сол
3ч.л. захар
около 1 200кг. брашно



В топла вода слагам маята,захарта и бъркам ,докато се разтопи.Добавям малко брашно да стане като боза и завивам за да втаса-около 15 минути.
Пресява се брашното,правя кладенче и изсипвам втасалата мая.Меси се до средно меко тесто.Оформям малки топки-колкото мандарина и ги слагам в тавата от печката върху хартия.Резвам отгоре по две черти на кръст и поръсвам с брашно.Покривам ги с кърпа.
Така оформени ги слагам във вкючена фурна на 50 градуса да втасат.
Когато удвоят обема си, махам кърпата и увеличавам на 180 градуса.
Пекат се до готовност.


Египетски крем с тиква


Много нежен крем-с тиква и мед....

Необходими са ви:
1 л прясно мляко
5 с.л. нишесте/аз използвах лимон/
1 ч.ч. пюре от тиква-при мене печена-може и варена
6-7 с.л. мед/ако обичате по-сладко-може и повече/
1пак.ванилия
1 бучка масло

Докато е топла тиквата се пасира с вилица.Добавя се меда и се прави на пюре.Ако искате да е по-фино-може да разбиете с пасатора.Аз я оставих така,за да се усещат малки парченца.Нишестето се размива в студеното мляко,добавя се ванилията,пюрето с меда и бучката масло.Слага се на котлона и се бърка постоянно.След като заври и се сгъсти се бърка още 1-2 мин,сваля се от огъня и се разсипва в купички.Получиха се 6 такива купички


и 2 от тези


Диди,благодаря ти и за тази рецепта!

Запеканка с печени чушки


Безмесно ястие-леко и вкусно.Вместо да правя чушки бюрек,тази рецепта ми спести от времето.И е пак от вкусотиите на Диди-благодаря!

Направих я по следния начин:
Продукти:

4 яйца
2 ч.ч. прясно мляко
3-4 с.л. брашно
сол на вкус
1/2 ч.л. сух копър/може и пресен,но в момента не разполагах с такъв/
няколко печени чушки -нарязани на квадратчета
около 100 г сирене-също нарязано на кубчета,прибавих и извара около 100гр.

олио за намазване на съда в който ще се пече

В намазана и поръсена с брашно тавичка или глинен съд


моята е тарта с размер около 30 см в диаметър,се нареждат парченцата пипер и сирене.

Отделно в купа се разбиват добре яйцата с млякото,брашното и копъра.Сместта се изсипва в съда върху пипера и сиренето и се пече до зачервяване.

Когато беше почти готова поръсих с кашкавал,оставих във фурната да се разтопи...

Локумки,но със сладко


Локумките на Траянка-traianaskitchen.blogspot.com
Траянче,станаха прекрасни тези твои бабини локумки-пръхкави,топят се в устата...благодаря ти за споделената рецепта!

Рецептата е следната:
Продукти:
2ч.ч. стопена мас
1 газирана вода/250грама/-аз сложих фанта портокал
1п.амонячна сода
1ч.ч. орехови ядки
200 гр. пудра захар
брашно за меко тесто/ около килограм и нещо/
100 гр. локум или сладко на парчета-при мен от ябълки

Приготвяне:
Разтопената мас се смесва с газираната вода/фантата/ и амонячната сода.Разбърква се добре и прибавя брашно , до получаване на меко тесто, което не лепне. Готовото тесто се разделя на топки, с големина на ябълка и се разточва на кръг . Нарязва се на осем триъгълни парчета или повече, зависи с каква големина е кръгът.


На всяко парче се поставя малко парченце локум или сладко, върху него орехче и се завива на стегнато рулце, както се завиват кифлички. Готовите локумки се подреждат в ненамазана тава или върху пекарска хартия и пекат до златисто в предварително загрята фурна на 200 градуса.


Още, докато са горещи, се овалват в пудра захар. В самото тесто не се слага никаква захар, защото локумът/сладкото/ и пудрата захар ги подслаждат напълно достатъчно.