събота, 2 март 2013 г.
Мартенски бисквити
Честита Баба Марта на всички!
Да сте бели и червени,като слънцето засмени!
Йоли ме зариби с тези бисквити и аз няколко дни се занимавам с тях.
За първи път рисувам върху блат,не е трудно ,но си трябва време и търпение,както и удобни пошове.Реших ,че ще изненадам домашните, приятели,колеги и техните деца с мартеничка и бисквитка.Надявам се да са им харесали.
Ето и рецептата:
Продукти
125 г меко масло
70 г пудра захар
2 жълтъка
1 ванилия
200 - 220 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. махлеб-аз сложих портокалови корички
Продукти за глазурата
4 белтъка
280 г пресята пудра захар
ванилия
хранителни бои за оцветяване
Приготвяне
Смесете маслото и захарта. Разбъркайте ги с бъркала и прибавете жълтъците. Отново разбъркайте.
Пресейте брашното заедно с бакпулвера, ванилията и махлеба. Прибавете го към маслото и бързо замесете меко тесто. Може да смените махлеба с друга подправка по ваш вкус - портокалова или лимонова кора, канела, кардамон, индийско орехче и др. Махлеб може да намерите навсякъде в арабските магазини. Завийте тестото в найлоново фолио и го оставете в хладилника за 30 минути.
Разточете тестото върху хартия за печене за да предотвратите залепване по плота. Ако е нужно поръсете с малко брашно. Дебелината трябва да е около 3 мм. Изрежете бисквити с форми-при мене кръгли различни размери.
Изпечете бисквитките в предварително загрята на 180* фурна за около 6 - 8 минути. Бъдете внимателни, тънички са и бързо се изпичат.
Съхранявайте изпечените и охладени бисдквити в кутия докато решите да ги украсите. Може да ги изпечете една седмица предварително.
За глазурата разбийте белтъците на сняг. Постепенно към тях прибавете пресятата пудра захар и ванилия. Продължете да разбивате докато захарта се усвои напълно от белтъците и получите гъст и лъскав крем.
Разпределете глазурата в купички на толкова части, колкото искате да оцветите. За фино украсяване на сладките трябва да ползвате гъстата глазура, която сте направили. Сипете я на малки части в пош с тънък накрайтик и просто рисувайте каквото желаете.
За основата на сладките глазурата трябва да е по-течна за да може леко да се разлива и образува гладка повърхност. За целта отделете малка част от оцветената глазура и капнете малко вода. Разбъркайте с лъжичка. Сами определете гъстотата. Трябва да е полутечна и като капнете капка от нея да може да се разлива. Ако ви харесва тази по-течна глазура може да направете основа на сладките. Или сипете с лъжичка в средата и леко разнесете, или отново ползвайте пош. Оставете ги добре да изсъхнат за един ден и чак след това продължете да рисувате отгоре с гъстия белтък. Отново оставете сладките добре да изсъхнат докато белтъка напълно се втвърди.
Може да съхраните белтъчната глазура в хладилника за няколко дни. Непременно трябва да я покриете с найлоново фолио за да не изсъхне.
С глазурата покрих 3 дози курабийки .
За колегите прилежно сложих в пликче,завързах с мартеница и напълних торбичката.
Те от своя страна пък ме изненадаха ето с тази грамота-бях трогната от вниманието им...благодаря ви ,мили колеги!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Живе, Честита Баба Марта!
ОтговорИзтриванеДа сте здрави и засмени!
Чудесни бисквитки си направила!
Хубав уикенд!
Благодаря,Дани!
ОтговорИзтриване