сряда, 23 юли 2014 г.

Пухкав тутманик с мая и сирене


Все се сдържам от правене на тестени вкусотии,но все ме сърбят ръцете.И този тутманик го направих ,за да си похапнем с децата...Наистина стана много вкусен-пухкав и мекичък,за което ще благодаря на Дани.Буквално го преписвам и не съм променяла нищо по рецептата като продукти и грамажи.

Необходими продукти:
за тестото

300 мл. прясно мляко
1 ч.л.сол и щипка захар
25 г. прясна мая
125 г. кисело мляко
1 ч.л. хлябна сода
1 белтък (жълтъка за намазване
2-3 с.л.зехтин
500-600 гр бяло брашно

за плънката:
300 г. сирене
2 яйца

Начин на приготвяне:

Препоръчително е всички продукти да са със стайна температура.
В затопленото мляко се прибавя солта, захарта и маята.Пресява се брашното.
Към млякото се добавя част от брашното до получаването на кашичка.
Оставяме на топло да ферменитра  за около 30 мин.
Към ферментиралата кашичка се добавя киселото мляко в което сме погасили хлябната сода , част от мазнината и белтъка,а с останалото брашно се замесва хлябно еластично тесто което поставяме в достатъчно голям съд с останалата мазнина за да си отпочине за не повече от 15 мн.Не е необходимо тестото да е втасало напълно,, само да си е отпочинало.
Разделя се на 2 части и с ръце се оформят правоъгълници, върху които разпределяме плънката и навиваме на 2 рула.



Усукваме и поставяме в тава за печене с диаметър не по малка от 27 см и не по ниска от 7 см.



Важно е , защото с това тесто се получава един голям и дебел тутманик.
Оставяме на топличко докато изпълни 2/3 от тавата, като преди това сме го намазали  със жълтъка и печем на 180 градуса до готовност. Първо на долен нагревател и след като изпълни формата, пускаме и горния.

Завиваме го с кърпа да отпочине и го почваме.С домашно кисело мляко си е най-добре....



сряда, 16 юли 2014 г.

Ябълкови пайчета


Вкусни ябълкови пайчета-мммммм.....
Основата на пайовете се изработва от класическо линцер тесто-така ни каза нашата преподавателка.Ето и рецептата за това тесто:

150 гр. пудра захар
250 гр. масло
500гр. брашно
1 бакпулвер
1 яйце
60мл. прясно мляко или сладк. сметана

За пълнежа
700гр. изчистени ябълки
200гр.термоустойчев инстантен крем
150 гр. кристална захар
50гр. галета
Ако е нужнобрашно за обработка

В купата на миксера се слага 150гр. пудра захар и 250гр. масло-ако е маргарин-60% масленост,прибавя се пресятото брашно ,бакпулвера.След поемат.не  се прибавя  яйцето и накрая млякото.
Тестото се доумесва на плота за разточване.Завива се в стрч фолио ,охлажда се в хладилника за 30 минути.След охлаждане  тестото се разточва  или оформя върху тефлонови форми с незалепващо покритие.

Преди изпичане основата се надупчва с шиш.
Пекат се на 180 градуса  за 10 минути.

Върху топлата форма се поставя пълнежа във вид на купол.

Заглажда се леко,но не до края,за да се извади по-лесно.изрядват се декоративни форми,плетеници от останалото тесто и се подреждат отгоре.
Снимките хич не ги бива,ама да ги покажа все пак.


Изпичане 180 градуса за 7/8 минути.
Изваждат се от формите 

и се поръсват с пудра захар.



Направете си и ще ви харесат....




понеделник, 14 юли 2014 г.

Сметанова торта за колегите

Време не стига и това е....С тази торта почерпих колегите в офиса за рожденния ми ден,който беше на 13 юни.Правих я с готови блатове, сметанов крем и карамелена украса.Нямах време да пека блатове,че точно тогава се прибрах от Гърция.

Продукти:
3 броя блатове за торта
1 голяма кутия заквасена сметана-800гр.
200гр.течна сметана
захар на вкус
3 желатина

малко карамелен сироп за блатовете

Приготвяне:
Приготвям първо крема.Разбивам студената сметана с  миксер.Овкусявам заквасената сметана със захар кристал  и събирам с течната,като разбърквам с шпатула луко.Прибавям разтворените предварително желатина.
Слагам 1 блат във форма,сиропирам и намазвам с крем .След това и останалите блатове по същия начин.Оставям в хладилника да стегне една нощ.
След това нарязвам .
Отгоре украсявам с карамелени фигурки ,направени по този начин.


Получих красива орхидея-за първи  път ще се грижа за такова цвете....

И красива картичка.
Ама от модерните е....
Благодаря ви мили колеги от сърце-прегръщам ви!

събота, 12 юли 2014 г.

Черешов сладкиш с бадеми




Сладиша на Ванюшката,който направих,но без филирани бадеми-не открих в нито един голам супермаркет,както и озахарени череши.
Продукти:

150 гр. бяло брашно
75 гр.фино царевично брашно
75 гр. обелени смлени бадеми
300 гр. почистени от костилките череши
100 гр. озахарени череши
3 яйца
150 гр. захар
120 гр. краве масло
3 с.л. ром
1 бакпулвер
30 гр. филирани бадеми
пудра захар
щипка сол


Оставете кравето масло да омекне на стайна температура. Към него добавете захарта и разбивайте с миксер докато получите гладка пухкава смес. Прибавете едно по едно яйцата все така разбивайки. Смесете бялото, царевичното и бадемовото брашно с бакпулвера и объркайте сместа много добре. Към маслено-яйчената смес добавяйте от брашното на порции като бъркате с дървена лъжица. Сложете щипка сол, ароматизирайте с 3 с.л. ром. Последно добавете почистените от костилките череши и нарязаните на половинки озахарени череши. Хомогенизирайте. Подмажете форма с откопчаващ се ринг (24 см.) с краве масло и посипете стените и дъното със захар. Изсипете сместа във формата.







Подравнете, поръсете обилно с филираните бадеми. Изпечете сладкиша на 170 гр. за 35-40 минути.




Изпеченият сладкиш поръсете с пудра захар. 



Поднесете с кефе и се насладете на този летен сладкиш.



Ванче,благодаря за рецептата!Почерпих гостите си от Гърция с него и много го харесаха.





Тези маргарити са за теб!



Цветята в нашата градина.За първи път виждам розите в този вид.






Останалите цветя са  по-добре.









Това си го донесох от Гърция-не знам как се казва.




Закумите ги крепим като рохки яйца ,а в Гърция стават дръвчета по улиците и магистралите и цъфтят на поразия.



.










четвъртък, 3 юли 2014 г.

Карамелена добуш торта Ветрило

Такава беше моята задача при изпита в сладкарския курс.
Рецепта:

8 яйца
200гр. захар
200гр. брашно
0,15 гр. какао

Изработват се 4 броя декоративни добуш платки.Най-тънката платка се оставя за направата на ветрило.Декорацията е с пош и гладък шприц.
Разбиват се с миксер отделно белтъци с по-голамата част захар и жълтъци с по-малко  захар,постепенно се прибавя брашното.Всичко се разбърква на ръка.





Ако желаем оставяме малко смес и объркваме с какао за декорация на платките.


Добре е платките да бъдат изпечени 1 ден преди сглобяване на тортата.

Пекат се 8/10 минути на 180 градуса.

Сироп за трампиране-колер
Разтопяваме до блед карамел 300гр. захар,прибавяме 400мл. топла вода-варене3 до 5 минути.
За крем карамелено прафе
Накисваме 20 гр. желатин в 80гр. вода,след набъбване  се разтопява -темпериране 50градуса.

Сваряване на карамелен топинг
Разтопяваме 100гр. захар до блед карамел+50гр. масло и 100гр. топла вода-варим от 3 до 5 минети.Топинга топъл сепрецежда в купа и се охлажда.
Избиваме 400гр. студена течна сметана до гъст крем.

Парфето се изработва след като се трампира/сиропира/ първата платка.
Към карамеления топинг се прибавя желатина и сметановия крем.
!Много бързо объркваме на ръка.Крема се дели на 2 равни части и се зафилва след 1 и 2 платка,като се спазва правилото че количеството на крема е 3 пъти повече от дебелината на платката.



Всички платки се сиропират.





Слага се и 3 платка,сиропира се и тортата се прибира във фризер за 30 минути или хладилник

За ветрилото
Платката-/4-тата/   се обръща с дъното нагоре върху намазнен с олио плот.

В съд с дебело дъно разтопяваме 100гр. захар кристал до блед карамел,изключваме котлона и прибавяме 50 гр. масло-хомогенизираме.
Внимание!Горещата глазура се изсипва върху платката и много бързо се разглажда със сух нож.

Обратната страна на ножа се намазва с твърдо маслои се маркирана ветрило.
С прав  и остър нож се нарязват пластините преди да стегнат.



Тортата се изважда от хладилника и се освобождава от ринга.


Намазва се със разбита сметана отгоре и отстрани..



Панира се с крокант само отстрани.


Маркира се с нож.




За 22 см. торта  парчетата са 16 
За 26 см. торта-18 парчета
ВСЯКА ЧАСТ ГАРНИРАМЕ СЪС СПИРАЛА ОТ СМЕТАНА.
Върху спиралите подреждаме карамелените пластини.


С тънък курнет се украсяват със сметана.



Ето така: