Продукти за блата:
3 яйца-отделете белтъка от жълтъка
80 грама масло
50 грама захар
1 чаена лъжичка ванилова захар
Шипка сол
3 жълтъка
50 грама заквасена сметана
кора от 1 лимон
230 грама брашно
0,5 чаени лъжички бакпулвер
Пълнеж:
500 гр. ягоди (можете да използвате и други плодове, включително замразени)
80 грама захар
100 мл вода
50 г царевично нишесте
1 супена лъжица лимонов сок
Варете на слаб огън при непрекъснато бъркане до сгъстяване.
3 белтъка разбийте 2 минути (миксер на средна скорост),добавяме 1 чаена лъжичка ванилова захар. 1 чаена лъжичка лимонов сок. 130 г пудра захар (добавете малко по малко). Разбийте още 10 минути. Добавяме 10 грама нишесте и разбиваме до гъст крем.
Люспи фелирани бадеми.
Приготвяне:
В купа слагаме всички продукти и разбиваме с телена бъркалка,като брашното с бакпулвера слагаме накрая.Омесваме свичко до меко тесто.раоазпределяме го във форма 24 см ,надупчваме и изпичаме в предварително загрята фурна на 180°C за 20-30 минути.
След като блата се е охладих разпределаме ягодовия пълнеж-оставяме да се охлади.
Разбиваме белтъците до гъст крем,прибавяме захарта,ванилията и лимоновия сок-разбиваме.
Прибавяме по малко пудрата захар-разбиваме.След като я добавим всичката разбиваме 10 минути с миксера.Добавяме нишестето и рабиваме още малко.Разпределяме глазурата върху ягодовия пълнеж небрежно и отгоре нахвърляме филиран бадем.
Оставяте да се охлади и прибирате в хладилника за няколко часа.
Режете и се наслаждавате.
Да ви е сладко!
Светли Великденски празници!
Няма коментари:
Публикуване на коментар