вторник, 26 март 2013 г.

Тиквеник

Тиквеника на баба Дешка,представен от Йоли.Стана много мекичък и вкусничък. Продукти 1.500 кг настъргана тиква 250 г захар 150 мл вода настъргана кора от 1 портокал ванилия 100 г ядки по избор 80 г стафиди 80 г нарязани сушени кайсии 150 г стопено масло 400 г кори за баница Приготвяне Сложете настърганата тиква в тенджера заедно със захарта, подправките и водата. Задушете тиквата за няколко минути и я изсипете в цедка за да се отцеди добре. Запазете отцедилия се сок. Наредете баницата с тиква по обичайния начин. Две по две намажете корите с масло, сложете плънка от тиква, ядки и сушени плодове. Завийте на рула и ги подредете в тава намазана с масло. Може да я подредите и като наложена баница. Намажете готовата баница с масло и изпечете до зачервяване в загрята на 180* фурна. Няколко минути преди края на печенето извадете тавата от фурната и залейте тиквеника със сока от задушената тиква. Върнете обратно във фурната и доизпечете сладкиша за още 3 минути. Сервирайте леко охладен.

6 коментара:

  1. Гледах го и при Йоли този вкусен тиквеник и много ми хареса, но някакси не ми остана време да го пробвам :), а сега ме подстрекаваш и ти - бива ли така??? Чуден се е получил и си представям колко е вкусен!!

    ОтговорИзтриване
  2. Е,не ми стигна при Линка,че сега и тук да попреглъщам по тиквен десерт,чуден тиквеник,Живе!Предполагам и адски ароматен и сочен!Как хубаво се е зажарил!Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Много е хубав-ако имате тиква,направете си го.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Живееееее, сега по никое време с този тиквеник ааааа???
    Невероятен е оххх как ми се прияде самооо.
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  5. Днес сварих последните парчета тиква! Ако остане ще го направя, ако не - ще чака есента, живот и здраве!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване