събота, 2 март 2013 г.

Мартенски бисквити

Честита Баба Марта на всички! Да сте бели и червени,като слънцето засмени! Йоли ме зариби с тези бисквити и аз няколко дни се занимавам с тях. За първи път рисувам върху блат,не е трудно ,но си трябва време и търпение,както и удобни пошове.Реших ,че ще изненадам домашните, приятели,колеги и техните деца с мартеничка и бисквитка.Надявам се да са им харесали. Ето и рецептата: Продукти 125 г меко масло 70 г пудра захар 2 жълтъка 1 ванилия 200 - 220 г брашно 1/4 ч.л. бакпулвер 1/4 ч.л. махлеб-аз сложих портокалови корички Продукти за глазурата 4 белтъка 280 г пресята пудра захар ванилия хранителни бои за оцветяване Приготвяне Смесете маслото и захарта. Разбъркайте ги с бъркала и прибавете жълтъците. Отново разбъркайте. Пресейте брашното заедно с бакпулвера, ванилията и махлеба. Прибавете го към маслото и бързо замесете меко тесто. Може да смените махлеба с друга подправка по ваш вкус - портокалова или лимонова кора, канела, кардамон, индийско орехче и др. Махлеб може да намерите навсякъде в арабските магазини. Завийте тестото в найлоново фолио и го оставете в хладилника за 30 минути. Разточете тестото върху хартия за печене за да предотвратите залепване по плота. Ако е нужно поръсете с малко брашно. Дебелината трябва да е около 3 мм. Изрежете бисквити с форми-при мене кръгли различни размери. Изпечете бисквитките в предварително загрята на 180* фурна за около 6 - 8 минути. Бъдете внимателни, тънички са и бързо се изпичат. Съхранявайте изпечените и охладени бисдквити в кутия докато решите да ги украсите. Може да ги изпечете една седмица предварително. За глазурата разбийте белтъците на сняг. Постепенно към тях прибавете пресятата пудра захар и ванилия. Продължете да разбивате докато захарта се усвои напълно от белтъците и получите гъст и лъскав крем. Разпределете глазурата в купички на толкова части, колкото искате да оцветите. За фино украсяване на сладките трябва да ползвате гъстата глазура, която сте направили. Сипете я на малки части в пош с тънък накрайтик и просто рисувайте каквото желаете. За основата на сладките глазурата трябва да е по-течна за да може леко да се разлива и образува гладка повърхност. За целта отделете малка част от оцветената глазура и капнете малко вода. Разбъркайте с лъжичка. Сами определете гъстотата. Трябва да е полутечна и като капнете капка от нея да може да се разлива. Ако ви харесва тази по-течна глазура може да направете основа на сладките. Или сипете с лъжичка в средата и леко разнесете, или отново ползвайте пош. Оставете ги добре да изсъхнат за един ден и чак след това продължете да рисувате отгоре с гъстия белтък. Отново оставете сладките добре да изсъхнат докато белтъка напълно се втвърди. Може да съхраните белтъчната глазура в хладилника за няколко дни. Непременно трябва да я покриете с найлоново фолио за да не изсъхне. С глазурата покрих 3 дози курабийки . За колегите прилежно сложих в пликче,завързах с мартеница и напълних торбичката. Те от своя страна пък ме изненадаха ето с тази грамота-бях трогната от вниманието им...благодаря ви ,мили колеги!

2 коментара:

  1. Живе, Честита Баба Марта!
    Да сте здрави и засмени!
    Чудесни бисквитки си направила!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване