понеделник, 19 март 2012 г.
Реване по гръцки
Тази рецепта видях върху плика на гръцки пакет грис ,преведох си го и го приготвих.Стана един сиропиран и много вкусен десерт-типично по гръцки.Сметаната я добавих от мене си.
Продукти
2 ч.ч. ситен грис
1 1/2 ч.ч. брашно
1ч.ч. захар
1 ч.ч. разтопено масло
5 яйца
2 ванилии
1 бакпулвер
1 к.л. сода
за сиропа
5 ч.ч. вода
4ч.ч. захар
Слагаме в купа гриста,брашното,ванилията ,содата и бакпулвера.Отделно разбиваме жълтъците със захарта добре,прибавяме и маслото.Отделно разбиваме белтъците и внимателно ги прибавяме към жълтъчната смес.По малко сипваме от сухата смес и объркваме с дървена лъжица.Намазняваме с масло тавичка-20/30 см,сипваме сместа и слагаме във фурна на 170 градуса.Пробваме с дървена клечка .
Изваждаме и оставяме да се поохлади.
През това време правим сиропа-смесваме захарта и водата и ври 5 минути.Топъл, но не врял сиропа разливаме върху поизстиналия блат.Аз го нарязах на парчета и надупчих с вилица отгоре и полях сиропа с лъжица равномерно.
Живе, реването е един от любимите ми десерти. Навява ми само прекрасни спомени от детството ми и дните прекарани при баба и дядо. Правила съм няколко пъти, но сравнено с реването на баба, моите бяха абсолютен провал. Твоето обаче изклежда прекрасно, сочно сладко!
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Живе страхотно реване,толкова сочно...!
ОтговорИзтриванеИзкусително предложение!
Благодаря за рецептата!
Честита първа пролет!
Живе, ако знаеш само как ги обичам тези гръцки рецепти, а представени от теб са толкова автентични! Реване не съм хапвала от дете, а твоето много ме съблазнява:). Честита първа пролет!
ОтговорИзтриванеОх , много обичам реване , ама многооо :) .. и какво сочно е станало , Живе ! Чуден десерт !
ОтговорИзтриванеЧестита първа пролет ! Целувки !
Живе подсети ме че не съм правила реване от много време.
ОтговорИзтриванеТвоето е страхотно станало и много пухкаво.
Ще опитам рецептата като станат яйцата по евтини :))))
Силни прегръдки и честита пролет!
Реваненцето е убиец,Живе!Взимам си едно голяяяямо парче!
ОтговорИзтриванеИ честита пролет на теб и семейството!
Честита пролет, Живе!Желая ти много радост, усмивки и свежо настроение!
ОтговорИзтриванеСиропираните десерти са ни любими, но табу:), а това реване е изкусително!
Страхотно реване си направила, Живе!
ОтговорИзтриванеАз ужасно много обичам, но някакси не мога да го приготвя така, че да ми хареса. Спомням си един вкус от детството, но така и не мога да го постигна. Ще пробвам твоята рецепта.
Поздрави :)
Мили момичето,благодаря за милите коментари.Направете си реване и няма да съжалявате...
ОтговорИзтриванеПоздрави и топли прегръдки от мен!
Това е най-вкусното реване, което съм яла. Поздрави, невероятна находка е тази рецепта!!! Ще продължавам да следя блога за нови вкусотии!!!
ОтговорИзтриванеElka