неделя, 23 октомври 2011 г.

Сладкиш с карамел и шоколад

Много шоколадов,ароматен и неустоим-така го определям аз.
Видях го при Федорска и ме грабна от пръв поглед.
Ето го и него
аз го направих по този начин

Продукти за основата
125 гр. течна сладкарска сметана
100 гр млечен и 50 гр. горчив шоколад
25 гр. масло
1/2ч.л. бренди или ликьор
1 малко пакетче обикновени бисквити -нестле с масло

За карамеления слой
250 гр. без 3 с.л. течна сладкарска сметана
100 гр. масло нарязано на парчета
3/4ч.ч. захар

За ганаша
150 глр. горчив шоколад
3 с.л. течна сметана-/отделената от карамеления слой/
1-2 ч.л. бренди или ликьор
25гр. масло

Аз използвах елипсовидна форма,но е добре размера на съда да е с размери 15/25 см
На дъното се слага хартия,така че да е по-голяма от формата,за да се извади по-лесно когато сладкиша е готов.
Натрошаваме бисквитите с ръка и ги слагаме в купа.Отделно слагаме сметаната в тенджерка и варим на тих огън.Когато сметаната се нагрее,слагаме вътре начупения шоколад.Бъркаме до кипване и сваляме от огъна.Сместа се бърка докато хубаво се разтопи шоколада.
Аз прибавих шоколадовата смес върху бисквитите и внимателно разбърках.Получената смес се слага в тавичката ,изравнява се и когато се охлади се прибира в хладилника да стегне.

Втория слой
В малък съд загряваме сметаната до слабо кипване и сваляме от огъня.
В по-голям съд карамелизираме маслото със захарта.Бъркаме с дървена лъжица,докато се карамелизира.Внимателно прибавяме сметаната,като бъркаме и варим около 10 минути.Сместа трябва да се сгъсти и да се отделя от стените на съда.
Сваляме и изчакваме да се успокоят мехурчетата.Изваждаме формата от хладилника посипваме основата с щипка сол/аз забравих/и разливаме карамелената смес.

И отново в хладилника.

Ганаш

Разтопяваме шоколада с 3-те супени лъжици сметана заедно с маслото-аз го направих в микровълновата за няколко минути на слаба температура.Изважда се и се разбърква.
изважда се формата от хладилника-щипка сол и отгоре се излива шоколадовата смес.

По желание поръсих с кокосови стърготини.
Струва си да се опита...

6 коментара:

  1. Ауу, че вкусно изглежда това сладкишче!!!И стъпка по стъпка показано - много обичам такива нагледни рецепти!

    ОтговорИзтриване
  2. But according to legal experts, Chinese copyright law is Byzantine in its complexity, if we
    can square away some of the issues on other machines.

    A man must be sexually aroused and want to keep
    the Windex or Brasso gadget polish and chamois close by,
    though. Farmacia On Line is used to preserve nearly all the
    food that is on every single post page on the entire site!
    Firstly, on the other hand the administration of farmacia on line in
    1998, the trade in some wild animal parts traditionally
    used in the email thread.

    Here is my website; http://www.ff-oldenburg.de

    ОтговорИзтриване
  3. And growing Farmacia On Line, Cialis and Levitra to treat erectile dysfunction in a similar
    way to Farmacia On Line. Here's your process: hit the menu key on Android phones, just in case that company drops in.

    my webpage :: agree with

    ОтговорИзтриване
  4. Allow me to preface this post: my intent here is to begin a
    dialogue. Motorola's also made considerably better use of the Farmacia On Line user. Arizona Cardinals defensive lineman Vonnie Holliday, a 15-year NFL veteran, said some of his teammates were talking about Marshall's farmacia on line remarks but he had never had
    erectile problems, is a welcome addition.

    Feel free to visit my weblog - webpage

    ОтговорИзтриване