четвъртък, 23 януари 2014 г.

Марципан Варна

За първи път видях как се прави този марципан.Винаги съм се мислила ,че е нещо сложно,но не е така.Друго си е да го видиш как става,да пипнеш сместа и от нея да направиш някоя и друга фигурка.
ПРОДУКТИ:

Вода-120гр.
масло-60гр.
брашно -150гр.
пудра захар-500-600грама-няколко пъти пресята
щипко захар
щипко сол

Приготвяне:
В съд се слага водата и маслото,солта и захарат-завират  до първи бълбукания и се сипва брашното наведнъж.Сваля се от огъня и себърка с дървена лъжица-да не се виждат непопарени брашнени частици.Много бързо се омесва топло тесто,без да се остъргва от стените на съда.Завива се с прозрачно фолио и се слага на студено-прозорец.

Температурата да не е повече от 15-20градуса.Омесва се тестото с дланта като постепенно се прибавя пудрата  захар.


Става приятна на пипане смес и не лепне.


Оцветява се по желание и се съхранява в плътно затворен съд или в прозрачно фолио-да няма въздух и да не съхне.


Разточва се върху пресята пудра захар или върху нишесте.-натурално и пресято през цедка.

Отчупва се парче тесто и му си сипват няколко капки боя.
Мачка се с пръсти ,докато не се оцвети напълно.

Така започнах с розата.Първо с конусче.


След това така.



След това за второто листо се разточва  и се навива около конуса.







Може и с два цвята.

Торта с ананас

Торатат я видях при Лора и Стоян,но промених крема.Основата запазих по техния начин-на мен ми допадна.Става бързо и е нещо различно .Колкото и да чуках корфлейкса,не се раздроби и при рязане се поразпадаше.Не се хомонизира с маслото  и шоколада както очаквах.


Продукти за основата:
150гр.корнфлейкс без сол
100гр.бял шоколад
20 грама масло

За крема
250гр.маскарпоне
400гр. заквасена сметана
200гр. течна сметана
 1 желатин
кора от портокал
захар на вкус

Белият шоколад и маслото се разтопяват в микровълновата.Корфлейкса се начупва и към него се прибавя маслената смес.Сместа се разпределя по дъното на форма-26 см покрита с пекарска хартия,заглажда се отгоре и се слага в хладилника.
Желатина се накисва в 50мл. студена вода и се оставя да набъбне и след това леко се затопля в микровълновата.
Заквасената сметана и маскарпонето се разбиват леко,може да се добави и пудра захар .Отделно се разбива течната сметана.Към нея се прибавя желатина и постепенно от другата сметана и настърганата кора от портокал.Крема се излива върху охладения блат и чийзкейка се прибира в хладилника.Като изстине се украсява с парчета ананас.

Освобождава се от ринга  и се реже на парчета.



сряда, 22 януари 2014 г.

Кашкавалени спирали

Роси,каквото и да покаже,все е вкусно.Тези кашкавалени спирали видях при нея и ги направих.Топлички са толкова уханни и вкусни-на всички много ни харесаха.
Ето и самата рецепта:

Продукти:

1 яйце + 1 белтък , жълтъка + 1 ч.л. олио за намазване
300 мл. прясно мляко
1 ч.л. с връх захар
1 с.л. сол
1/2 кубче прясна мая или 7 гр. суха
2 с.л. топено масло
560 гр. брашно - количеството е ориентировъчно 

за намазване между пластовете - около 30 гр. стопено масло
за пестото - връзка магданоз,2-3 с.л. зехтин,2-3 с.л. орехи -всичко се пасира
за плънката - по 100 гр. настъргано сирене  чедър , кашкавал и краве сирене -така го направих аз



Приготвяне:
Омесва се тесто,оставя се да втаса.Разделя се на 5 топки.

Всяка топка се разточва,намазва с масло и се поръсва с определено сирене,кашкавал,песто.Всяка кора се слага върху другата и така 5 -те.Последната не се маже с нищо.Леко се поръсва с брашно и с точилка леко се разточва голям кръг.Реже се на ленти.


Усукват се и се редят в тава от фурната покрита с пекарска хартия.
След като втасат отново, се намазват с жълтъка,малко олио  и няколко капки прясно мляко.
Поръсват се със сусам и се пекат в загрята фурна на 180 градуса.
Нямаше време за снимки на разчупените спирали-народа чакаше вечерята.

Да си покажа и кокичетата,които набрах тази вечер от градинката пред блока.В компанията на Коледната ми звезда.


Любимите ми кокичета....

четвъртък, 16 януари 2014 г.

Сметанова руло с плодове

Това е рулото,което направихме в курса.И тук се появиха някои тънкости,които до този момент не знаех.Изпичането е както предишното руло.Прави се обикновена добуш платка.

Продукти:
яйца-4бр.
захар-100гр.
брашно-100гр.
на 1 яйце-5мл.вода

За сиропа-средно гъст:
захар-100гр
вода-100гр-
есенция -1бр.

За крема-комбиниран:
сладкарска сметана-500гр.
инстатен крем/без варене/-100гр.
вода -250гр.
конфитюр-150гр

тук  течностите се мерят в грамове

запаниране-50гр.кокос или крокант

за глазурата-кристал глазура-50гр.
плодове 150гр-може и от сладко

Приготвяне:
Първо се прави сиропа-ври 10 минути и се охлажда.

За крема-разбива се инстантния крем с водата,постепенно се сипва сметаната и разбиването продължава до получаването на връхчета.


Изпича се платката както в предишната рецепта.Охладената добуш платка се обръща с лице нагоре,

трампира се/сиропира/равномерно

 и се зафилва с 1/3 от крема.

Дебелината на крема трябва да е колкото дебелината на платката.


Преди да загънем ,поставяме плодовете или сладкото.
Леко заглаждаме.


Загъваме на не много стегната спирала с ръба отдолу.Загъваме с хартия като бонбон и прибираме в хладилника или във фризера за 30 мин.

Нанасяме крем отгоре и заглаждаме с парче хартия ето по този начин:


Панираме ,като оставяме бяло поле за гарниране.

Гарнираме-с шприц



и плодове-в случая с ананас.


Глазираме с кристал глазура.