неделя, 19 април 2015 г.

Торта с ягодов мус

3 готови блата-аз ползвам от Лидъл

Карамел за блатовете

1ч.ч. захар 
1 ч.ч. вода

За ягодовия мус:

 500 гр. маскарпоне
 200 гр. крема сирене
 400 гр. млечна сметана, добре охладена
 2 пакетчета желатин/ 20 гр -накиснат в 4 с.л. студена вода

200гр. пресни ягоди

Разбива се млечната сметана до твърди върхове, покрива се купата със свежо фолио и се прибира в хладилника.В друга купа се разбива маскарпонето, прибавя се крема сиренето и се разбива за кратко, колкото добре да се смесят- и без много разбиване се получава гъст, пухкав крем.Прибавям и нарязаните ягоди.

Слагам блат във форма с откопчаващ борд ,като отстрани слагам изрязан лист от пластмасова папка,за да се отдели по-лесно след като стегне в хладилника и сиропирам,като  оставям  и за останалите2 блата.Намазвам с крем-може и по-малко от половината,ако ви се струва повечко .Отгоре слагам втори блат и останалия крем и прибирам в хладилника да стегне за няколко часа.След това свалям борда, за да  я намажа с маслен крем.



За масления крем-200гр.  масло,2 ч.ч. пресята захар,ванилия,1 с.л. леко затоплено прясно мляко.Прибирасе в хладилника да стегне отново преди да се покрие с фондан .


Украсата е по желание.


Разрез нямам,защото беше за подарък.

На мен ми остана от крема и допълних с  парчета ягоди и стружки шоколад.




Хубава неделя от мен!


Запечени броколи с крем сирене и лапад

Продукти:

2 -3 лъжици масло
няколко скилидки чесън
5 стръка пресен лук
500гр. броколи-1 главичка
3 пълни супени лжици сварен и изцеден лапад
2 пакета сирене крема
100гр. сирене чедър
1/2 ч.ч. сирене
няколко стръка пресен магданоз
1/2 ч.ч. прясно мляко
1с.л. брашно
4 яйца

Приготвяне:
Задушавам вмаслото нарязания чесън,прибавям лука,след това нарязаните броколи .Прибавих 1/2 ч.ч. вода.че ми беше сухо  И като сезадушиха за няколко минути прибавих и лапада.Разбърках леко и изключих котлона-оставям да се охлади.
В купа разбих яйцата,прибавих сиренето крема и другото сирене,а чедъра настъргах на едрото ренде.

Слагам и нарязания магданоз.Когато броколите се охладиха изсипах в тавичка,залях с яйчената смес и разбърках.Сол не сложих ,защото има сирена.

Загладих отгоре и сложих да се пече на180 градуса до приятен загар за около 30 минути.



Сервирах с домашен хляб.


Да ви е сладко!


Дърпана баница със сирене и лапад


Е, тази баница много ми хареса.Аз я правих снощи ,но днес като си я стоплих беше много вкусна.И особено с домашно ксело мляко-еликсир....

Рецептата я видях някъде из кулинарните групи и трябваше да е само със сирене,но понеже имах сварен лапад и трябваше да го използвам се получи тази вкусотия....



Ето и рецепта:

Продукти:
за тестото
1 яйце
3 с.л. олио
1 с.л. оцет
400гр. хладка вода
1 ч.л. суха вая-за прясна-1/8 от кубчето
11/2 ч.л. сол
брашно около 800 гр.

200гр. олио

плънка:
300гр. сирене
3 пълни супено лъжици сварен и изцеден лапад
1яйце


Приготвяне:
Омесва се тестото без олиото-като сухата мая я слагам в брашното.Разделих на 8 топки .В съд изсипах всичкото олио и потопих топките вътре-леко притиснах да се покрият с олио.


Така стоят 30 минути.
След това взимам топка и разтилам с ръце върху намазнен плот или като при мен върху силиконово килимче.Ползвам мазнината  от купата .Кората се разтяга и издърпвам от средата към края.От страни може леко да се изтегли с пръсти.Не е нужна точилка.



Поръсва се с плънка и се навива на руло.

Слагам корите в намазнена тава.


Мазнината ми беше достатъчна-като останаха 1-2 лъжици и намазах отгоре баницата.Сложих в студена фурна и тогава пуснах фурната на 180 градуса.

След като извадих от фурната и напръсках  със студена вода,след това завих с кърпа да се задуши.


Направете си и ще останете доволни...


Да ви е сладко!





Бананов козунак и руло

Дойде ми музата снощи в 8 часа и ги започнах ,та чак до2 сколасах да си легна.Но в неделя сутрин с фрапе  си е истинско удоволствие.



По рецепта на Роси-благодаря за сполучливите рецепти!



Продукти:

за тестото:
4 яйца - белтъка се отделя за намазване
180 гр. захар
150 гр. банан -2 малки бананчета
20 гр. прясна мая
100 мл. прясно мляко
40 мл. мас
40 гр. краве масло
2 с.л. олио
670 гр. брашно-на мен  ми стигна точно това количество
1 капсула есенция ром
1 капсула есенция ванилия

плънка за козунака :
1 кутийка локум роза
50 гр. стафиди ,накиснати в лъжица ром


плънка за рулото :
3 пълни с.л. сладко от годи
3-4 с.л. ситно смлени орехи
1 с.л. какао
1 с.л. пудра захар
1 капсула есенция ром
1/2 каф. л. канела

за поръсване :
кристална захар



Както Роси съветва-нарежете локума на малки кубчета и го оваляйте в пудра захар,за да не слепва.Накиснете сушените плодове в ром.Разбъркайте съставките за плънката на рулото.
Разтопете маслото и маста  и смесете с олиото.Затоплете леко млякото и в него разтворете маята.Аз изчаках  да шупне като прибавих  с 1 ч.л. захар и 1 с.л.. брашно.
Пюрирайте банана със захарта.
Добавете яйцата и жълтъка и отново пуснете блендера до получаване на фино,гладко пюре.
Смесете банановата смес с маята и есенциите.
Започнете да добавяте брашно на порции като следите консистенцията на тестото.
Трябва да получите еластична,не лепнеща топка тесто.
Тогава започвате да въвеждате мазнината в тестото,което пак става на порции като се изчаква да се поеме порцията мазнина и тогава се добавя следваща.
Измесих около 15 минути-до 30 не стигнах....

Нямаше я Ради да свърши тази работа-ето така се справи тя в правенето на предишните козунаци:






След добре свършената работа и ягоди за награда....



Оставих да втасва  в намазнен съд и в леко затоплена и изключена фурна докато напълни съда.


Разделих тестото на 2.Едната част оформих 3 елипси и поръсих с локум и стафиди и увих на фитили.


Така сплетох плитка-оставям да втаса на топло.


Другата част разтелих на правоъгълник и намазах със сладкото


 и увих на руло-от двете страни навътре.

И него оставих да втасва.

След това намазах с белтък и  поръсих със захар.


Пекох на160 градеса,кото по време на печенето завих с фолио,защото започна да се запича много бързо.Пекох до суха кбечка -30/40 минути.


Много ароматни и вкусни.



Да ви е сладко!

понеделник, 13 април 2015 г.

Козунаци

Христо Воскресе и светлина донесе! Бъдете здрави и по-добри !






Ето и Великденските ми козунаци....


ПРОДУКТИ:

5 яйца-1 жълтък за намазмане с малко вода
300 гр. захар
350 гр. прясно мляко
180 гр. мазнина (80гр мас,80 гр.масло  и 20гр олио/
1 кг. брашно за козунаци ми стигна точно
50 гр. жива мая
2 чаени лъжички лимонов сок
1/2 ч.л. сол

Аромати:
настъргана портокалова кора от 1 портокал, кора от 1/2 лимон ,
5 гр. махлеб млян,

филирани бадеми и кристална захар за поръсване на козунаците

Приготвяне:
Маята се слага в купичка заедно с 1 ч.ч. топло мляко-от общото,1/2 ч.ч. брашно,1 с.л. захар и се оставя да шупне на топло
Млякото заедно със захарта, солта и ароматите се загряват до 50 градуса, разбъркват се, като целта е да се разтопи захарта. Прибавя се 1/3 от мазнината-разтопена.Спазих томните пропорции.



Настъргва се кората на 1 портокал и половин лимон.
Лимонът се изцежда и се запазват 2 чаени лъжички от сока.
В дълбока купа се счупват яйца и се заделя един жълтък за намазване. Яйцата се разбиват до еднородност, към тях се прибавя лимоновия сок и настърганите кори от портокала и лимона, Всичко това се прибавя се към млякото.



Заквасената мая се прибавя към млякото.
Придържаме се към тази последователност, защото ако случайно млякото е по-горещо от колкото трябва, яйцата ще го охладят и маята няма да се претопли (пресече).
Постепенно се прибавя брашното и се меси с миксер, докато сместа поеме всичкото брашно. Последно се налива останала 2/3 част от мазнината. Меси се в продължение на 15 минути, като тестото се събира от периферията към центъра. Получава се на пръв поглед лепкаво тесто (така трябва да бъде).



Оставя се да почине 10-15 мин., след което се изсипва върху плот намазан с олио, събира се първоначално на топка, която измесваме на продълговата франзела и сгъваме на 3.По същия начин издължаваме и събираме тестото 10 пъти като правим това винаги в една и съща посока, за да се образуват конци. Тестото се прехвърля в тенджера, подмазана с олио и


се оставя да увеличи обема си 3 пъти или докато напълни тенджерата.


Подробности може да се видят тук при Жани

.Аз разделих на 3 и оформих два от козунаците на плитка с плънка от стафиди и желирани кубчета-от Лидъл .

Усуках на фитил  и сплетох.


А третия по този начин с пълнеж от локум.







Оставят се да втасат на топло ,след което се намазват с разбития жълтък с малко вода  и се поръсват със захар.
Може и с филирани бадеми да се поръси.

Пекох ги на 160 градуса,дори и ги покрих с фолио отгоре,защото много бързо ги хвана топлината.

Но пък станаха много вкусни

и добре оценени от гръцките ни гости.

Конци не търсих,само вкус и аромат....



Хапнахме си с голямо удоволствие,за което благодаря на Жани за точната рецепта!