събота, 12 ноември 2011 г.

Вита баница с мая




Сега когато има праз,в къщи го признават само и единствено на баница.Тази рецепта я правя,защото баницата става много вкусна,с лека коричка отгоре и мека отвътре.На другия ден е същата.Може да се прави със сирене и яйца,или праз и сирене-плънката е по желание.

Продукти
за тестото

250 мл. хладка вода
20 гр. мая
щипка сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
1 с.л. кисело мляко
1 с.л. оцет
30 гр. краве масло
500 гр. брашно

плънката 1
250 гр. сирене
2 - 3 яйца

плънка 2
нарязва се праз-4-5 глави,сварява се с малко сол и се изцежда.След това аз го задушавам мазнина -5 с.л. и го оставям да се охлади.Добавям сирене около 250 грама и обърквам.

Приготвяне
От изброените продукти се замесва тесто , което се разделя на 5 топки .Оставят се да престоят около 20 минути.Всяка топка се разточва на голяма кора ,поръсва се с олио, слага се от плънката , навива се на руло и се нарежда в намаслена тава.След като се подредят всички кори , баницата се оставя да престои около 10 минути , намазва се олио и се пече в предварително затоплена фурна при температура 200 градуса.Изпечената баница се намазва с краве масло и се покрива с чиста кърпа , за да омекне.


Баницата толкова се харесва у нас,че задължително правя двойна доза-2 тавички.

10 коментара:

  1. СТРАХОТНА ТИ СЕ Е ПОЛУЧИЛА БАНИЦАТА,МНОГО КРАСИВА И АПЕТИТНА
    заповядай при мен за една двойна изненада http://kitchen-miriams28.blogspot.com/
    желая ти приятни сънища

    ОтговорИзтриване
  2. Браво Живе!Страхотна е баницата!Ще наруша диетата малко!Още днес ще си я приготвя!
    Прегръщам те:)

    ОтговорИзтриване
  3. Живе, у нас обичаме праз и цяла зима готвя всичко с него!
    Баницата ти е чудесна!
    Разточването при мен е трудна работа!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. miriams28-благодаря ти,идвам след мъничко при теб...

    ОтговорИзтриване
  5. Eυχαριστώ,Irida Maria!
    Και εσείς Έχεις μεγάλη επιτυχία στις πίτες!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате,направи си,ще ти хареса.Прегръдки и от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Дани,и аз не съм спец по точенето,но разточвам до някъде и после подърпвам от тук от там и се получава.Добре е че моите хора не ми намирам кусури-щом е баница си мълчат...
    Приятен ден-поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотно изглежда баницата, браво!

    ОтговорИзтриване