неделя, 28 септември 2014 г.

Домашни франзели





Много ни харесаха-днес децата пожелаха пак да направя....

Продукти:


1 с. л. семена микс за поръсване
600 г брашно
2 с. л. олио
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
1 яйце
20 г жива мая-или 1 пакет суха
100 мл хладка вода за маята
1 ч. ч. прясно мляко
Приготвяне:

Разтваряме  маята със  захарта в хладката вода и оставяме да шупне.
Прибавя се останалите продукти и замесваме тесто. Оставя се да втаса 30 минути.
Разделя се на две части. Първата се разточва на правоъгълник и се нарязва на 3 ленти.
Всяка се оформя на фитил и се усуква.
Нареждат се в намаслена тава. Второто топче тесто се разделя на 3 топчета.
От всяко се оформя фитил, срязва се през средата и се усуква като въже. Аз успях само една да направя по този начин-трудно се режат наполовина.
Нареждат се в тавата. След 10 минути се намазват с олио и се поръсват семена.
Печем в загрята фурна 180 градуса около 25-30 минути.
Изваждат се и се намазват с малко масло.

След намазването на маслото семената ипопадаха,така ,че следващия път без семена.


Източник-Гответе с мен-ето тук


Банички на тиган




Днешната закуска са тези вкусни банички.Много нежни,вкусни-чудесни са.


Продукти:
1 пакет кори за баница
3 яйца
1 кутийка извара от Лидъл-от нискомаслената
още малко сирене
половин пакет малко разтонено масло и зехин-всичко 1чаена чашка

Приготвяне:
Разбивам яйцата,прибавам сиренето и изварата и малко от  разтопено масло.После доливам със зехтин в чашата.
Разтварям корите и намазвам първата кора с мазнина леко и слагам наедната половина от сместа.Прегъвам и правя пакет,който намазвам с мазнина и намазнената страна слагам в нагорещен тиган-ползвам тефлонов за палачинки.


Когато са готови,намазва горната страна с мазнина и обръщам ,за да се изпече и тя.И така със следващите.


Голяма вкусотия ви казвам.....


Да ви е сладко!




Слънчева и приятна неделя на всички!





Памук погача



Тази питка обиколи кулинарните блогове,благодарение на Зиче,Правих я два пъти-първия нещо не я дочаках да втаса напълно,но втория път стана чудесна.


Продукти:


1 ч.ч. (240 мл) -топло прясно мляко
1 ч.ч. (240 мл) -топла вода
1 ч.ч. (240 мл) -растително масло
5 с.л. -захар
1 с.л.- сол
½ пак. (20 г)- прясна мая или 7гр.-суха
6 ч.ч. (840 г)- брашно
1- жълтък/ за намазване /


Маята , 1 с.л. захар,2лъжица брашно се разтварят във водата.
Сместа се оставя за 10-15 минути да шупне.
В купа се слагат 3 ч.ч. от предварително пресятото брашно.
В кладенче в средата се изсипва сместа с маята, затопленото млякото, олиото.
Добавя се захарта,а солта в брашното.
Разбърква се с лъжица.
Меси се до меко и еластично тесто като постепенно се добавя от останалото брашно.
Тестото се дели на две части.Всяка се разточва във формата на правоъгълник ,на тънко./4мм/
С остър нож се нарязват еднакви остри триъгълници с основа 5см.
Навиват се на кифлички като се започва от основата.




Редят се в тава/28-30см./ покрита с хартия за печене или подмазана.
Питката се покрива и оставя 30-40 минути на топло .



Намазва се с жълтък разбит с лъжица прясно мляко.



Пече се при 180°C .

Пече се до приятен златист загар.


При мен първия път загара и дойде малко повечко.....


Мила ,Зиче,тази роза от градината на мама е специално за теб!.Благодарности за всичко,което си направила за мен-целувам те!



Ти си разкошен и мнооого добър човек!



вторник, 2 септември 2014 г.

Погача


Тази погача  е с малко по-различно оформяне.Видях я във ФБ от Антоанета Маринова.И на вкус е много блага-разкош ви казвам....

Продукти за тестото:
1 ч.ч. топло прясно мляко
1/2 ч.ч. топла вода
1 пакет суха мая-в рецептата беше 1 кубче,но ми се видя доста
1 с.л. сол
1 с.л. захар
3 с.л. кисело мляко
2 яйца и 1 белтък
2 с.л. зехтин/олио
1 жълтък за намазване
брашно до средно меко тесто-700/800гр.

Приговяне:
Замесеното тесто се оставя за 20 минути-малко време,докато се отпусне и да се работи с лекота.Разточва се на кора  ,намазва се олио или масло.Аз разтопих малко масло и прибавих олио-общо половин ч.ч. мазнина.С четка намазах кората и загънах на две.
Разточих,намазах с мазнина и пак прегънах.
Така 3-4 пъти.След това навих на руло и разрязах на две по дължина.Двете части обръщам с разрязаното нагоре  и усуквам като фитил.



После навивам на охлюв и оставям в тава да втаса.Ползвах 26 см форма,като отстрани сложих хартия, за да увелича височината.
След като втаса-около 30 минути,намазвам с останалата мазнина,разбъркана с жълтъка,поръсвам със семена и слагам в студена фурна.


Включвам фурната на 180 градуса,кото проверявам и ако трябва слагам фолио отгоре ,за да не изгори.

Пекох около 45 минути.Сложих върху решетка и завих с кърпа.
Топла със сиренце-няма такова удоволстие.....


Капоната


Видях я ТУК,имах продуктите и ястието беше направено.Лятото с изобилие от зеленчуци не може да не бъде направена.Тили,благодаря за рецептата!Много ми хареса....

Продукти
2 патладжана
1 тиквичка
3 – 4 чушки
1 глава кромид лук
(1 малък морков)
3 домата
4 скилидки чесън
10 – 15 черни или зелени маслини без костилки
щипка захар
сол
3 – 4 с. олио /зехтин/
оцет на вкус - по желание
босилек (риган, мащерка или розмарин)

Приготвяне
Патладжан се обелва, нарязва на кубчета, посолява и оставя за около 30 минути да пусне горчивината си. След това се измива обилно. Тиквичката се обелва и също нарязва на кубчета.
Двата нарязани и леко посолени зеленчука се смесват с малко зехтин и се поставят в тавичка, застлана с хартия за печене. Пекат се до омекване около 20 минути в предварително загрята фурна, на около 200 – 220 градуса.
Лукът се нарязва на полумесеци, чушките на кръгчета или ивички, чесънът на ситно.
Доматите се обелват и се премахва семето и сокът им. Нарязват се на кубчета. Маслините са нарязват на кръгчета.
В останалата мазнина се задушават лука и чушките докато омекнат и моркова.
Прибавят се доматите, чесъна, захарта, сол на вкус. Когато сместа заври, се добавят изпечените патладжан и тиквичка, маслините и се оставя на слаб за няколко минути.По желание накрая може да се прибави оцет на вкус.При поднасяне се поръсва със ситно нарязан босилек .Най-вкусна е поднесена леко охладена, на стайна температура.



Аз добавих сиране-по-вкусно е с него.При мен леко се отдели от соса,защото сипах в чинията още топло,заради снимките ,но като постоя в съда и се охлади ,не беше толкона водно.Стана много добре на гъстота.