неделя, 14 юни 2015 г.

Плодов слодкиш с ягоди


Икономичен,но много сполучлив и вкусен сладкиш.Видях го в сайта -Гответе  мен-рецептата е на Студи-тук.





Продукти

1 ч.ч. кисело мляко
1ч.л. сода бикарбонат
1ч.ч. захар
2ч.ч. брашно
7с.л. олио
кората на един лимон - настъргана
ягоди
ядки по избор


Приготвяне

В купа смесваме продуктите последователно и бъркаме с вилица.
Изсипваме сместа в тавичка, покрита с хартия за печене.Върху тестото подреждаме нарязаните плодове -ягодите.



Печем на 180 гр. за 45 мин.



Още горещо порасваме с пудра захар.




Нарязваме ,след като се охлади.





И тъй като баба Шарка дойде и при нас,искахме да я почерпим с нещо сладичко...докато Ради си оцветява.












Ама и това бързо омръзва....



Хубава неделя от нас-време е за релакс.....




Вкусни питки



Не помня на кого е рецептата-видях я във фейсбук.Чудесни питки се получиха.



Рецептата е за доста питки-40 броя.За гостите ми бяха достатъчни,че и останаха.

Продукти:
2 кг брашно-при мен около 1,500
6 яйца-2 жълтъка се отделят за намазване

100 гр. разтопено масло
200гр. вода
200гр. прясно мляко
200гр. кисело мляко
200гр. течна сметана
1 с.л. захар
2 с.л. сол

1 кубче мая

Приговяне:
Аз събирам каймака  от прясното мляко в една кутия и прибирм във фризера,защото не я обичаме така да я хапваме.Та тук вместо купешка течна сметана сложих каймака.

От всички продукти на стайна температура омесих тестото и оставих да втаса.След това разделих на 2.Едната част разделих на 20 топчета ,а останалата оставих в купа.
Подредих топчетата в тава покрита с хартия и оставих да втасат.
Намазах с жълтъците,малко пр. мляко и зехтин  и поръсих със семена.


Пекох на 180 градуса.


Докато се пекат едните оформих и другите и чакаха да втасат.Тях пекох без семена.



Кекс с извара и череши


В сезона на черешите направих този кекс от блога на Люси,но без шоколадова заливка.
Стана супер вкусен.



Продукти:


3 яйца
1 пак. масло (125 г)
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно (с връх)
1 ч.ч. почистени череши
1 ванилия
3 с.л. какао
1 пак. бакпулвер ( 10 г)
щипка сол


За крема:
200 г крема сирене
5 с.л. пудра захар
кората на един лимон
1 ванилия
1 яйце

Всичко се разбива.

1 ч.ч. череши

Приготвяне:

Разбиваме мекото масло с една чаена чаша захар. Добавяме едно по едно яйцата. Към тях прибавяме и сухите съставки - бакпулвера, щипка сол, ванилията, какаото (може и на вкус) и брашното. За брашното напълвам същата чаша догоре. Разбърквам сухите съставки първо на ръка, а след това и с миксер. Получаваме смес по-гъста от кексово тесто.
Овалваме черешита в брашно.
Пекох в продълговата форма покрита с хартияза печене.Сипваме част от кексовата смес във формата,отгоре част от изварената,слагаме половината череши и пак кексова смес изварена и череши




 и завършваме с малко кексова.



С шишче направих въртеливи движения. Печем на 180 градуса.Ако се запече отгоре бързо както при мен,сложих фолио и намалих малко градусите.

Готовия кекс оставяме да се охлади, а след това внимателно изваждаме от формата.

Аз поръсих само с пудра захар.




Да ви е сладко!



Хубава неделя!



събота, 13 юни 2015 г.

Торта за моята 50 годишнина


Благодаря на семейството ми за хубавите пожелания, прекрасинте подаръци,хубавото  настроение което предадоха на празника  ми и танците ,които развълнуваха душата ми.





За тях направих тази вкусна торта и още равни вкусотии....


И най-скъпоценният ми подарък-Радина.....


Заедно духнахме свещичките и се забавлявахме.



Време е за рецепта.
Използвала съм ето тази рецепта тук,за да направя блата.А крема е с тези продукти от лидъл






Продукти за форма с диаметър 20см*:-аз сложих във форма 26 и станаха по-тънички

180г брашно
150г захар
125г кафява захар
60г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл прясно, горещо кафе

Фурната се загрява на 180°C.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Имайте предвид, че сместа е сравнително течна, не като класическо тесто за кекс/блат. Именно на това се дължи сочността му, след изпичане, така че не се притеснявайте.
Пекох върху харитя на два пъти.




Блатовете ги извадих  и оставих да се охладят,след това прибрах в хладилника  и на другия ден ги разрязах.Така рязането става по-лесно.

Продукти за крема:
700 гр- течна сметана
1 кутия карамелен сос-от магазин Берьозка
250 гр. маскарпоне
250 гр. финна извара
400гр. заквасена сметана
пудра захар по желание
шоколад-200 гр-може и по-малко

Разбива се течната сметана и към нея прибавям на порции 2/3 от карамеления сос.Леко разбивам маскарпонето,изварата и заквасената сметана и на порции събирам  двата крема и прибавяч настърган шоколад.Ако не ви е сладко може да се добави пудра захар




Приготвяне на шок ганаш

200 гр. шоколад
200гр.сметана
Сметаната се загравя и към нея се прибавя разчупения шоколад.Охлажда се и с него се залива тортата.

Приготвяне:
Разрязваме блатовете на две и се получават 4 платки.Взимаме една и слагаме във форма с листа от найлонова папка отстрани ,за по-лесно отстраняване на ринга.Намазваме с карамелен сос и отгоре слагаме част от крема.



И така до края-платка,карамелен сос,крем.Прибираме тортата в хладилника  за няколко часа.След това изваждаме,пренасяме тортата върху чиния за торта и заливаме с шоколадовия ганаш.Трябва да е леко течен-ако се е стегнал го слагаме за кратко в микровълновата.


Измазване небрежно отгоре с шпакла и пускаме шоколада да се разтече и отстрани.



След това прибираме за една нощ в хладилника да поемат блатовете ....




Време е да се насладите на това блаженство...


Тортата стана уникално вкусна!



В компанията на ароматно кафе...





четвъртък, 4 юни 2015 г.

Ньоки с доматен сос и моцарела

Видях ги тук при Ирмето и както тя заяви най отговорно,че който не ги е правил , пропуска много-поправих грешкаа си.Е,вече са ни любими в нас.Благодаряти,мила за рецептата!


Продукти:
1 пакет ньоки от Лидъл


за соса

500 гр. надробени домати (или консерва)
1 малка главичка лук
1 скилидка чесън
2 с.л. олио
40 гр. масло
1 равна ч.л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
200 гр. Моцарела-или 2 пакетчета от Лидъл
2-3 клончета босилек (джоджен)
Приготвяне!


Нарежете лука и чесъна  и  ги сложете в дълбок тиган заедно с олиото и маслото. Запържете ги на среден огън до омекването им, а след това добавете доматите и червения пипер. Разбъркайте и гответе докато се изпари водата от тигана и доматите останат само на мазнина. По желание може да пасирате соса. Опитайте и подправете със сол и черен пипер на вкус.

Междувременно сварете ньоките за кратко. За целта сложете в тенджерка 1л. вода да заври, след което сипете ньоките в нея и намалете огъня до среден. След 3-4 минутки те ще изплуват на повърхността. Извадете ги с решетъчна лъжица и ги добавете в тигана с доматения сос. Поръсете с наситнен босилек или джоджен, разбъркайте и разпределете по между им накъсаната на едри парчета Моцарела.




Добре ще е тиганчето, което ще ползвате да е с метална дръжка или демонтираща се, защото на този етап всичко отива в предварително загрятата на 200° фурна, докато Моцарелата се разтопи и забълбука от удоволствие.



След това извадете ястието от фурната, разпределете го в порционни чинии, поръсете леко с прясно смлян черен пипер и няколко свежи листенца от избраната от вас зелена подправка (босилек или джоджен) и поднесете.



За още по-голям разкош,поръсете с настърган кашкавал,който ще бъде разтоен от топлината на ястието и ще му сенасладите с удоволствие!

Да ви е сладко!



понеделник, 1 юни 2015 г.

Царевични хлебчета


Много вкусни с много приятна коричка-станаха ми любими.



Продукти:

2,5 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. царевично брашно
2 с.л. мед (аз използвах кафява захар)
1 с.л. сол
1 пак. суха мая
2 яйца
3-4 с.л. зехтин
3/4 ч.ч. прясно мляко

микс от семена

Приготвяне:

И двата вида брашно се пресяват в купа и към тях се прибавят солта и маята. Объркват се хубаво. Яйцата се разбиват на пяна и се добавят. Замесва се и постепенно се добавят медът(захарта), зехтина и млякото, а накрая микса от семена. Замесваме тесто, покрива се с кърпа и се оставя на топло за около 30 минути да втаса. След това се омесва върху добре набрашнен плот  и се оформят хлебчета.
В добре намазнена и поръсена с царевично брашно тавичка подреждаме хлебчетата.Аз ги наредих върху хартия за печене. Правим разрези за украса.Аз намазах със зехтин




 и поръсих със семена отгоре.




Фурната се включва да загрява на 180 градуса за около 10 минути. През това време хлебчетата ‘си почиват’. Печем около 30 минути.



След като се изпекат се покриват с кърпа.






Да ви е сладко!



Рецептата  от тук.