неделя, 20 октомври 2013 г.

Куркубиня или Κουρκουμπίνια (με σοκολάτα και κλασσικά)

Гръцка вкусотия-който обича шоколад и баклава ,да си ги направи.Много са добри-абе гърците са го измислили.Хапваш едно и на душата ти става едно блааааго.....

Продукти:
1 пакет кори от 500гр.
1 чаена чаша захар-от тези керамичните с дръжка
1 чаена чаша вода
1/2 ч.ч. глюкоза -аз сложих мед
пръчка канела 
кората от 1 лимон
300гр. шоколадова кувертюра за потапяне-ако е само за поръсване  може и по-малко


Приготвяне:
Първо приготвяме сиропа.Вари се около 5 минути и се оставя да изтине.
Взимаме първата кора,намазване я леко с мазнина-аз разтопих масло и олио.Края на кората намазваме с вода.Слагаме вторакора отгоре и намазваме по същия начин и нея.

Прегъваме корите на половина и още на половина и навиваме на тънко руло.

Така навитите рула подреждаме в тава и прибираме в хладилника за 30 минути.

Изваждме и нарязваме на малки пачета с остър нож.

Пържим в гореща мазнина и когато са готови ги слагаме на хартия да попие излишната мазнина за кратко.


След това слагаме в студеният сироп.



И така последователно пържене,изцеждане и сиропиране  докато и последните не подредим в тава.Ако остане сироп се заливат.



Аз ги оставих цяла нощ и на сутринта ги полях с разтопен шоколад.Ако искате да ги потопите в шоколад-забождате ножче в средата и потапяте,след което подреждане върху хартия.




Ако не,просто нашарете на тънки струйки и оставете в хладилника да стегнат.


Стават убийствени....




Направих и от двата вида.


Тези изпратих на Верето и Драго-много обичат сладичко...



Подсладете се и вие и спорна нова седмица от мен!

Сладки бухти

Тези бухти са от рецептите на Иван  Пейчев-много вкусотии приготвя този човек...Видяха ми се малко по-различни от останалите и днес ги направих за закуска на децата.Наистина са супер и могат да се напълнят с пълнеж по желание,след като си изпържат,защото вътрешността им е куха.
Аз и Вера си ги напълнихме с мед-нека  ни е сладко...




продукти:
500гр.брашно
200гр.киселомляко
3 яйца
2 к.ч. захар
1/2 ч.л.сол
1/2 ч.л.сода
настъргана кора от лимон
1к.ч. пудра захар за поръсване
200мл.олио за пържене


Приготвяне:
В купа смесваме киселото мляко,содата, яйцата,захарта и лимонената кора.


Прибавяме брашното и солта и омесваме тесто.Разточваме на кора-аз разделих на 2 топки.Изрязване с чашка кръгчета и пържим.


Не поемат много мазнина и няма нужда да се слагат на хартия.Готовите бухти поръсваме с пудра захар.


И всички около масата-закуската е готова....


Вкусни хлебчета със семена




Миналата година Валето /Валентина Солакова/ми подари абонамент за Кулинарен журнал и цялата година черпя идеи от малките книжки.Вале,благодаря ти ,миличка!Та в последният брой видях тези хлябчета и ги направих .Станаха много сполучливи.

Продукти:
15гр.мая-аз сложих половин кубче
1ч.л. захар
200мл.топло прясномляко
1 яйце-жълтък за намазване +1ч.л. ракия
20гр.масло
3с.л.сметана и ако искате още 3 за намасване на корите
600гр. брашно
1с.л. сол
1 пакет сусам или семенапо избор

Приготвяне:

В чаша слагам маята,захартаи мако прясно мляко да стане на каша и оставям да шупне.В купа слагам белтъка,разтопеното масло,заквасената сметана.Добавям шупналата мая,няколко лъжици брашно и останалото мляко и разбърквам да стане на каша.


В съд се пресява брашното,солта .Направете кладенче и добавете по малко от кашата.
Оместе еластично тесто,направете го на топка и я намажете с олио.Оставете  на топло да втасва.

Готовото тесто разделете на 2 части.Разточете първата топка кора и поръсете със семена,аз намазах и със сметана.Нарежете кората на 6-7 еднакви ленти.Направете същото и с другата кора.


Навийте на рулца и подредете в два реда в намазнена или покрита с хартия правоъгълна форма.Намажете с разбит с ракията жълтък.Оставете да втаса още 15 минути.

Печете до готовност в загрята фурна на 180 градуса.

Готовото хлебче намажете с масло и завийте с кърпа.

Може да се хапне и с нещо леко пикантно-като апетитката на Катето,която правя  за втори път  тази есен,с бучка сиренце например----


Да ви е сладко...

неделя, 13 октомври 2013 г.

Парфе с шоколад и кокос



Седмицата ми приключи така....
Тези дни готвих  и приготвих разни вкусотии за гостите ни.Като в приказките-3 дни яли,пили и се веселили....Тази рецепта е от вкусните неща на Веси.Става бързо,не се пече и не се чака дълго-само някакви си 2-3 часа.Аз я направих така:

Продукти:
1 готово шоколадово руло-от Лидъл,по-големите рула
1л сладкарска сметана
2 пак. желатин
50г кокосови стърготини
400г шоколад(черен и млечен) за крема 
200гр. шоколад за соса
3-4с.л. захар

разкопчаваща се форма за торта

Основата на парфето е от готово руло - бързо, лесно и без печене. За целта рулото се нарязва на парченца с дебелина 1см и се нарежда плътно на дъното на разкопчаваща се форма с диаметър 24-26см.


За крема - 40г от кокосовите стърготини се заливат с 100мл сметана и се нагряват до завиране, така отдават по-добре аромата си. Отдръпват се от огъня и се оставят да се охладят.


  400 гр. шоколад се разтопява на водна баня и се оставя да се охлади леко. 



Желатинът се залива с малко студена вода и се оставя да набъбне. Разтопява се на водна баня или в микровълнова, докато стане прозрачен, но без да завира.





За соса:
200г шоколад се разтопява на водна баня и  добавят 100мл сметана и се оставя да се охлади леко. 

  За крема:
700мл сметана се разбива на твърд сняг. Разделя се на две. В едната част се добавят изстиналите кокосови стърготини и половината разтопен желатин. В другата част - шоколада и останалия желатин. От двете смеси се налива последователно по малко във формата като се редуват, за да се получи мраморна шарка. 



Парфето се заравнява и се прибира в хладилник да стегне за 2-3 часа.
Ето ни с малката Радинка-най-малкият гост на тържеството-рожденния ден на дядо Боби-стана на 50!


Прабаба и прадядо се радваха на малката,но тя пък  изтрая само за снимка и наду гайдата.



Когато има нещо шаренко,Ради е спокойна...

И Ръсти-любопитко и той празнува с нас.

Слънчева ,нова седмица на всички!

Банички-мъфини

Банички,които като идея видях при Пепи и ги направих.След това реших да направя и в хартиени форми и сгреших,защото почти не се отлепваха от хартията.

Така ,че от Джъмбо няма да си купувам  хартийки вече...

Първите банички с чери ги направих в тефлонови формички и нямаше никакъв проблем с изваждането.
Ето и рецептата:

1 пакет фини  кори за баница 
4 яйца
300бяло саламурено сирене  
70-80 мл. олио 
1 бакпулвер (10 гр.) 
2-3 с.л. брашно 
150 мл. прясно мляко  

масло за намазване на формите и галета за поръсване, ако са метални. 

Приготвяне: 
Яйцата се разбиват с вилица, прибавя се олиото и прясното мляко .Прибавя се едро натрошеното сирене, брашното и бакпулвера и обърква.



 Корите се поставят на дъска за рязане и режат напречно  през 1.5-2 см. 


Всяко нарязано парче се взема с ръка и разтръсква - за да се развият и разделят корите. Прибавят се към сместа с яйце и сирене и обърква внимателно, за да не стане на каша .


Формите се намазват с масло - дори да са силиконови, маслото освен аромат прави на "баничките" и приятна хрупкава коричка. Ако са от фолио и силиконови - достатъчно е само намасляването им; ако са метални  - поръсват се и с галета, за да могат да се отлепят лесно. 
 Сипва се от сместа - до 2/3 от височината им. 
 Аз  ги понапълних,но не излезнаха от формите при печенето.Забучих и по едно чери за разкош.



Напълних и две алуминиви формички от тази доза.


Пекат се в предварително загрята на 200* фурна  за около 30 мин.
Изваждат се веднага от формите и се охлаждат на решетка (за да не се овлажнят, ако се оставят вътре във формата).  


А с хартиите напълних 24 формички-станаха по-мънички,защото не ги пълних до горе.



Без да искам съм снимапа и на Ръсти бисквитката,която получава след разходка /горе в дясно на снимката/...


Хубава неделна вечер от мен!