събота, 28 февруари 2015 г.

Шоколадова торта за Тодоровден

Честит празник на по-малкия ни син,Теди и на моят татко-да са ни живи и здрави!
Тази година по изключение няма да сме всички заедно за празника ,но мислено ще съм с тях-обичам ги!
Винаги Тодоровден е бил малък празник за нашето семейство.И понеже винаги е  в събота,няма как да не се пътува,да не се съберем и да се повеселим.Но тази година се получи така,че всички ще сме на различни посоки.Живот и здраве като се видим,ще го отпразнуваме подобаващо.


И пак с шоколадова торта-вече не знам коя по ред от месец насам.Всеки път различна ,но с много  шоколад....
Хубав празник и на всички именници!


Рецепта  за това това дяволско изкушение
Продукти:
За блата
50 грама какао
1 с.л. нес кафе
250гр. вода(150гр. масло на стайна температура
150 гр. пудра захар
225 гр. бращно
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. бакпулвер
ванилия
2 яйца

 Шоколадов крем:
1/2 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. кафява захар
180 гр. масло нарязано на парчета
310 шоколадов курертюр

Сметанов  крем

300 гр- течна сметана-студена се разбива с миксер
3 с.л. пудра захар
1 чашка от готовия шокорадов крем
1 желатин
малко сладко от киви или друг плод

Изпича се блата във форма от 20 см за около 30 минути на 170 градуса.Оставя се да се охлади и се реже на 2 блата.Леко отгоре се получава купол,но се изрязвас нож,но не пречи и така да остане.
Продуктите за крема се слагат в малка тенджерка и на много слаб огън се разтопяват,като се бъркат ,за да не загори шоколада.Оставя се да се охлади и да стегне леко.

Сметаното се разбива с пудрата захар,прибавя се шок крем,който се бърка с лъжица,прибавя се и леко разтопения желатин,малко сладко и всичко се хомогенизира.
Слага се първия блат в ринг върху тортена чиния,леко се сиропира и се слага всичкия сметанов крем.,след това и втори блат и малко сироп.Прибира се в хладилника да стегне няколко часа.
Изважда се от храдилника и се залива с останалия шоколадов крем.


Измазва се навсякъде грубо.

Връща се пак в хладилника.Отгоре се поръсва с шокорадови стружки-аз го правя с ножа.Преди сервиране се изважда за час от хладилника,за да се отпусне леко и се реже  по-лесно.

Приятелите,които опитаха тортата,казаха ,че това е тортата на дявола-много им хареса...



понеделник, 16 февруари 2015 г.

Постно /Хрушчовско/ тесто


По подсещане на Тили,направих тези питки.


Продукти - 1 ч. ч. = 200 мл
3,5 ч. ч. брашно -аз сложих бяло и пълнозърнесто брашно
200 мл вода
100 мл олио
7 г суха мая
1 ч. л. сол
2 ч. л. захар


Приготвяне
В съд се смесват продуктите и се оформя  тесто,като олиото и брашното се слагат постепенно.
 Поставя се в подходящ съд, завива се със свежо фолио или се покрива с капак и се съхранява в хладилник най-малко 4 часа. Аз го оставих малко да почине,след това оформих на топки и подредих върху пекарска хартия.
Готовото тесто може да се употреби и  веднага щом се извади от хладилника. Оформя се по желание, не се оставя отново да втасва и се пече в предварително загрята умерена фурна 170 - 180 С.

Много удобно за почивни дни-вадиш от хладилника тестото и печеш.

Вкусно....





Грис халва по гръцки

Тази съвсем обикновена рецепта превърна този десерт в много вкусен и ароматен.На опаковката имаше рецепта ,която направих.
Не спазих задушаването с кърпа,но и така си стана много добре.

Продукти:
2 ч.ч. грис
2 ч.ч. зехтин-олио
3 ч.ч. захар
4 ч.ч. вода
Приготвяне:
Загряваме мазнината в една тенджерка.Сипваме гриста и бъркаме с дървеналъжица,докато леко покфенее.Слагаме в друга тенджера вода и захар на котлона и варим сироп,докато се разтопи захарта.Сиропа прибавяме към гриса и бъркаме.В рецептата пише да се свали от огъня и да се покрие с честа кърпа и капак-аз го пропуснах този момент.Варим малко докато гриса поеме сиропа и сипах в тавичка.Отгоре с канела и готово.

И докато се охлади ,трябваше да помогнем на нашите приятели в овощните им киви градини.Рязане наклони,събиране на клони,боядисване на отрязанете клони и т.н и т.н.

Както каза мъжът ми-да се отглежда киви си е цяло изкуство.Дано да сме попили от това изкуство,защото напролет ще посадим киви и в наше село...

Пролетта идва.....

А тези сладурчета ни посрещаха и изпращаха на  градината.


Голяма любов бяха-радост за очите.

Мацката беше толкова мила с Рижко....
И нарязваме халвата.
И не по едно, а по две парчета ....


И хайде на пазар.

Тези дни из гръцките планини

Този път решихме да променим маршрута за нашите приятели  и вместо през Кавала,поехме за пътя към Ксанти.Красиви планини,дори на едно място спряхме специално да поснимам.

Никакво движение из тези остри завои-спокойно пътуване и слушане само на турски и български станции.

Повечето снимки са през стъклото на колата.





И градчето към което сме тръгнали-Хрисуполи.

Тук в Заркадя сме били вече няколко пъти и гледката отгоре е уникална,особено вечерно време.







И продължаваме към крайната цел.

И ни посрещнаха с рецина....

Печено агнешко,свинско,салатка,вино и т.н.


И бонус ей такива десерти.



Беше ни много вкусно и сладко!

неделя, 15 февруари 2015 г.

Меденки със захарно покритие

От много време се каня да направя бисквити със захарно покритие и сега има дойде реда.Беше голямо удоволствие за мен, а и за моята  2 годишна внучка Ради
Щом видя че украсявам и веднага пое нещата в свои ръце.
Друго си е помощничка в къщи.....
Ето как ги направихме - рецептата  е от блога на Бубулинката

Продукти:
2 яйца
1/2 ч.ч. мед
1 ч.ч. кристална захар
1 ч.ч. слънчогледово олио
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. канела
около 400-450 гр брашно

Приготвяне:
В дълбока купа разбъркваме на ръка яйцата, захарта, меда и олиото (в тази последователност). Добавяме канелата. Пресяваме брашното отгоре заедно със содата. Замесваме меко тесто (да не лепне). Не е нужно да оставяме в хладилника да отпочине и стегне. Можем да работим с тестото веднага. Върху набрашнен плот разточваме кора с дебелина по избор - от 0.5 до 1.5 см.- максимално тънко. Изрязваме с желаните формички и подреждаме в тава (ако използвате тефлонови тави, не е нужно да ги намаслявате). Печем на 180 гр за около 7-12 минути -зависи от дебелината и големината на меденките.
А за  захарното покритие рецептата е тук
Работи се лесно с това тесто и затова винаги си го правя по този начин.
Станаха много вкусни и красиви.

След това в кутии и към получателките си...Вера  Бригита.
А другите ще отпътуват за Англия и ще бъдат получени от  Стела-най-добрата ми приятелка.

Надявам се да им харесат.