понеделник, 31 март 2014 г.

Шоколадова торта с бял крем

Продукти:

1 пакет какаови блатове/от Лидъл/
леко разредено дюлево желе за сиропиране

За крема
250 гр. маскарпоне-от лидъл
400гр. заквасена сметана-от лидъл
200гр. течна студена сметана-от лидъл
8 супини лъжици пудра захар
100гр. шоколад за крема
 и още 100 грама шоколад за покриване-/от лидъл-200гр сладкарски шоколад/
За отгоре разтопявам 100гр. шоколад,2-3 с.л. прясно мляко и 50гр. масло
Разтопявам в микровълновата и като се охлади заливам тортата.

Приготвяне:

Сметаната се разбива охладена,така както е извадена от хладилника.В отделна купа се смесват маскарпонето и заквасената сметана заедно с пудрата захар.Към тях се добавя разбитата течна сметана и леко се разбърква с шпатула.Накрая се добавя и шоколада ,нарязан наситно с нож.
Слага се първия блат в тортена фарма с падащ ринг,леко се сиропира-4-5 с.л. сироп,слага се половината крем,втори блат,сиропиране и останалия крем.Третия блат само се сиропира .Слагам в хладилника да се охлади за 2 часа.През това време си правя крема и оставям да се охлади.
Заливам с шоколадовата глазура и отгоре леко нашарих за разнообразие...

Върху крема сложих портокалови корички от  сладко.


Мнооого вкусно торта.....

Да ви е сладко.....


Охлювчета с бекон


Продукти:

1 пакет многолистно (бутер) тесто
100гр бекон на тънки шайби
Приговяне:

Тестото се разгъва, разрязва се на ивици, които се навиват на рулце с шайба бекон. 

Така полученото тънко и дълго рулце се нарязва на колелца, 


които се нареждат в тава, застлана с готварска хартия и се пекат на средна скара 180-200°C. 

Изключително вкусно мезе!


И едно цветенце от моята  градинка за разкош....



Усукани пръчици с кашкавал



Продукти:

1 пакет бутер тесто
1 жълтък
1 ч.ч настърган на ситно твърд кашкавал
1суп.л. нарязан на ситно магданоз
1/2 ч.л сух риган

Приготвяне:

Смесва се кашкавала, магданоза и ригана. Жълтъка се разбърква с малко вода.
Тестото се разточва върху леко набрашнена повърхност, и се разточва малко. Реже се на две половини по дължина. Двете половини се намазват с жълтака. Върху едната се поръсва сместа с кашкавала и подправките. Слага се другата половина върху нея, така че намазаната с жълтъка страна да остане отдолу. 


Мина се леко с точилка отгоре. Режат се ленти около 1-1.5см широки, 



режат се на лентички,

увиват се, 


и се слагат в тава, покрита с хартия за печене. Намазват се отгоре с жълтък.


Пекът се 10 мин. на 200С"
Вкусни е хрупкави.....

Прекрасен ден!

Топчета от кайма в бутер-тесто

3а около 15-на броя:
пакет многолистно (бутер) тесто (400гр)
150-200гр кайма
1 яйце
2 с.л галета
сол, чер пипер
магданоз
мазнина
От продуктите се омесва смес), като се ползва само белтъка на яйцето. Овалват се топчетата (като за едноименната супа). Жълтъкът се разбърква с мъничко вода, сол и олио. Тестото се разгъва и се разрязва на квадрати със страни 6-7см. Върху всяко квадратче се поставя топче и се 'опакова' с тестото. 'Шевът' остава от долната страна.




Намазват се с жълтъка. Така се и редят в намазнените мъфинени формички 



и се пекат на 200°C, средна скара.



Хубав ден на всички!



Красивите ми теменужки...

Сусамени облачета


Бързи и вкусни мезенца-и за бира и за вино....

Продукти:
пакет (300гр) многолистно (бутер) тесто
100гр бяло солено сирене (ФЕТА)
червен пипер
мазнинка + жълтък
3с. л сусам

Приготвяне:
Разгъва се тестото, нарязва се напреки и по дължина на малки квадратчета, наръсва се с надробено бяло сирене и червен пипер.

Подхващат се с ръка ред по ред приблизително еднакъв брой от тестените парченца и с намазнани длани (хомогенна смес от жълтък, малко топла вида и мазнинка) се овалват топчета (не се притискат много, да станат пръхкави и въздушни като облачета), които се овъргалват в сусамено семе.


Пекат се върху готварска хартия, средна скара, 200°C.

Хапват се с голямо удоволствие....
Източник-Дими
Следващите ми рецепти от многолистно тесто  са от нейния прекрасен блог.


неделя, 16 март 2014 г.

Мраморен кекс

Кекса е с рецепта от предишната публикация.Много вкусен.

Продукти:
6 яйца
100гр.пудра захар
250гр.маргарин
захар кристал-150
какао-15гр
брашно-350гр
1 бакпулвер
1 ванилия

Приготвяне:
Разбива се маслото с пудрата захар и 1 по 1 жълтъците.
Белтъците се разбиват на пяна с кристалната захар.В по-голям съд се изсипва част от белтъците,маслото и по малко от брашното,докато всичко свърши и тестото е хубаво избита с дървена лъжица.Тесотот се разпределя в продълговата форма покрита с хартия на 3 части.Отделя се 2-3 лъжици тесто и се обърква с какаото.Слага се част от бялото тесто лъжица по лъжица.
Заглажда се с лъжица.
С лъжица се добавя и какаовата смес.
Заглажда се.


И се завършва с бялата.
Пече се в 2 фази.Първата фаза е на 180 градуса за 10-15 минути.С нож се минава по средата до половин см. вдлъбнатина.
Печенето продължава на 160 градуса около още 50 минути.
Сега разбрах,че този мраморен кекс е с отличен резултат,когато при рязане в средата се появи буквата М,както в случая.
.

Това е от мен.
Ръсти ме чака за разходка.....





Шахматна торта

И на тази торта ни научи г-жа Сотирова.С лек сметанов крем и завършена  с желираща глазура.

За 4 платки:

6 яйца
пудра захар-100гр.
захар кристал-150
брашно-350гр.
маргарин-60 % масленост-250гр.
бакпулвер-1
какао-20-30 гр-зависи от силата на цвета

За комбинирания крем
инстантен крем-100гр.
вода -250гр.
сметана -650гр.
За панировка-150гр.крокант

Започваме с платките.
Маслото с по малко от буздарта захар се разбиват до побеляване.Прибавят се 1 по един жълтъците.Отделно се разбиват белтъците с кристалната захар.Пресяват се брашното и отделно какаото.Бакпулвела се счуква и се прибавя към брашното + ванилията.
Всичко се обединява като  се прибавят на няолко пъти белтъците и брашното.Бърка се с дървена лъжица-избиване.

След като тестото е объркано добре се разделя на 2 равни части и в едната се слага какаото.Взимаме 2 еднакви шприца с еднакви отвори и поставяме тестото в пошове.Очертаваме с молив 4 кръга с диаметър 26см.Намираме средата и  първите две платки в средата започваме с бяло тесто ,а другите 2 с какаово тесто.
Редуваме кааов  и бял .Започваме с какаов и зъвърашваме с какаов.започваме с бял и завършваме с бял.
Пекат се на 180 градуса  за 8-10 минути до златисто кафяво.
Още топли,платките се отлепят от хартията и се изрязват с райфа.

Избира се най-хубавата платка за отгоре.
Изработване на крема:
Разбива се с миксер инст.крем с водата и на порции се добавя сметаната до пълно избиване.Докато стане на връхчета.

Слага се първата платка като я похлупваме с лице нагоре и мажем с крема.

Заглаждаме.
Втората платка е с изрязаното нагоре.


Крема е равен на дебелината  на платката.

Старая се,защото госпожата  ме наблюдава .И ако трябва ме корегира,дори понякога ни хваща ръката  като на първолаче.Много е добра г-жа Сотирова.

И Валя се старае...

Тортата се заглажда само отстрани  и се прибира във фризер за 30 минути.

Маже се с желираща глазура.
.Панира се с крокан или сладкарска галета/от изрезките на платките/се правят трохи.
Реже се на другия ден.