събота, 23 януари 2016 г.

Соленки с извара

Бърси и вкусни соленки от блога на Нели.Аз веднага направих двойна доза и сложих масло и зехтин.Мисля че с пушена извара ще станат още-по уханни.

Необходими продукти:

250 гр. извара
250 гр. брашно
180 гр.масло
1 голямо яйце
1ч.л. сол
ким, мак, сусам, ленено семе за поръсване

Начин на приготвяне:

Отделяме жълтъка от белтъка. Разбъркваме добре изварата с жълтъка и посоляваме. Намачкваме пресятото брашно с мазнината до получаване на трохи.


 Събираме двете смеси и омесваме меко тесто, което разделяме на 4 топки. Аз разточих всяка топка и разделих на триъгълници.

Разбийте белтъка и с помощта на четчица намажете обилно всяка соленка и поръсете със семена.



Печете в предарително загрята на 180 градуса фурна за около 20 мин.
Извадете и охладете върху решетка.


Да ви е сладко!




Скумрия на фурна


Продукти:

1-2 скумрии 
1-2 лимона
сушен розмарин

Приготвяне:
Рибата  се измива и подсушава.
Лимонът се нарязва на кръгчета. Всяка скумрия се напълва с кръгчета лимон.
Поставя ce в огнеупорна тава, застлана с хартия за печене.Отгоре скумрията се поръсва със сушен розмарин.
Фурната се загрява на 200 С.Скумрията се пече 30 минути или до готовност.



Поднася се с пресен лимон и любима гарнитура.При нас с печени картофи и червено вино.




понеделник, 18 януари 2016 г.

Ябълков сладкиш с ядки

Ако са ви останали ябълки като тези от село,може да си направите вкусен и ароматен сладкиш.




Продукти:

4 яйца
1 ч.ч. захар или 200 г
1 и 1/2 ч.ч. брашно или 300 г
2/3 ч.ч. олио или около 150 мл
1 ч.л. сода за хляб
1/2 пакетче бакпулвер

За плънката:
3-4 малки ябълки
1/2 ч.чаша смлени орехи
1/2 ч.чаша смлени бадеми
2 ч.л. канела


Приготвяне:

Почистете и настържете ябълките на средно ренде. Махнете кората. Добавете смлените орехи, канелата и бадемите, които също са смлени на дребно. Оставете настрани в купа, докато приготвите кексовата смес.
 Разбийте яйцата и захарта до кремообразна смес, смесете содата, бакпулвера, брашното и започнете да добавяте малко по малко към яйчената смес като разбивате с миксер. Постепенно добавяте и олиото като редувате прибавянето на брашно с олио. Целта е да стане еднородна, хомогенна смес. След като смесите всички продукти, постелете хартия за печене в тавичка. Ползвах правоъгълна с размери 20х30 см..Сложете половината от кексовата смес в тавичката, покрийте с ябълковата част


 и отгоре добавете останалата кексова смес.



 Печете в загрята фурна на 180 С до суха клечка, около 30 минути. 


Извадете, оставете да изстине за около 20 минути в тавичката и след като се охлади с пудра захар.

Източник-Дани Динева




Гъбена супа"ала шкембе чорба"


Продукти:

гъби масловки-500гр.
прясно мляко и вода-1,500гр
масло-50гр
2с.л. брашно
1,2 с.л. черен пипер
червен пипер

Приготвяне:

Гъбите се нарязват и сваряват.В тенжера слагам млякото,водата,сварените гъби,сол на вкус и варя 20 минути.В тиган  запържвам маслото и брашното,добавям червения пипер да се обърне за кратко и сипвам при гъбите.Така варя още 20 минути и добавям черен пипер.


По желание се овкусява със счукан  чесън и оцет.

неделя, 17 януари 2016 г.

Полейник



Днес на Антоновден се правело хляб-без да искам съм улучила традицията както прочетих при Катето.
Честит пазник на празнуващите!
Случайно сутринта видях няколко рецепти на Йоли ,която тя така майсторски изпълни  и реших да  направя тази питка-полейник.Видя ми се бърза и вкусна рецепта и се захванах.
С много хубаво коричка  и мекичка отвътре.


Аз го направих почти в двойна доза
Продукти:
500 мл. топла вода
1 с.л. сол
1 пакетче суха мая
1 кг брашно 

Приготвяне:
В купа се слага водата и маята,солта и по малко се прибавя брашното.Бърка се  и се получава лепкаво тесто.Оставя се в купата да втаса,после пак се разбърква внимателно  и така до 3 пъти.Аз го направих 2 пъти и пак си стана чудно.


След това се изсипва в намазнена с олио тава  .


Разстила се хубаво и намазах и отгоре леко с олио.Аз го сложих в студена фурна и пуснах на 180 градуса.
Пече се до готовност за около 30-35 минути.


В тази зимна неделя нямаше как да не направя нещо месено,за да е  по-уютно и вкусно в къщи.






сряда, 13 януари 2016 г.

Погача с нутела


Питка за Бабинден с нутела-една за колегите,една за домашните.


продукти:
2ч.ч.топло мляко
2 яйца-жълтъка на едното е за намазване
1 пакет суха мая или1/2 кубче прясна
1ч.л. сол
1/2 ч.ч. олио и масло
брашно около 1кг.

за плънката -нутела
1/2 ч.ч. олио и масло

Приготвяне:
Омесва се тестото и се оставя на топло за полови час.Разделя се на 4 топки.Разточва се една топка на правоъгълник,маже се с мазнината,отгоре с нутела и се завива на руло.Реже се напарчета и се подреждат в дълбока тава.След това и другите две по същия начин.Краищата се отрязват и се слагат в средата като розички.
И друг вариант.
Тестото може да се раздели на 35 топчета.Във всяко се слага по 1ч.л. нутела.Следващия път може и така да пробвам.
Едната я оформих така:

А другата ето така:


Оставих малко да втаса и намазах с жълтъка разбит с малко мазнина и пр. мляко.



Пече се в умерена фурна-180 градуса и се проверява с клечка.Ако отгоре покафенее,се покрива с фолио и се намалява малко градуса на фурната.

Едната питка без захар отгоре.



На другата поръсих  захар отгоре преди печене .


И двете много се харесаха.

Меломакарони с шоколад


Коледа без меломакарони у нас няма-този път с шоколад.Гърците ги правят,правя ги и аз...И с шоколад ми харесаха-чудни са.Хапнеш една и за втора се замисляш...


Продукти:
330 гр. брашно
70 гр. грис
70 гр. орехи+за поръсване
1ч.л. сода
1ч.л. канела
1ч.л. карамфил
сока от 2 портокала и кората от единия
150гр. олио/зехтин
80 гр. шоколадов кувертюр
60гр. пудра захар
За сиропа:
500гр. захар
450гр. вода
120 гр. мед
1 лъжиза настъргана кора от лимон
Ври 5 минути.

Приготвяне:
Омесва се тестото и отгоре се настърва шоколада,който е бил на стайна температура,за по-лесно.



Оформят се топчета и издължават на елипси,след което се подреждат в тава с хартия.


Отгоре може да се нашарят-ползвах една от грапавите страни на рендето.Пекат се 15-20 минути и се слагат в изстиналия сироп.
Така може да си стоят докатосе изпекат и останалите.Слагам ги в кутия и ги заливам със сиропа.По някое време ги обръщам.Много са трайни.


Правя ги 1,2 седмици преди Коледа.поръсват се с орехи.



Лошото е ,че ги правя само веднъж в годината, а са толкова вкуснички и сладички...





Бърз солен кекс

Продукти:

3 яйца
1ч.ч. кисело мляко
1ч.л. сода
1ч.л. бакпулвер
2 1/2 ч.ч. брашно
1ч.л. захар
5с.л. олио
300гр. сирене

Приготвяне:
Сместа трябва да е гъста като кекс-всичко се обърква,като сиренето сеслага накрая.Намазнява се тавата,отгоре на няколко места се слага парченца масло.


Пече се на умерена фурна 180 градуса,катосе зачерви на160 градуса.


Рецептата я видях някъде из кулинарните групи.

Да ви е сладко!

Содена питка


Содената ми питка за Бъдни вечер.Беше много вкусна,но нямах възможност  по-рано да пусна рецептата.

Продукти:

500-550 г брашно
300-350 мл газирана вода
5 с.л. олио
3 с.л. лимонов сок
1 и 1/2 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1 ч.л. сода бикарбонат

Приготвяне:
Пресява се  брашното (4 ч.ч. от 200 мл) и солта. Прави се кладенче в средата, в което се поставя захарта. В чаша се разтваря содата в лимоновия сок. Шупналата смес се изсипва в кладенчето. Постепенно се прибавя 300 мл леко затоплена газирана вода. Замесва се тесто. Ако е необходимо се прибавя още от газираната вода.  Поставя се върху леко набрашнен плот. Омесва гладко и меко тесто и се оформя на топка. Поставя се в намаслена или покрита с хартия за печене тава с диаметър 20 см. Разстила се равномерно и се намазва с олио (зехтин).
Аз я украсих с част от тестото и надупчих тук там с вилица.



 Пече се в предварително загрята фурна, на 170-180 градуса С. изпечената питка, гореща, отново се намазва с мазнина (ползвах зехтин). Покрива се с кърпа и се оставя да поизстине върху решетка.
Нямам снимка на разчупена,защото забравих да я снимам.


Да ви е сладко!