четвъртък, 22 октомври 2015 г.

Тарта с лапад и гъби


Тази тарта стана с много тънка основа.За тези които обечат по-плътните основи,може да се направи в по-малка тавичка или двойна доза от сместа.Аз направих в тава 28 см.


Много лека вечеря си направихме с тази вкусотия....

Продукти:
За тестото
125гр. сирене крема
150 гр. брашно
1/2 ч.л. сол
1ч.л. бакпулвер
2 с.л. зехтин
30 гр.или 1/4 малко пакетче масло

За пълнежа
1 к.ч. сварен и изчеден лапад
3-4 стръка пресен лук 
100 гр.гъби-сварени и изцедени
сол и черен пипер
100 гр. домашно прясно мляко или говарска сметана
100 гр.топено сирене 
кашкавал

Приготвяне:
Омесва се тесто-по-скоро се събира на топка ,увива се в прозрачно фолио и се прибира в хладилника за половин час.
В тиган с 2 лъжици зехтин се задушава лука,сварения и изцеден лапад/за да не горчи се изхвърля водата/,сол и черен пипер.
Тестото се разстила върху намазнина тавичка и се прави малък борд отстрани.Надупчва се с вилица.


Към лапада се прибавя млякото/сметаната и топено сирене.Всичко се обърква.


Сместа се разпределя върху тестото,след това гъбите,подреждат се доматчетата разделени на 2 и се поръсва с кашкавал.По желание на половинката ,вместо кашкавал,сложих 2 нарязани  триъгълничета топено сирене отгоре .


Пече се 180 градуса за 30 минути.



И  кой каза наздраве?




Реже се и се сервира леко охладена..



Получи се много вкусна тарта...

Може да се хапва с бира,вино...



Да ви е сладко!


Фокача с чери доматчета



Продукти:
1 1/4 ч.ч. вода
500гр. брашно
1 пакет суха мая
1 с.л. зехтин
2 к.л. сол
1 с.л. сол


4 с.л. зехтин
чери доматчета
риган
лук нарязан на тънки филийки

Приготвяне:
Омесва се тесто от горните продукти и се оставя да втаса  1 час.След това се разстила върху намазнена тавичка  и отново втасва 15 минути.Аз използвах тавата от фурната.Отгоре се нареждат доматчетата,лука,зехтина.
Пече се около 25 минути.




Нарязах на парчета и кой колкото му е сладко.


сряда, 21 октомври 2015 г.

Крекери с Камембер


Докато се наслаждавахме на играта на нашите волейболисти,си хапвахме от тези солени бисквити.За бирата си е страхотно мезе...Не излизат много от тази доза,но не  е за наяждане все пак.
Продукти:
200гр. брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
половин кръгче камембер или синьо сирене
60 гр. настърган кашкавал
125 г. масло на стайна температура
2 скилидки пасиран чесън
1 щипка сол
черен пипер

1 ч.ч. сусам




Приготвяне:
От всички продукти се оместа тесто



 и се оставя в хладилника за 2 часа -завито в прозрачно фолио.


След това се отвива и се намазва с вода-с четка.Поръсва се навсякъде със сусам-може и с ръце да се понатимне,за да има навсякъде.



Фурната се загрява на 180 градуса.
Рулото се реже на кръгчета с остър нож-или със зъбчета,така чеда не се развали фигурата.Поставят се легнали в тава покрита с хартия.



 Пекат се за  10-15 минути или докато им покафеният краищата.




Изваждат  се и се оставят да се охладят.




След това може да се приберат в кутия.




Да ви е сладко!



неделя, 18 октомври 2015 г.

Сладкиш с ябълки или -ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΕΥΚΟΛΗ



С блога на Ирида Мария съм запозната отдавна,както и приятелството и във ФБ.Готви вкусно и  със страст ,както се казва и самия блог.Та този сладкиш,не е кой знае какво ново,но пък ме  накара да го направя и да се хареса.


С ябълки,стафиди и орехи стана чуден за компанията на гръцкото ми кафедаки...



Какво сърце се образува в кафето-обичам Гърция и всичко гръцко.....

Продукти:

4 яйца
1 пълна ч.ч. захар
1 ч.ч. зехтин-олио
1ч.ч. прясно мляко-не беше в нейната рецепта,но аз сложих
2-3-ч.ч. брашно-взависимост дали ще има мляко или не
1 ч.л. канела
1 бакпулвер

4 ябълки-настъргани на едрото ренде
стафиди и орехи по желание

Приготвяне:

Стафидите се накисват в ром,докато се приготви сместа
Дори не съм ползвала миксер,а с телта.Разбиват се яйцата със захарта,после зехтина,прясното мляко,ябълките,канелата,стафидите и орехите.Сипва се 1 чаша брашно смесена с бакпулвера,след това и останалото брашно-до кексово тесто.
Сместа се изсипва в намазнена  и набрашнена тавичка.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса.Когато се позачерви отгоре може да се намалят градусите,за да се изпече и отвътре.Пробвам винаги с клечка.
След като се охлади се реже и поръсва с пудра захар.


И си взимаме парче след парче....


не трябва се пропуска тази рецепта.





Да ви е сладко!




петък, 16 октомври 2015 г.

Паста с патлаждан ,сирене камембер и прошуто от Лидъл

И на мен ми се случи Лидъл да ми изпратят подарък-кошница с тяхни  продукти.Бях приятно изненадана и искрено им благодаря!


Но и на мен ми се случи да изтрия без да искам повечето снимки от апарата....Та добре че имаше останало парче от направеното,за да покажа какво стъкмих с подаръчния материал.



А бях снимала стъпка по стъпка,но да не се обяснявам ,защото не искам да се ядосвам....
Та ето и рецептата.
Продукти:

3 дълги патладжана
250 гр. макарони-ригатони
500 гр. домати
1 средно голяма глава лук
2-3 скилидки чесън
трохи от хляб
половин парче камембер
една опаковка прошуто
зехтин
сол и черен пипер

Приготвяне:
Аз използвах форма с падащи страни-26 см.
Патлажданите се измиват,нарязват на дълги  парчета  и ги оставям във вода и сол да се накиснат за половин час.Измиват се и се подсушават.Намазват се парчетатат патладжани със зехтин от двете страни и се нареждат върху хартия за печене-пекат се до леко зачервяване от двете страни.Оставят се да изстинат.
В малка тенджерка се сипва зехтин,лука,чесъна и нарязаните на ситно домати,сол и черен пипер.Сварява се соса докато се посгъсти леко.
Във вряща подсолена вода сипваме макароните и се варят 5 минути.След това се обливат със студена вода.
Формата се покрива с хартия за печене.Аз използвах хляба със зърна-1 филия смлях на блендера.Поръсих половината върху хартията.Нареждат се парчетата патладжан от стените към дъното на формата-парчетата се нареждат едно до друго.Върху тях се нареждат парчетата прошуто и от горе се изсипва половината макарони,доматения сос,поръсва се с парчета камембер.По желание може да се покрие с още един ред патладжани,но аз имах само още 2 парчета.Добавя се останалите макарони,доматения сос и сиренето.Отгоре се настъргва кашкавал и парчета камембер.Поръсва се с останалите трохи.

Пече се на 180 градуса до приятен загар.


Сервира се топло с чаша вино или бира.....


Още веднъж благодаря за подаръка!


вторник, 6 октомври 2015 г.

Дунапренени кифли



Чудни кифли с плънка-за малки и големи...



Продути:
1 яйце
50гр. прясно мляко
250 гр. кисело мляко
200гр. газирана вода-може и с лимонада
100гр. олио
2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 бакпулвер
1 кубче мая
брашно -1,200-1,300

яйце за намазване
мармалад
сирене
кашкавал

Аз направих и с трите плънки.

Приготвяне:
От продуктите се омесва тесто и се оставя да втаса.Разделя се на 20 топчета..Всяко топче се разточва на елипса и в единия край се слага от желаната плънка.Специално тези със сладкото се намазват изцяло,за да може да се увие с тестото.

Навива се на охлюв.


По същия начин и сругите плънки.



И с кашкавала.Н оследващия път е по-добре да е парче,защото така настърган,не се чувства много,мног.


Подреждат се в тава на разстояние.



Оставят се да втасат и намазват с разбито яйце.Печат се на 180 градуса до златисто.



Станаха наистина големи пухкавелки...





Да ви е сладко!



Видяни при  Ванчето-благодаря ти!