сряда, 20 юни 2012 г.

Пиле с гъби и лютеница

Вкусно пиле от рецептите на Вероника.Бързо става и много студена бира поема... Продукти Пиле или бутчета-кой както го предпочита подправка за пила 1 бурканче домашна лютеница използвах аз-или купена 1 / 2 чаена лъжичка сух босилек 1 / 2 чаена лъжичка червен пипер черен пипер сол 1 буркан цели мариновани печурки зехтин магданоз или целина за поръсване Измийте пилето ,поръсете го добре с подправката за пиле и поръсете с черен пипер. Изсипете върху него и гъбите от буркана и ги разпределете около пилето . Смесете лютеницата , босилека , червения пипер и прибавете малко вода до сос средна гъстота и полейте пилето с тази смес . Отгоре излейте малко зехтин , сложете капак или фолио и е готово за печене-на 180 градуса около 2 часа.При сервиране се поръсва с пресен магданоз.

събота, 16 юни 2012 г.

Сладко от череши и вишни

С това сладко направих руло,с което почерпих колежките и торта.Всички въпроси бяха за рулото и сладкото.....Ще трябва да им права отново.... Ето как го правя сладкото: Измивам череши и вишни,изваждам им костилките и ги захаросвам.На 1 кг плод слагам 500 гр. захар.Оставям ги цяла нощ и на другия ден ги варя половин час.Оставям ги и на следващия ден пак половин час.На третия ден ако е добре слагам лимонова киселина ,варя 15 минути ,пълна в сухи бурканчета и стерилизирам за по-сигурна за 15 минути.Научих ,че сладко е по-хубаво да се прави на няколко пъти ,а не за 1 ден.И наистина е така.

Маринован чесън със зелени сливи

Сега е времето на маринования чесън.Правя го от няколко години,пак благодарение на -гответе с мен и Валя/Тина Рина/.Много е вкусен,хрупкав....който обича да си направи. Ето и самата рецепта На дъното на компотен буркан се слага марината-оцет до резката на буркана,1 супена лъжица сол и 1 супена лъжица захар,1 аспирин.Чесъна се измива,обелва се само горната кора,Редят се чесновите главички,ако е по-голяма се разделя на по-малки,между тях се слагат зелени сливи-може и без тях.Налива се гореща вода,затварят се с топли капачки и бурката се обръща за 12 часа.

понеделник, 4 юни 2012 г.

Тарта с варени яйца , зелен лук и левурда

Аз започнах кулинарството си с рецепти от сайта на /гответе с мен/.Всички там са истински майстори.Научих много полезни съвети от тях за което искрено благодаря на всички!Тази рецепта е от там и е от Венс-Весето.Тя прави изключителни вкусни неща едно от които е тази тарта. Продукти : за тестото : 1 ч.ч. мазнина / равни части разтопено масло/мас и олио / 1 яйце 7 с.л. прясно мляко 1 ч.л. сол 1 ч.л. захар 1 с.л.бакпулвер около 3 и 1/2 ч.ч. брашно за плънката : 5 сварени яйца 3 стръка зелен лук 10 - 15 листа левурда / мечи лук / около 200 гр. саламурено сирене 2 с.л.брашно около 250 мл. прясно мляко 150 гр. кашкавал сол и черен пипер на вкус Приготвяне : От изброените продукти се замесва тесто.Разстила се във форма за тарта , като се оформя борд.Тестото се надупчва на няколко места и се поставя в предварително затоплена фурна на 180 градуса за около 10 - 15 минути , докато леко порозовее.
За приготвянето на плънката зеления лук се нарязва и се задушава в олио.Прибавят се 2 с.л. брашно , като се бърка непрекъснато.Постепенно се добавя прясното мляко до получаване на гъст крем.Към сместа се прибавя нарязаната на ситно левурда , овкусява се със сол и черен пипер. Върху запечената подложка се слага 1/3 от плънката.
Върху нея се нареждат нарязани сварени яйца и натрошено сирене.Завършва се с останалата част от крема.
Тартата се връща отново във фурната и се пече около 10 минути.Поръсва се с настърган кашкавал и се запича до златисто.
След изпичане се оставя да се охлади и се поднася.Аз не изчаках,защото имах гости и исках да ги почерпя с тази вкусотия..

неделя, 3 юни 2012 г.

Фокача с лук и сирене чедър

Вкусна фокача от любимите ми рецепти на Йоли.Аз добавих и малко сирене Чедър,че да може в къщи да си хапнат.
Продукти за тестото 400 г брашно 350 мл хладка вода 1 ч.л. суха мая 1/2 ч.л. сол 1 ч.л. захар 100 г мека мас Продукти за гарниране 3 - 4 големи глави стар лук сол и черен пипер на вкус 5 - 6 с.л. зехтин пресни подправки по избор - мащерка, розмарин, салвия, босилек, риган и др. Приготвяне * Обелете лука и го нарежете на полумесеци,заедно със зехтина и подправките за няколко часа. Приготвяне В купа смесете пресятото брашно с маята, солта и захарта. Разбъркайте, налейте водата наведнъж и хубаво объркайте всичко до гладка гъста лепкава смес. Прибавете меката мас и отново разбъркайте добре с ръка.
Аз разделих тестото на 4 купчинки и разстелих върху хартия за печене в тавата от фурната.Отгоре наредих лука.
Сложих в затоплена фурна и ги пекох докато порозовеят.Извадих от фурната и поръсих с нарязаното сирене и оставих в изключената фурна докато е още гореща само леко да се разтопи .

Сладкиш с вишни и млечна заливка с кокос

Дойде сезона на ароматните вишни.
Днес реших да направя този сладкиш за колегите ми,които ме удостоиха с награда за кулинарните ми изяви.Безкрайно им благодаря!
Продукти 150 г меко масло 150 г пудра захар 3 яйца 200 г брашно 1 ванилия 1/2 ч.л.бакпулвер 400 г почистени от костилките вишни 200 г изцедено кисело мляко 200 грама квасена сметана 4 с.л.пудра захар 1 ванилия кокосови стърготини за поръсване Приготвяне * Разбийте на крем маслото със захарта. Прибавете яйцата , а след това и брашното , пресято с ванилията и бакпулвера. Покрийте дъното на правоъгълна тавичка с хартия за печене. Сипете тестото и го загладете с мокра лъжици - доста гъсто е. Набодете в тестото вишните и изпечете сладкиша в предварително загрята на 170*фурна.
* Разбъркайте киселото мляко със сметаната , захарта и ванилията.
Аз обърнах сладкиша,за да може гладката страна да е удобна за мазане.
* Нарежете изстиналият сладкиш на квадрати , намажете ги с крема и поръсете с кокос.
Ето и наградата ми...
Благодаря,колеги!

събота, 2 юни 2012 г.

Мус с бял шоколад и халва

Харесах си този мус от сайта на гответе с мен-предложи ни го bluemoon .Аз малко промених поради липса на шоколадови бисквити,които щяха да изпъкнат между пластовете с крем,но следващия път ще сложа точно шоколадови бисквитки... Продукти 1 пликче ванилов пудинг 500 мл. пресно мляко 40 гр. масло 100 гр. халва 2 с.л. (пълни) кокосови стърготини 5-6 шоколадови бисквити 200 мл. течна сметана 100 гр. бял шоколад Приготвяне Сварете крем пудинга с млякото по указанието на опаковката. Добавете маслото, разбъркайте да се хомогенизира, покрийте съда и отведете настрана. Разтопете на водна баня белият шоколад и го прибавете към крема при постоянно разбиване с миксер. Рендосайте халвата на ситно и прибавете кокосовите стърготини .
Добавете всичко в охладеният крем. Разбъркайте. Отделно разбийте сметаната . Внимателно, на порции я прибавете към крема. Получава с пухкав мус с приятен аромат на халва и шоколад.
Насипете в чаши първо от муса ,отгоре малко натрошени бисквити и пак мус.Гарнирах с ягоди. Може преди поднасяне да се поръси с какао на прах или за по-шоколадов вкус с Нескуик. Напълних няколко чашки с този ухаещ мус.
Ирма,благодаря за споделената рецепта!

Пилешки филета със сирене Чедър

Правя тези филенца по следния начин Продукти пилешко филе около килограм соев сос лимонов сок 3 скилидки пресован чесън зехтин черен пипер риган 1 к.ч. бяло вино 1 ч.ч. вода 1 пакет гъбена супа Маги топено сирене за покриване Начуквам леко филетата,обърквам с подправките,слагам в купа,завивам с фолио и прибирам в хладилника за няколко часа-може и 1 нощ.
Когато започна правенето,взимам едно филе,слагам малко сирене чедър и завивам на руло.
Така подреждам в намазнена тавичка.
Смесвам виното,водата и супата.Изсипвам върху филетата.Отгоре слагам резани топено сирене и ръсвам малко олио..
Слагам във фурната на 180 градуса за 1 час с покрито фолио и след това го свалям,Допича се докато хване лек загар.

Млечна торта с мюсли

Рецептата на тази лятна торта е от Зиче-моята стана по-мекичка заради бисквитите-следващия път със Закуска.
Продукти: Продукти 6-7 бисквити Закуска 400гр.-заквасена сметана 400гр.- цедено кисело мляко 1пакетче -желатин 1к.ч.-захар 1 -ванилия мюсли по желание плодове -ягоди ,банан,ананас, киви,череши,боровинки,праскови, кайсии ,може и със сушени плодове да се направи но предварително да са накиснати във вода да омекнат.... кой каквото се сети това може да сложи вътре. Приготовление: Нарязват се плодовете в отделни чинии.Натрошават се бисквитите на едри парчета. Желатина по описанието на пакетчето. Смесва се захарта,млякото и сметаната в една купа. Сипва се разтопеният на водна баня желатин вътре в сместа. В дълбока купа нареждам от всички плодове сипвам от сметановата смес като хубаво се старая да влезне между плодовете. Насипвам и част от бисквитите + плодове ,пак сметана,мюсли и така докато изчерпих продуктите.
Покрих купата с прозрачно фолио и сложих в хладилника за една нощ.
Внимателно с ножче отделих от купата сместа и обърнах тортата в подходяща чиния и залях със сладко от диви ягоди и горски къпини.
Зиче, благодаря за споделената рецепта!
И за допълнение ,ще покажа част от книгите и списанията които ползвам .За тази игра бях поканена от Сончето.