неделя, 25 март 2012 г.

Погача за Благовещение

Честито Благовещение!
Честит имен ден на всички празнуващи!



Чудех се каква погача да направя и пак при Зиче се отбих....Спрях се на сръбски хляб.Малко формата поизмених за по -интересно....

Продукти
250 мл прясно мляко
1/2 ч. л.- сол
1 чаена лъжичка захар,
1 пакет - суха мая или 1/2 кубче жива
3 1/2 чаши брашно ако е нужно добавете още малко
100 гр масло- за намазване на парчетата.
1 яйце за намазване

В топло мляко, добавете солта, захарта, маята, 1-2 супени лъжици брашно, разбъркайте добре и покрийте да шупне.
*След това, добавете пресятото брашно и месете тестото да стане средно меко.




Аз разделих на 12 топки за форма от 26 см.Всяко топче намазах с разтопено масло и оформих фитил,който забързах на възел .Така направени всички топчето сложих в намазнена тавичка.

Оставих тестото да втаса и след като е изпълнило тавата,намазах с разбито яйце с няколко капки олио и намазах отгоре.Поръсих със сусам.
Пече се на 180 градуса.

събота, 24 март 2012 г.

Пиленца от Козуначено тесто


Тези пиленца обиколиха няколко блога миналата година.Моите се получиха малко по-охранени,но пък много вкусни.
Необходими продукти:

Сухи съставки:

7–8 чаени чаши-малко над килограм пресято брашно
1 щипка сол

Течни съставки:
6 яйца (на стайна температура)
1 2/3 чаена чаша (= 280 гр.) захар
есенция ром

настъргана лимонова кора

Смес за маята:

1 ¼ чаена чаша (=250мл.) затоплено (не горещо) прясно мляко
2 пакетчета от по 7 гр. суха мая
1 чаена лъжичка захар

Допълнително:

150 мл. разстопено масло
150 мл. олио



Приготвяне:
Най-напред се смесват съставките за маята. Всичко се разбърква добре и се покрива с фолио да шупне. Нужни са около 15 минути да втаса.

След като маята втаса към нея се прибавете яйцата. След това започнете да добавяте на части от брашното и замесете тесто. Добавят се на части смесените олио и масло . Тестото се меси продължително (минимум 40 минути). Колкото по-дълго се меси – толкова по-добре. Поставете тестото в дълбока купа или друг подходящ съд. Покрийте го с фолио и го оставете на топло да втаса.


Късат се парченца тесто (около 100 гр.), които се оформят на топка. От топката се прави фитил с дължина около 17 см. Полученият фитил се връзва на възел. В единият край се оформя човчица. Другия край на фитила се разрязва на няколко места да се получи по-перната опашка.За очички се забождат 2 зрънца черен пипер.
Пиленцата се нареждат (на разстояние) в тава застлана с пекарска хартия.



Оставят се на топло да втасат. Когато увеличат обема си се намазват с разбито яйце и се наръсват със захар. Пекът се в предварително загрята фурна на 170˚

Козуначено руло с кайсиево сладко


Рецептата на това руло видях при Мина/angellovescooking/ и много я харесах.А с кайсиевото сладко и ядките -вкусотия....

Продукти

За тестото:

200 мл топло мляко
75 г масло, разтопено
2 яйца
4 супени лъжици кристална захар (около 85г)
1/2 чаена лъжичка сол
1 есенция ром д-р Йоткер
1 есенция ванилия д-р Йоткер (или 2-3 прахчета)
550 г брашно
1 пакет (7г) суха мая д-р Йоткер

За плънката:

50 г масло, разтопено
200 г конфитюр кайсии
1 чаша сушени кайсии, нарязани на ситно
1 чаша стафиди
1 чаша бадеми, нарязани на едро
1/4 чаша захар (по желание)

За глазурата:

1 жълтък
1-2 с.л. мляко
1/3 чаша кафява захар

Начин на приготвяне:

Поставяме съставките в голяма купа и в следния ред: брашно, мая, захар, масло - нарязани на кубчета, мляко, яйца, есенция ром и ванилия, сол – и месим тестото поне 20 минути, след което оставяме покрита с фолио или кърпа в предварително загрята на 50С и изключена фурна да втасва докато удвои обема си.

Разбиваме жълтъка за намазване с прясното мляко.

След като сме готови с месенето и тестото е втасало, загряваме фурната на 50С и изключваме.
Изсипваме тестото върху леко набрашнена равна повърхност.Разточваме кора с размери 40х40 см и дебелина около 1 см.Намазваме с разтопено масло за плънката.
Намазваме и с конфитюра от кайсии.Поръсваме с нарязаните на ситно сушени кайсии, стафидите и нарязаните на едро ядки.
Навиваме на руло, пренасяме върху хартия за печене и оформяме от рулото кръг.С остър нож нарязваме рулото на парчета с дебелина около 2-3 см и леко ги "разминаваме" едно с друго.Прехвърляме с хартията в 28 см по-дълбока тава за печене.Покриваме с памучна кърпа и оставяме в предварително нагрятата до около 50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна за 15-20 минути - или докато удвои обема си.
Намазваме втасалото руло с разбития с прясно мляко жълтък и поръсваме с кафявата захар.



Печем в предварително загрята на 180С или 160C с вентилатор фурна около 35-40 минути, или до тъмно златисто кафяво, като след 15-20-тата минута покриваме с хартия за печене или алуминиево фолио - да не прегаря.Изваждаме, поставяме козунака върху решетка, както е в тавата, покриваме с памучна кърпа и оставяме да отпочива поне 30 минути.


Желая на всички пролетно настроение с кътче от моя балкон.
Времето позволява да си пия кафето тук...

петък, 23 март 2012 г.

УСУКАН КОЗУНАК И КОЗУНАЧЕНИ МЪФИНИ

Ето и първата ми цъфнала фрезия от 1 пакет луковици-ама точно за първа пролет ни изненада.С мъжът ми ги чакаме 5 месеца да пораснат и цъфнат.А как ухае само....





Сега продължавам с рецепта за усукан козунак.От Танитка се заразих за първата си козуначена рецепта,която направих и от тогава всяка година си го правя.
Мноооого вкусен....






Продукти

2 яйца + 1 белтък(жълтъка остава за намазване отгоре)
около 1 ч.ч прясно мляко*
1/4 ч чаша разтопено масло
1с.л ром(по желание)
1 ч.ч захар
1/2ч.л. сол
около 4 и 1/4 - 4 и 1/2 ч.ч. брашно
1 с.л. суха мая
настъргана кора от един лимон
настъргана кора от един портокал

Всички продукти трябва да са със стайна температура.

От горните продукти се замесва тесто-сладкото тесто втасва по-бавно!Намазва се с мазнина и се оставя да удвои обема си на топло-или в леко затоплена и изключена фурна или до прозореца на слънце в купа покрита с прозрачно фолио.

От тази доза правя два големи усукани козунака, изпечени в кръгла форма за кекс. Половината тесто от дозата се разделя на три еднакви парчета. Всяко едно се разточва до правоъгълник с приблизителни размери 40Х10см. Всяко парче се намазва с разтопено масло, две от парчетата пък с плънка. Нареждат се едно върху друго, като най-отгоре е това без плънката. Усукват се добре, после се увиват на пръстен и се слагат в намазнена и набрашнена, кръгла форма за кекс. Краищата се оплитат, така че да се заличи къде е била връзката, намазва се с олио, оставя се да втаса, намазва се с жълтък, поръсва се със захар и ядки по желание и се пече.
Ето няколко идеи за плънка:
-стафиди(накиснати в ром), захаросани портокалови корички, локум, ядки
-любимо дамашно сладко(купеното е сгъстено с пектин и се разтича много)
най-подходящо е мармалад от сини сливи или сладко от круши, смесени със счукани орехи.
-сладко от круши с канела и счукани орехи
-счукани на ситно орехи с канела и малко захар, може и стафиди, поляти с топло мляко колкото да ги покрие, се оставят докато поемат млякото


От тази рецепта правя и тези козуначени мъфини


От втасалото тесто се режат малки парченца, във всяко се слага парче локум, може и ядка и се оформя топче. Във всяка формичка за мъфин се слагат по три топчета.


Оставят се да втасат,

намазват се с жълтък, поръсват се със захар и се пекът в предварително загрята до 190С градуса фурна, докато придобият златист загар.

Така ,че може козунак и мъфини или само козунаци-кой както желае.....

Козунак с плънка


Искам да споделя рецептите на козунаците ,които правих миналата година.Тогава нямах блог ,но ми останаха рецептите със снимките.Първата рецепта е от тези на Вили/изненадите на Мери Попинс/Видях я в един друг форум и веднага я харесах.Така ,че преди празниците,може да си изберете рецепта и да си направите домашен козунак.

Продукти за козунаците

-6 яйца/оставя се 1 жълтък за намазване/
-300г захар/и още малко за поръсване/
-250ml олио/половината за измесване/
-250ml прясно мляко
-42 грама мая
-1/2 ч.л. сол
-2 ванилии
-кората от един лимон
-2с.л. лимонов сок
-около 1 кг брашно



Разтваряме маята в 100 гр. прясно мляко, с 1 лъжица захар и 2 с.л. брашно. Бухва!
Разбъркваме яйцата, захарта, ароматите, лимоновия сок и половината мазнина. Към яйцата добавяме останалото прясно мляко, толкова топло, че сместа да е приятно топличка. Добавяме втасалата мая, брашното чаша по чаша, бъркаме с дървена бъркалка в една посока. Когато започне трудно да се бърка, доомесваме с ръце с останалото олио.
Тестото втасва на топло, докато удвои обема си и стане пухкаво. Отново премесваме с олио.
Разделяме тестото на 1/3 +2/3.
1/3 - разделяме на три топки. Всяка топка се разстила и вътре се слага плънка от начупени бадеми, стафиди /предварително накиснати за 10 мин. във вряла вода/. Плетем на плитка и оставяме във формата, за да втаса отново-правоъгълна форма за кекс.
2/3 - оформяме на правоъгълник. Слагаме плънка от настърган шоколад, начупени бадеми и стафиди.
Навиваме на руло, режем на филиики и оформяме в кръгла форма-моята е 28 см.



Козунаците втасват отново. Пекат се на 175 градуса, на вентилатор, в средната част на фурната.

Вили,благодаря ти !

понеделник, 19 март 2012 г.

Реване по гръцки


Тази рецепта видях върху плика на гръцки пакет грис ,преведох си го и го приготвих.Стана един сиропиран и много вкусен десерт-типично по гръцки.Сметаната я добавих от мене си.


Продукти
2 ч.ч. ситен грис
1 1/2 ч.ч. брашно
1ч.ч. захар
1 ч.ч. разтопено масло
5 яйца
2 ванилии
1 бакпулвер
1 к.л. сода

за сиропа

5 ч.ч. вода
4ч.ч. захар



Слагаме в купа гриста,брашното,ванилията ,содата и бакпулвера.Отделно разбиваме жълтъците със захарта добре,прибавяме и маслото.Отделно разбиваме белтъците и внимателно ги прибавяме към жълтъчната смес.По малко сипваме от сухата смес и объркваме с дървена лъжица.Намазняваме с масло тавичка-20/30 см,сипваме сместа и слагаме във фурна на 170 градуса.Пробваме с дървена клечка .


Изваждаме и оставяме да се поохлади.
През това време правим сиропа-смесваме захарта и водата и ври 5 минути.Топъл, но не врял сиропа разливаме върху поизстиналия блат.Аз го нарязах на парчета и надупчих с вилица отгоре и полях сиропа с лъжица равномерно.

неделя, 18 март 2012 г.

Ябълков сладкиш със сметана



И едно кокиче,в компанията на красиви иглики,цъфнали в градинката ми ....





Ето и рецептата на този лек и прекрасен сладкиш

За карамела
1 ч.ч. захар
75 гр. масло

за блата

125 гр.масло
3 пълни с връх супени лъжици захар
2 яйца
1 ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
1 ванилия

за крема
400 гр.квасена сметана
1 кофичка изцедено кисело мляко
захар на вкус
1 ванилия

няколко ябълки

Млякото се изцежда за 1 нощ или няколко часа.
Разбива се сметаната с млякото, захарта ,ванилията на еднородна смес и се прибира в хладилника.

В тавичка с около 26 см се карамелизира захарта и след това се слага маслото вътре ,за да се разтопи.Подреждат се парчета ябълки върху карамела.

Разбива се маслото със захарта,прибавят се яйцата,брашното,бакпулвера и ванилията.Сместа се изсипва на няколко места с лъжица,а не на куп ,защото няма да може да се разстели върху ябълките.

С помощта на лъжица или с пръсти сместа се разпределя равномерно.

Пече се в загрята фурна на 170 градуса.

След като се поохлади с нож се минава отстрани ,за да се отдели блата от стените на тавичката и се обръща в подходящ поднос.


Намазва се с крема и се поръсва с кокос,който предварително съм запекла леко във фурната-става много ароматен.






Голяма вкусотия ви казвам.....

вторник, 13 март 2012 г.

Хляб с ленено семе


Продукти

1 1/2 ч.ч. бяло брашно
1 1/2 ч.ч. пълнозърнесто брашно-аз замених с типово
1/2 ч.ч. ленено семе
1/2 ч.ч. слънчогледово семе
2 с.л. разтопено масло
3 с.л. мед
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 1/2 ч.ч. вода
1 пакет суха мая
2-3- стръка розмарин



Маята с малко топла вода, захарта и 1 ч.л. от бялото брашно се прави каша и се оставя да шупне.Двата вида брашно се смесват в купа заедно със солта.В средата се прави кла
денче и се слага втасалата мая, топлата вода,меда,маслото и се замесва средно меко тесто.



Добавят се наразания розмарин и семената.

Оставя се да втаса,и след това се размесва и се оформя на хляб.Слага се във форма и се оставя 10 минути да втаса отново.Пече се на 180 градуса.


Стана много вкусен хляб...

неделя, 11 март 2012 г.

Торта с вишни-на Йоли


Тази торта я направих за днешния рожден ден на по-малкият ми син-става на 23!Да ми е жив и здрав!Вкуса е.....уникален....Йоли благодаря ти!
Щом я видях тези дни при нея и реших, че това е тортата,а и нали си имам вишни във фризера-всичко е о.к.

Ето как я направих аз
Продукти

Блат

5 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1/3 ч.ч. какао
1 ванилия
1 равна ч.л. бакпулвер

1 ч.ч. вишнев сок за сиропиране

Крем

500 г маскарпоне
250 мл течна сладкарска сметана
150 г захар
2 ванилии
5 с.л. от сиропа отделен от вишните


Желе

500 г пресни или замразени вишни без костилки
150 г захар
аз сложих 1/2 чашка ликьор към вишните
40 г желатин-/4 пакетчета/

Глазура

250 мл течна сметана
200 г натурален шоколад
50 г масло
2 с.л. какао




Приготвяне

* За да направите блата първо разбийте много добре яйцата със захарта докато побелеят и утроят обема си. Пресейте заедно брашното, какаото, ванилията и бакпулвера. Прибавете ги с внимателно бъркане към яйчната смес. Сипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене. Моята е 26 см.Изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна. Оставете го до изстине и след това го разрежете хоризонтално с голям нож за хляб или конец на три части.

* За крема разбийте с миксер маскарпонето заедно със захарта, ванилията и сока. Отделно разбийте на сняг сметаната. Смесете двата крема като продължите да разбивате с миксер.

* За желето кипнете вишните със захарта и разбъркайте докато се стопи. Ако плодовете не отделят достатъчно сок сложете 1ч.ч. вода.Аз добавих и половин чашка ликьор. Не гответе дълго. Плодовете трябва да останат твърди. Махнете ги от котлона и към тях прибавете вишновката и плодовете от нея. Разбъркайте и отделете 1 ч.ч. от отделилата се течност, с която ще сиропирате блатовете. Разтворете желатина с малко вода на водна баня и го сипете към вишните. Разбъркайте и оставете всичко леко да почне да се сгъстява. Покрийте дъното и стените на тортената форма, в която сте пекли преди това блата с найлоново фолио. Сипете желето вътре и го приберете в хладилника най-малко за 3-4 часа да се стегне добре. Може да направите това и във фризера.


Аз го сложих в тавичка с размер на формата.Така изглежда след като го извадих от фризера.


* За глазурата кипнете сметаната и добавете към нея шоколада, начупен на парченца, какаото, размито в малко вода и маслото. Разбъркайте до гладкост и оставете леко да се охлади. Глазурата трябва да е течна. Ако започне бързо да се стяга я затоплете леко.

* Сложете единия блат в тортена форма и го сиропирайте с вишнев сок.



Нанесете пласт крем


и покрийте с втория блат. Сиропирайте. Върху него сложете желираните вишни.

Изглеждат все едно са покрити с фолио,но то е свалено...

Нанесете втори пласт крем върху желето


и сложете последния блат. Отново сиропирайте и измажете добре цялата торта отгоре и отстрани.




* Излейте глазурата в средата и я оставете небрежно да се стече по борда на тортата.



Оставете цяла нощ в хладилника.

И на сутринта с кафенцето....на балкончето...