неделя, 19 април 2015 г.

Торта с ягодов мус

3 готови блата-аз ползвам от Лидъл

Карамел за блатовете

1ч.ч. захар 
1 ч.ч. вода

За ягодовия мус:

 500 гр. маскарпоне
 200 гр. крема сирене
 400 гр. млечна сметана, добре охладена
 2 пакетчета желатин/ 20 гр -накиснат в 4 с.л. студена вода

200гр. пресни ягоди

Разбива се млечната сметана до твърди върхове, покрива се купата със свежо фолио и се прибира в хладилника.В друга купа се разбива маскарпонето, прибавя се крема сиренето и се разбива за кратко, колкото добре да се смесят- и без много разбиване се получава гъст, пухкав крем.Прибавям и нарязаните ягоди.

Слагам блат във форма с откопчаващ борд ,като отстрани слагам изрязан лист от пластмасова папка,за да се отдели по-лесно след като стегне в хладилника и сиропирам,като  оставям  и за останалите2 блата.Намазвам с крем-може и по-малко от половината,ако ви се струва повечко .Отгоре слагам втори блат и останалия крем и прибирам в хладилника да стегне за няколко часа.След това свалям борда, за да  я намажа с маслен крем.



За масления крем-200гр.  масло,2 ч.ч. пресята захар,ванилия,1 с.л. леко затоплено прясно мляко.Прибирасе в хладилника да стегне отново преди да се покрие с фондан .


Украсата е по желание.


Разрез нямам,защото беше за подарък.

На мен ми остана от крема и допълних с  парчета ягоди и стружки шоколад.




Хубава неделя от мен!


5 коментара:

  1. Колко е пъстра и весела! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда и ухае на пролет, Живе :) Много свежа тортичка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Живе, фондана ти ли прави, че имах някои трудности последния път, исках да ме консултираш:)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ,момичета!
    Весе,аз си правя захарното тесто по рецепта,която учих в сладкарския курс и съм доволна.Само маслото трябва е хубаво.
    Виж тук съм описала подробно.
    http://receptitenazoii.blogspot.com/2014/01/blog-post_1939.html

    ОтговорИзтриване