сряда, 31 октомври 2012 г.

Рамазанка

За поред път правя нещо от рецептите на Зиче и за поредeн път се убеждавам в прекрасния вкус на всичко приготвено от нея.Ометохме една и на другия ден направих още една-стана фантастична....Зиче,благодаря за рецептата,миличка!
Продукти: 500 гр. брашно 300 мл прясно мляко 20 гр. прясна мая сложих аз(в оригинал - 7 гр . суха) 1 с. л. сол 2 с. л. захар (аз сложих само една ,исках я по-соленичка ) 3 с.л. зехтин 1 с.л. оцет сусам за поръване 1 жълтък за намазване Разтворете маята в затопленото прясно мляко,заедно със солта и захарта . Размесете брашното ,излейте млякото,зехтина и оцета . Замесете меко тесто ,което леко да лепне . Прехвърлете го в набрашнена купа , намажете го с малко зехтин покрийте с кърпа . Включете фурната на 50 гр. и сложете съда вътре . Когато тестото удвои обема си го извадете и с намаслени ръце разтеглете леко . Поставете го в поктита с намаслена хартия тавичка . Намажете с разбития с 2-3 капки пр. мляко жълтък ,поръсете със сусам и печете на 180 гр. до около 15-20 мин.
Много мекичка и вкусна се получи тази рамазанка.
След изпичането я позавихме -малко да си отдъхне...
Специално за теб,Зиче....

неделя, 28 октомври 2012 г.

Пирог със смокини

Докато има смокини,реших да направя този пирог.Аз понеже обичам грис и ми допадна като вкус и аромат.
Продукти: 60 гр. масло 250 гр. кисело мляко 2 яйца 75 гр. захар ванилия, щипка сол настъргана портокалова кора 20 мл. ром 200 гр. грис 2 ч.л. бакпулвер няколко узрели смокини Киселото мляко се разбива с яйцата, захарта, подправките, солта и рома. Към тях на тънка струя се добавя растопеното масло. Гриста се смесва с бакпулвера и се добавя към сместа. В намаслена и поръсена с галета форма (24 см.) се излива тестото, отгоре се подреждат нарязаните на половинки смокини с разреза нагоре и леко се притискат. Пече се около 45 минути на 180 градуса.
Много е вкусен! Успешна нова седмица на всички!

Туршия от зеле и настъргани моркови

Продукти 1 250 кг.зеле 1 кг.моркови 1 целина-глава и листа 800гр.червени чушки Марината 1/2 ч.ч.захар 400мл.оцет 1/4 ч.ч. сол Нарязвам на ситно зелето,а морковите настъргвам.Чушките на ивици,целината на кубчета,листата на ситно.Всичко се обърква и се натъпква в буркани.Марината се кипва и се сипва във всеки буркан.Аз за всеки случай слагам по 1 аспирин.Затварям и обръщам бурканите.Излизат около 7 буркана-800мл.

КИСЕЛИ СУРОВИ ЛЮТИ ЧУШЛЕТА

Измивам чушките от този сорт и им подрязвам малко дръжките, слагам ги в буркани, пълня 1 / 3 от буркана с оцет, слагам 1 с. л. сол и 3 с. л. захар. Доливам с вода до резката и затварям с капачки. Не стерилизирам.

събота, 27 октомври 2012 г.

Желе от грозде

Така се увлякох от това сладко на Катето,че направих няколко пъти по няколко бурканчета.Къде по-рядко,което използвам за сиропиране на блатове-къде по-гъсто за филийка.Много ми хареса и затова помествам рецептата.
2 кг. грозде 1 гр. захар фикс на др. Йоткер 2:1 Приготвяне Накъсах зърната грозде и претрих през гевгир.После през цедка,прибавих захарта и варих 20 минути. След това в получената течност изсипах фикса, смесен с 2 с. л. захар. Варих 15 мин. изсипах в бурканче и го обърнах с капачката надолу да изстине.В началото е рядко,но като изстина става по-гъсто.
Стана страхотно-опитайте докато има все още грозде! Специално за Катето....

петък, 26 октомври 2012 г.

Сочна бананова торта

Днес нашият по- голям син има рожден ден-навършва 25 години.Да ни е жив и здрав!Честит празник,Дани-обичаме те мамеееее..... Днес е и Димитровден-да са живи и здрави именниците.
За тортата са нужни 3 блата-аз изпекох 1 и разделих на 3 след изпичането. Продуктите са за 1 блат. 1 яйца 1/2 ч.ч.брашно 1/2 ч.ч.захар 30 г.бананов крем на доктор Йоткер-суха смес щипка сол 1к.л. бакпулвер 1 ч.л.ванилена захар 1 ч.л.ром,или няколко капки есенция ром 50 мл.прясно мляко 2 с.л.разтопен маргарин 2 ч.л.какао Всички продукти се разбиват с миксер и блата се пече на около 180-200 градуса , към 10 мин. Изважда се и се оставя да се охладят. Блатовете стават тънки. Сироп: 100 г. захар 200 мл.вода Захарта се карамелизира. Отстранява се от котлона и се налива водата внимателно. Връща се на котлона и се бърка докато карамелът се разтвори. Крем: 1 шоколадово нишесте, или шоколадов крем 500 мл.прясно мляко 4 ч.л.желатин 1/2 ч.ч.захар 250 мл.студена вода Желатинът се разтваря в 50 мл. студената вода и се оставя да набъбне.-около 15мин. Нишестето се разтваря в 200 мл.студена вода и се разбърква добре, да няма бучици. Млякото се слага на котлона да заври заедно със захарта. След като заври се изсипва нишестето и се бърка около минута да се сгъсти. Сваля се от котлона и докато е още горещо се изсипва желатинът и се бърка , докато се разтвори. Пълнеж: 4 банана 4 белтъка 50 г.захар Белтъците се разбиват на сняг заедно със захарта. Бананите се нарязват по желание. Аз ги разрязах по дължина на две и после всяка половинка на три части; подредих ги плътно, за да може като се разреже тортата, да се види този ефект. Украса: 500 мл.сладка сметана готварска боя по желание 2 фиксатора за сметана шоколад за поръсване Слага се първият блат в сервизна чиния, закопчава се с ринга, сиропира се с 4-5 с.л. от горещия карамелен сироп. Изсипва се шоколадовия крем ,разпределя се добре и се слага отгоре вторият блат. Той също се сиропира с 4-5 с.л. от карамеления сироп. Нареждат се бананите плътно един до друг.
Върху тях се изсипва белтъчната смес.
Тортичката се слага във фурната,само на грил, да се запекат белтъците до кафяво и се изважда.
Слага се отгоре третият блат и също се сиропира с горещия карамелен сироп.
Тортичката се слага във фризера за 1 час. През това време в сметаната се слага желаният цвят боя и 1 фиксатор и се разбива с миксер до сгъстяване.Аз сложих син и стана леко лилав. След като мине 1 час., тортичката се изважда, откопчава ринга и се украсява по желание.
След още 2 часа в хладилника е готова за консумация.
Хубав празник на празнуващите!

четвъртък, 25 октомври 2012 г.

клафути тарт с праскови и круши

Продукти: за подложката : 2 яйца 1/2 ч.ч. захар 1/2 ч.л. канела 1/2 ч.л. бакпулвер 1 прах ванилия 100 гр. студено краве масло 200-250 гр. брашно за пълнежа: нарязани и обелени праскови и круши - около 2 ч.ч. 2 яйца 200 мл. течна сладкарска сметана 1/4 ч.ч. захар 1/2 ч.ч. + 1 с.л. брашно 1 к.л. бакпулвер ванилия и няколко капки портокалова есенция Приготвяне: Намажете с масло или спрей за печене форма за тарт или тавичка с падащ борд. В купа нарежете студеното масло на кубчета,сложете 200 гр. брашно и останалите продукти,и започнете да стривате с ръце или да разбивате с миксера с бъркалтите за тесто,докато се образуват маслени трохи.Останалите 50 гр. брашно преценете според големината на яйцата и малко ще ви трябва за поръсване при разточване. Съберете тестото на стегната топка. Ако се е отпуснало маслото сложете в хладилника за кратко да стегне. Набрашнете лист хартия за печене или силиконово килимче.Върху него разточете тестото на кръгла кора.Ако ви лепне точилката набрашнявайте я. Прехвърлете кората върху формата,притиснете добре по дъното и ръбовете и изрежете излишното.Набодете дъното на тарта с вилица и сложете формата в хладилника,докато загреете фурната на 180-190 гр.
Изпечете маслената подложка до порозовяване.През това време нарежете плодовете.
В купа разбийте яйцата,сметаната,брашното,бакпулвера и есенциите ,трябва да получите тесто по-рядко от кексово и малко по-гъсто от такова за палачинки. Изпечения тарт напълнете с плодовете и ги залейте с кексовата смес.
Върнете в горещата фурна и изпечете до златисто.
Стана малка ,вкусна фантазия...
Поздрави на всички!

сряда, 24 октомври 2012 г.

Пълнозърнест хляб със слънчогледови семки

Този хляб бих правила всяка вечер и нямаше да ми омръзва....
От доста време съм си купила ето това брашно от Лидъл
и тази вечер използвах половината за един много вкусен хляб,който видях при Катето-http://katterinar.blogspot.com Малко бавно втаса,може би е от брашното ,но пък чакането си струваше. Ето и продуктите: Продукти 300 гр. обикновено брашно 450 гр. пълнозърнесто брашно 350 мл. хладка вода 2 с.л. зехтин 1 пак. суха мая за 1 кг. брашно 1 ч.л. захар 2 ч.л. сол 1 ч.л. мащерка 1 ситно настъргана скилидка чесън 1/2 ч.л. черен пипер 60 гр. слънчогледови семки В купа сложих брашната,солта,захарта ,мащерката и водата.
Омесих меко тесто и го оставих да втасва-загрях фурната на 50 градуса и изключих.
През това време в тиган с 2 лъжици зехтин,1 скилидка настърган чесън ,черен пипер и семките ги запържвам леко и оставям да изстине.Когато тестото е готово го разстилам на плота и поръсвам със семките.
Завих и започнах да омесвам докато семките се разпределят хубаво.Омесих на хлябче и сложих в намазнена форма.
Нарязах леко отгоре ,намазах с малко мазнина и поръсих с брашно.Оставих втори път да втаса покрито с прозрачно олио.
Пече се около 45 минути в предварително загрята фурна на 190 градуса.
Стана вкусен и мекичък хляб.
И цъфналата ни слива през октомври.