четвъртък, 30 август 2012 г.

Шоколадова тарта без блат

След дълго чудене какво шоколадово да направя,ето че открих подходяща рецепта при Йоли.Лесен и много бърз сладкиш.
Продукти 170 г натурален шоколад 80 г масло 4 яйца 100 г захар 30 г брашно 2 ванилии Приготвяне Шоколада заедно с маслото разтопих в микровълновата за съвсем кратко време-разбъркмам и оставям да се охлади. Разбих яйцата, ванилията и захарта докато утроят обема си и станат на гъст пухкав крем и към тях с внимателно бъркане прибавих охладената шоколадово смес и по малко от блашното.На съвсем слаби обороти смесих всичко. Сместа изсипах в тартена форма с хартия и намазнена с масло-моята е 28 см.
Изпечете за 15-17 мин. в предварително загрята на 160* фурна.Отгоре хваща хубава коричка, а вътре е с мек шоколадов вкус.
След като изтине се обръща в тортена чиния и се поръсва с пудра захар.Не става много висок сладкиша,но ако искате поже и в по-малка форма да се изпече.И понеже нямах пресни малинки,украсих със сладко от череши.
Хубава вечер, мили приятели!

сряда, 29 август 2012 г.

Хляб бриош

Е ,като го видях този хляб при Катето,мира не ми даде докато не го направя.Кате,хляба е чуден-толкова мекичък и вкусен...нямам думи.Още не са се прибрали моите хора и бързам да го снимам,защото до утре не знам дали ще устиска.Благодаря ти,миличка!
Продукти за хляба 400 гр. брашно 2 яйца + 1 жълтък за намазване 180 мл. прясно мляко 40 гр. маргарин 1 пак. суха мая 4 с.л. захар щипка сол малко брашно за доомесване Приготвяне Омесва се тесто от изброените продукти,оставя се да втаса. След това се омесва втори път с брашно до меко тесто.Оформя се на хляб и се слага в правоъгълна форма.След като втаса във формата, се намазва с жълтък и се поръсва със семена.Пече се на 180 градуса.При мене се зачерви отгоре по-бързо и сложих фолио.
Струва си печенето,дори и в тези горещини.
Не устоях на крайчето и посред нощите си го намазах с масло и последното дюлево желе. Блаженство ви казвам....

КУРС ПО ГРЪЦКИ ЕЗИК

Ето тук на тази маса искам поне една сутрин да си изпия фрапето...и с любим човек отсреща разбира се... И да ви кажа- приключих успешно курса по гръцки език!
Благодарение на програмата -/И аз мога повече-2007-2013/изкарах 300 часа с милата преподавателка Меги и още 10 колеги с които започнахме през есента,минахме през лютата зима,изпратихме пролетта и посрещнахме лятото. Чувствахме се добре и в класната стая и по заведенията на София.Има още една година за курсове с различни специалности,така ,че който желае сега е момента за кандидатстване.
букет за Меги
И специални благодарности от мен!
Пожелавам си и плаж точно тук на ALONISSOS-красиво е ,нали?

вторник, 28 август 2012 г.

Патладжанена салата с майонеза

Все още съм на патладжанена вълна и предлагам тази вкусна салатка.Дори си пребирам от зеленчука,предварително изпечен и обелен във фризера и зимата си я правя-вкуса е същия. Продукти 1-2 изпечени и обелени патладжана-нарязани на дребно или намачкани 1 кутийка майонеза-200 гр. няколко скилидки чесън копър и магданоз сол на вкус Всичко се обърква и се прибира за час в хладилника. Сервирам с маслинки.

понеделник, 27 август 2012 г.

Питки с патладжан

Пак от Пепи-няма как....вкусни,ароматни-абе вкусотия ви казвам....
Продукти: 100 гр. твърдо ,купешко сирене при мен 150 гр. печен, осолен и отцеден патладжан-1 среден 100 гр. шпеков салам 80 мл олио 2 яйца 3 маслинки за разкош-нарязани на дребно 2 с.л. ситно нарязани листа босилек 1 ч.л. риган 2 ск. чесън - ситно нарязани 1 бакпулвер (10гр) 150 гр. брашно 30 гр. царевично брашно (или пак бяло, но малката добавка на царевично брашно прави питките по-хрупкави) сол не слагах и бяха чудни на вкус Приготвяне: * Фурната се загрява на 180 градуса * В купа се поставят: съвсем ситно нарязания патладжан; скилидките чесън, сиренето , нарязания на кубчета салам, едно яйце и единия белтък. * Разбъркват се с вилица, прибавя се олиото, разбърква се-след това се добавят подправките и на 2-3 пъти брашното, смесено с бакпулвера. Обърква се с лъжица, получава се много гъста смес. * С ръце се оформят топчета, колкото яйце и се подреждат в приготвената тава (застлана с хартия, или намаслена) на разстояние 4-5см. едно от друго . Жълтъка се разбива с 1 лъжица олио и с четка се намазват оформените питки отгоре.
* Пекат се в загрятата фурна до зачервяване - около 15-20 мин.
Поднесени с айрян си е добра закуска.

Сос от червени чушки

Сос от тези хубавите- на Йоли-приятен на вкус,леко пикантен и подходяща притурка към печени меса или наденички-както в моя случай.
Продукти 6 червени чушки 1 люта чушка 1/2 ч.л. кимион 1/2 ч.л. захар 1 каф. ч. зехтин 3 скилидки чесън сол и оцет на вкус Приготвяне Изпекох чушките,обелих ги и сложих в блендер заедно с подправките. Пасирах всичко на високи обороти до получаване на гладка и гъста смес.Това е всичко.

неделя, 26 август 2012 г.

Вкусен селски хляб

Точно този хляб ми напомня на някогашния селски хляб от фурната.В родното ми село Труд се продаваха кръгли -по 2 кг .Когато отивах за хляб,връщането към дома ми беше по-приятно, чупейки по малко от хрупкавата коричка.Та затова и сега,макар и 40 градуса навън, реших да го направя,но само защото си бях сама в къщи и горещината не ми пречеше-в противен случай домашните щяха да ме изядат с все хляба....
Рецептата взех от Руми-/http://rummylicious.blogspot.com/ Продукти 1 кг бяло брашно 800 мл топла вода 1 супена лъжица сол 1 супена лъжица захар 1 супена лъжица суха мая (От тази доза излизат три хлебчета по около 600 гр всяко.) Начин на приготвяне: Разтворете маята и захарта в малко топла вода и оставете сместа да шупне (около 10 минути). В дълбока купа (трябва да е доста голяма - с вместимост около 6 л) с капак изсипете 1 кг брашно, прибавете солта и излейте вътре шупналата мая и водата. С голяма лъжица (аз използвам дървена) бъркайте, докато течността поеме всичкото брашно. И готово! Затворете купата и оставете забърканото тесто на топло, да втасва. Изчакайте го да утрои обема си (купата ви ще се напълни) и го разбъркайте отново. Сега вече ще започне да втасва много бързо. След второто втасване, можете вече да оформяте хлебчетата (ако не разполагате с много време), но аз ви съветвам да го разбърквате и оставяте да втасва още поне 1-2 пъти. Колкото повече пъти го направите това, толкова по-хубав и с по-големи дупки ще е хлябът ви. Ако е топло помещението в което работите, цялата тази процедура не би трябвало да ви отнеме повече от 2 часа. След последното втасване, изсипете тестото на много добре набрашнена повърхност, поръсете го и отгоре с брашно колкото е нужно,за го оформите и с остър нож го разделете на три части. Внимателно оформете три хлебчета, в предпочитаната от вас форма и ги подредете в голяма плитка тава, застлана с хартия за печене и поръсена с брашно.Аз използвам този от фурната. Покрийте ги с чиста кърпа и ги оставете да втасат отново (около 20 мин). Загрейте фурната на 180 гр. Ако желаете, направете с много остър нож, по няколко разреза отгоре на хлебчетата и ги сложете да се пекат.
Не ги препичайте, кото моите,защото ще станат с много дебела кора. Печете ги до бледо розово. Извадете ги, поставете ги на решетка, напръскайте ги леко със студена вода, покрийте ги отново с кърпа и ги оставете да се охладят достатъчно, за да можете да ги режете, без да ги смачкате. И не им устоях-чупнах си крайче с чубричка-както някога на село...

КЕКС * ДИВАТА ЗЕБРА*

Хайде на фрапе с пухкав кекс!Сутринта го видях при Звездив и го направих-шарен и вкусен.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ : 300 г брашно 2 ч.л. бакпулвер 4 яйца 250 г захар 250 мл прясно мляко 250 мл олио /разтопено масло/ 3 с.л. натурално какао 1 капсула ванилия 1 щипка сол брашно за поръсване краве масло за намазване ПРИГОТВЯНЕ : В суха купа разбиваме белтъците, отначало на най-високата степен на миксера, а след това намаляваме оборотите. Когато белтъците станат на пяна, добавяме захарта.В друга купа разбиваме жълтъците, като последователно добавяме на тънка струйка млякото и олиото. Смесваме белтъците с жълтъците, разбиваме с миксер, поръсваме с ванилията. Разбъркваме сухите съставки – предварително пресятото брашно, бакпулвера и солта. Постепенно прибавяме брашното към сместа. Разбъркаме с миксер на средна степен, докато се разбият всички гранулки пшенично брашно и сместа стане пухкава.Разделяме сместа на две равни части. В едната слагаме какаото, размесваме добре. Намасляваме и набрашняваме форма за торта с диаметър 24-26 см. Започваме да изсипваме в центъра на тавичката последователно 3 с.л. от белия крем, върху тях - 3 с.л. от какаовия, като не ги размесваме. Така редуваме двата вида крем до тяхното изчерпване.Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 40–45 мин. Изчакваме на отворена фурна 10 мин., изваждаме, режем и поднасяме.
Приятен ден на всички!

събота, 25 август 2012 г.

Палачинки с прясно мляко

Тези палачинки ги правя от преди 25 години.Стават вкусни-с аромат на масло.Рецептата е от моя близка-кака Черешка,с която също от толкова години не сме се виждали,но тези дни се открихме в интернет пространството и си обещахме да се видим....
Продукти 4 яйца 8 пълни супени лъжици брашно 2 ч.чаши прясно мляко 1 пакет-125 гр. масло Приготвяне Разбиват се яйцата и брашното,прибавя се и 1 ч.ч. прясно мляко.Отделно се разтопява маслото и към него се прибавя втората чаша прясно мляко.Събират се двете смеси и с черпаче се сипва в тигана без да се омаслява допълнително.
И да ви покажа градинката ,която направих в задния двора на офиса ни-малко късно започна да цъфтят цветенцата,но пък са красиви.Когато излизат колегите дори да изпушат по една цигара,да им е приятно на пейките до тях...
Слънчеви и спокойни почивни дни!