петък, 27 май 2016 г.

Лимонов кейк с крема сирене




2 3/4 ч.ч. или 380 гр. брашно
 1 пакет бакпулвер
1/4 ч.л. сода
1/2 к.л. сол
1 1/3ч.ч. или 360 гр. захар
2 с.л. лимонова кора
220 гр. меко масло
4 големи яйца
1 ч.л. лимонов сок
1 ч.ч. айрян или 235 мл.
2 ч.ч. вишни-моите бяха замръзени и отцедени

Глазура:
85 гр. сирене крема
1 с.л. меко масло
250 гр. пудра захар
1 1/2 с.л.лимонов сок



Приготвяне:
Разбива се маслото и захарта,постепенно се слагат яйцата 1 по 1,айряна,сока и лимоновата кора.Брашното с бакпулвера,содата и солта се пресяват и прибавят.Накрая се и вишните-аз ги овалях леко в брашно.Сместа се разбърква с лъжица и се изсипва в намазнена и набрашнена форма за кекс.Пече се на 180 градуса за около 50-60 минути.
След като се охлади леко, се изважда от формата и се оставя в подходящ съд,за да се охлади напълно.
За глазурата-всички продукти се смесват и се разбиват с тел.Залива се кекса и се оставя да стегне.


Аз поръсих със захарни фигурки.


Реже се на парчета и се сервира.


Със сутришното кафе си е направо наслада....


Много,много вкусен сладкиш!


Да ви е сладко!


Какво му трябва повече на човек-чаша ароматнокафе ,парче сладкиш и любим човек до себе си,с когота да сподели цялото това удоволствие....



Този букет е за всички учители в знак на признателност и уважение!
Любим празник-24 май!





четвъртък, 26 май 2016 г.

Паста с гъби и сметанов сос

Продукти:
250 гр. паста
250 гр. гъби
80 гр. масло
100гр. бяло вино
1 с.л. горчица
200гр. готварска сметана
 настърган кашкавал
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Пастата се сварява с малко сол и олио,за да не залепне.
Гъбите се задушават в маслото за 20 минути и се изваждат.В мазнината се сипва виното,горчицата и сместа се бърка с тел до гладкост.Ври на слаб огън докато количеството остане до1/3.Постепенно сипваме сметаната и бъркаме до леко сгъстяване.Подправяме със сол и черен пипер.Сваляме от огъня и смесваме със спагетите.Ако трябва добавям от водата на сварените спагети-не я хвълям веднага след прецеждането.Сервира се с настърган кашкавал.


На мен много ми допадна вкуса на тази паста ,комбиниран с аромата на гъбите и разтопения кашкавал.


Да ви е сладко!
Източник

Да са живи и здрави всички абитуренти,както и нашия племеник Миро!


понеделник, 23 май 2016 г.

Ароматни хлебчета



Продукти:

за тестото :

1 пакетче ( 7 грама ) суха мая
100 мл . топла вода
100 мл . топло прясно мляко
50 гр. разтопено масло
1 с.л.захар
1 ч.л. сол
2  яйца
около 500гр брашно

за месенето :

3 – 4 с. л. олио

за пълнежа :

по 1 / 2 ч.л. чесън на прах , босилек и розмарин
30 грама меко масло
120 грама извара



за намазване :

1 яйце с 1 с.л. топла вода

за поръсване :

бял сусам
Приготвяне:

В купа слагаме половината брашно,маята,водата,млякото,захарта и солта.Объркваме продуктите и по малко слагаме останалото блашно и масло и бъркаме с дървена лъжица.След това преместваме на плот и омесваме хубаво, гладко тесто.Намазваме с мазнина и оставяме в чиста купа да втаса кята покриваме с капак..След това леко премесвае и разточване на кора.Смесваме мекото масло с подправките и намазваме кората.Отгоре разпределяме изварата и заглаждаме.



Тестото се сгъна на 3 пъти 


С остър нож се изрязват ленти -усукван се два пъти като панделки .Моите станаха по-големички 


Подреждат се в тава покрита с хартия.


Оставят се да втасат ,намазват се с  жълтъка и се поръсват със сусам.Пекат се на 170 градуса до готовност.


Иваждат се на решетка ,за да се охладят и се покриват с кърпа.


Много мекички,ароматни и вкусни....Някои срязах на 2,сложих шунка и кашкавал и изпекох на тостер-фантастични саднвичи за закуска се получиха.


Хубава седмица на всички!


събота, 14 май 2016 г.

Пълнени яйца


От Великденските яйца направих ето тази рецепта,която може да се ползва и като мезе и за гарнитура към ястие.Напълних със сос бешамел,масло и др. ,които предават мек и неповторим вкус.

Ето как може да се приготви:
Продукти:
8 сварени яйца
за 1 ч.ч.  бешамел ползвах -1 с. л. масло,1с.л. брашно
1 ч.ч. прясно мляко

1ч.л. червен пипер
2 с.л. горчица
нарязан копъл
2 с.л. сирене крема
2 с.л. галета
1с.л. масло
сол и черен пипер

Приготвяне:
Фурната се загрява на 180 градуса.Разделяме яйцата на две и изваждаме жълтъците,а белтъците подреждаме в тавичка.Започваме със соса-запъжваме масото,слагаме брашното и бъркаме,докато леко покафенее.Прибавяме на струка прясното мляко и бъркаме до получаване на сос без бучки.


Изключваме котлона и прибавяме червения пипер,галетата и горчицата.


Разбъркваме сместа хубаво и отгоре настъргваме жълтъците през цедка и покриваме с нарязания копър.

Добавяме сирене крема и овкусяваме със сол и черен пипер.


Пълним яйцата с лъжица от сместа ,поръсваме с галета и малко разтопено масло.


Слагаме ги по средата на фурната и оставяме на горен реотан леко да се запекат.


След това се наслаждаваме на вкуса...


По празниците доста яйца си хапнахме,но на мен лично никога не ми омръзват.


Слънчева и спокойна събота !


петък, 6 май 2016 г.

Хлебчета с извара и варени яйца




В деня на Св. Георги празнуваме Гергьовден, Деня на храбростта и празника на Българската армия.Честит празник на имениците и всички празнуващи!

С Ради направихме питки пълнени с останалите яйца от Великден по рецепта на Йоли.

Станаха превъзходни и на вид и на вкус .




Направихме двойна доза-8 питки.4от които с палнеж от кашкавал и 4 с яйца.

Продукти:
2 яйца
250 гр. фина извара-в Лидъл има много хубава
8 лъжици олио
8 лъжици вода
1 ч.л. сол
400гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
4 твърдо сварени яйца
4 парчета кашкавал

Приготвяне:

В купа разбиваме яйцата с водата и отделяме малко за намазване.Прибавяме изварата и олиото.Към тях брашното,солта ,бакпулвера и омесваме меко тесто.Разделяме на 8 топки и малка топчица за декурация.


Взимаме една топка тесто,разплескваме я


и в нея слагаме яйцето.

Загъваме старателно от всички страни


и поставяме в тава покрита с хартия.


Така процедираме и с кашкавала.


Ако желаем украсяваме с фигурки.На Ради и беше доста забавно.


Намазваме с отделената яйчена смес



 и слагаме в загрята фурна на175 градуса за около 30 минути.


И така спътка по стъпка станаха най-вкусните питки...



Бабината отмяна-и на нея много и харесаха,за което благодарим на Йоли за поредната вкусна рецепта!

Да ви е сладко!