неделя, 25 януари 2015 г.

Слодоледен кейк с Василопита



И понеже ми остана от Василопитата,направих този сладоледен кейк.Пак по гръцка рецепта и с много приятен вкус.
Продукти:
300-400 гр. от сладкиша
30гр. коняк
50гр. масло и маргарин-общо
1 кг сладолед
 За гарниране:
200гр. течна сладкарска сметана
2 лъжици пудра захар-или повече ,според вкуса
цветен кокос за поръсване

Приготвяне:
Форма -ринг-20см.
Сладкиша леко се разбива в блендер,

прибавя се и маслото-докато се получат трохи.
Прибавя се коняка и се обърква с лъжица.Покриваме стените на формата с прозрачно фолио,разпределяме сместа на дъното и притискаме с лъжица.


Отгоре се разпределя леко отпусналият се сладолед,покрива се с фолиото и се слага във фризера да стегне.

Сметаната се разбива с пудра захар и се прибира в хладилника.Преди сервиране се изважда формата от фризера,сваля се фолиото


и сместа се покрива със сметана.

Отгоре може да се поръси с настърган шам фъстък или с цветен кокос,както при мен.

Лек и ефирен сладкиш....

Да ви е сладко!

Еυχαριστώ,Ειρήνη και καλή χρονιά!

събота, 24 януари 2015 г.

Кашкавалени топчета


Тези топчета ги харесах от тефтерита на Марги.Ето и рецептата:

Продукти:
300гр. настърган кашкавал
2 яйца
8 равни супени лъжици брашно
1 ч.л. бакпулвер

Приготвяне:
Всичко се разбърква и се оставя в хладилника за 30 минути покрито с фолио.

Взима се смес и се оформя топче колкото орех и се пържи в повечко олио-в тиган с незалепващо покритие.Готовите топчета се слагат върху кухненска хартия,за да поеме  мазнината.

Стават и за мезе,и за гарнитура, и за основно с гарнитура-както ви харесва.






неделя, 18 януари 2015 г.

Баница с кисело зеле




За зимно време-баница с кисело зеле.Добре,че Аля ме подсети,да със свеки се заиграхме в точенето.Веднага 2 тави извъртяхме,че една щеше да е до никъде.Стана наистина много вкусна баница....



Продукти за тестото:
500гр. брашно
1/2 ч.л. сл
250гр. топла вода
1 ч.л. суха мая
1/2 ч.л. сода
1 с.л. оцет
1 с.л. киселомляко

За планката-нарязано и изпъжено   кисело зеле

Приготвяне:

От продуктите се замесва тесто,разделя се на 4 топки,слагат се в съд с брашно,покриват се с фолио и се оставят 30 минути на топло да се отпуснат.
Всяка кора серазточва,намазнява се леко,покрива се със зеле,навива се на руло и се нарежда в тава.Така и другите кори.Отгоре леко се намазнява и се пече на180 градуса до приятен  загар.Изважда се от фурната,минава се отгоре с кубче масло навсякъде,напръсква се със студена вода и се покрива с кърпа.
Така остава поне 30 минути да си почива.


И нападате....

петък, 16 януари 2015 г.

Билкови хлебчета


Както си гледах кулинарния канал и ,Йоли започна да прави тези вкусни хлебчета.Направих ги и аз и станаха толкова вкусни,че си хапнах едно само със сирене.Понеже увеличих малко водата ,освен във формите за мъфини ,сложих и в 3 по-големи форми.



Продукти:
500-600 гр брашно
20 гр прясна мая-или 1 пакет суха
250 гр. вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 яйца
1 с.л. заквасена сметана


100 г краве масло
пресни билки - босилек, риган, мащерка
зехтин

Приготвяне:
Всички продукти сложете в купа.

Омесете меко и еластично тесто  и оставете в намазнена купа със зехтин да удви обема си.



Разтопете маслото. Смесете го с наситнените билки. Нарежете с ножица тестото на малки хапки. Всяка топнете или намажете с малко от билковото масло. 



В гнездата на форма за мъфини сложете по няколко хапчици тесто – при мен по 3, докато ги напълните догоре.


Оставете хлебчетата отново да втасат. Изпечете ги за около 20 – 25 минути на 180 градуса.


Насладете им се!

четвъртък, 15 януари 2015 г.

Огретен с картофи

Като ме нападнаха тези вируси,та няма отърване.....И сега ангина,лекарства-както си е по рецепта.Та сега Боби е моята отмяна и ето какво приготви-вкусен огретен.
Продукти:
1 кг. картофи
200 гр. сирене
180гр. кашкавал
1/3 ч.ч. олио
50 гр. масло
3 яйца
2с.л. брашно
2ч.ч. прясно мляко
черен пипер и сол
гъсто кисело мляко за гарниране

Приготвяне:
Картофите се обелват,нарязват на кръгчета и се варят  10 минути.Сиренето се натрошавас 2/3 от олиото,черен пипер и част от кашкавала.Брашното се запържва в маслото леко и се разрежда с прясното мляко.Бърка се ,докато се посгъсти.Отстранява се от огъня ,смесва се с яйцата исе овкусява със сол.
В намазнена тава се нареждат половината картофи.
Поръсва се сиренето и се покрива с останалите картофи.По желание може да се поръсят картофите с малко червен пипер.


Залива се с бешамеловия сос ,поръсва се с настъргания кашкавал и съвсем малко риган


и се пече на180 градуса в загрята фурна.

Трябва кашкавала да добие кафява коричка.

Получи се едно леко и приятно ястие...Сервира се с лъжица кисело мляко.

Спокойна вечер на всички и от Ръсти,който се излежава на слънце.



сряда, 14 януари 2015 г.

Сърна по гръцки

Сърнешкото задушено правихме в Гърция по рецепта от тази книга,която се оказа че и приятелката ми има там, а и аз я имам тук-при мен наследство от баща ми,който в казармата е бил готвач.Та снимах ,за да я покажа.

И тук е рецептата



Продукти:
по книгата
1,5кг. сърнешко месо
250гр. масло
50гр. лук
50гр. брашно
25гр. дом.пюре
100гр. вино или бульон
1 дафинов лист
1гр. черен пипер
750гр. пресни гъби
150гр. бекон
250гр. маслини
1 кг.картофи

Приготвяне:
Месото се нарязва  и се запържва до зачервяване в масло,след което се прибавя лука,нарязан на дребно.



Прибавя се и брашното,дом.пюре и се залива с виното или бульона.Посолява се,добавя седафиновия лист,черен пипер  и се оставя на тих огън да къкри.Пресните гъби се сваряват и се задушават с масло,като се нарязват на едри парчета.Бекона също се нарязва на едри парчета,сваряват се и се запържват без да се зачервяват.Маслините се обезкостяват,сваряват се лека ,за да се обезсолят и се задушават в масло.Картофите се режат на парчета и заедно с подготвените продукти се слагат при месото.Задушава се всичко в глинен гювеч във фурната до готовност.

И порция.....
Да ви е сладко и наздраве!


Селски хляб



Подукти:

500/600гр. брашно
1 пакет суха мая
1 с.л. захар
150гр. топло прясно мляко
200гр. изцедено кисело мляко
1 яйце
50гр. меко тесто
3 с.л. олио
1 ч.л. сол

Приготвяне:
От изброените продукти се омесва меко тесто и се оставя да удвои обема си на топло място.След това се омесва леко и се прави на топка.Слага се в широка тава покрита с хартия за печене,поръсва се обилно с брашно и се оствавя пак да втаса -около 30 минути.


Слага се в затоплена фурна и се пече на 180 градуса -30-40 минути.
Като се извади от фурната  се слага върху решетка и се завива с кърпа.Като цяло вкуса е между хляб и погача.Мека средина и приятна кора.Реже се като се охлади.