петък, 4 ноември 2011 г.
Баница с праз и ориз
Направих тази баница,защото ми се стори интересна.Но стана и вкусна.
Продукти
1 пакет суха мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 ½ ч.ч. хладка вода
1 ч.ч. кисело мляко
½ ч.л. сода
Брашно около килограм
Плънка
4-5 стръка наситнен праз лук (задушен в мазнина)
1 каф.ч. ориз (сварен предварително)
сол на вкус
черен пипер (по желание)
2-3 яйца
Маята се разтваря в 1 ½ ч.ч. хладка вода, добавят се захарта, солта и брашно да се получи кашичка. Оставяме да втаса.
Когато маята втаса, добавяме киселото мляко, в което сме разтворили содата. След това добавяме и от брашното и измесваме тестото ,което разделяме на 3 топки.Ориза и праза се смесват и към тях добавяме яйцата. Объркваме всичко добре.
Разточват се кори с големината на дъното на тавата-36 см.
Тавата се намазнява и на дъното и слагаме първата кора,
намазваме я с мазнина и поръсваме с плънка.
Слагаме 2-та кора, мажем с мазнина и ръсим плънка. Покриваме с 3-тата кора.
Нарязваме баницата на парчета.
В резките поливаме с половин чаена чаша мазнина-аз смесих масло и олио. С четка намазваме цялата повърхност на баницата с мазнината,която ще се поеме от тестото – в него няма никакво мазнина.
Оставяме 20-30 мин. да втаса и печем до зачервяване, в предварително загрята фурна на 180
С айрян или кисело мляко върви много добре.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Живе,баницата е чудесна!Прилича ми малко на родопския клин.
ОтговорИзтриванеНо,първото,което забелязах беше невероятно красивата покривка на първата снимка!
Благодаря за постъпковите снимки!
Прегръщам те и ти пожелавам чудесен уикенд!
Благодаря ти,Катенце!Не съм опитвала нито едно родопско ястие,даже и прословутият пататник,така че не мога да кажа дори и на вкус дали прилича на въпросния клин.
ОтговорИзтриванеПриятна съботна вечер-прегръдки!