петък, 5 април 2013 г.

Козунак

Не устоях и аз на тези козунаци-отвсякъде боговете бликат от вкусни рецепти.Ева Тонева е отличен кулинар и козунака,който тя беше направила ме грабна от раз.Затова ползвах и нейната рецепта.Следващия път ще оставя тестото по-меко,дори лепнещо,за да стане още по-хубав... Ето и самата рецепта: 650-700 гр брашно + 50 гр за овалване на стафидите 7 гр суха мая 150 гр пудра захар 1/2 ч.л. сол 1 с.л. настъргана лимонова кора 1 ч.л. ванилов екстракт 50 гр стафиди 2-3 с.л. ром 30 гр краве масло 30 гр свинска мас 3 големи яйца (единият жълтък е за намазване) 200 гр заквасена сметана 150 мл топло прясно мляко растителна мазнина за намазване на формите и ръцете За глазиране: 1 яйчен жълтък 2 с.л. прясно мляко 1-2 с.л. филирани бадеми 1-2 с.л. кристална захар Начин на приготвяне: Накиснете стафидите с алкохола, оставете ги да престоят минимум 1 час. В купа разбийте 2 цели яйца и 1 белтък, добавете ваниловия екстракт. В купа пресейте брашното, захарта и солта, добавете маята и лимоновата кора, разбъркайте. Направете кладенче в средата, изсипете в него заквасената сметана, яйцата и прясното мляко. Замесете гладко, но много меко тесто - малко по-гъсто от гъсто кексово. В случай, че е необходимо, добавете още малко брашно за да се отдели тестото от купата. Извадете го на леко набрашнена повърхност, премесе леко и оформете на топка. Поставете го в набрашнена купа, покрийте с кърпа и оставете 30 минути на топло да втаса. През това време разтопете кравето масло и свинската мас, охладете до стайна температура. Извадете тестото и лъжица по лъжица започнете да прибавяте мазнината към него. Оформете на топка, поставете в купа, покрийте и оставете на топло да втаса до удвояване на обема. Намажете с мазнина форма с подвижен борд и отвор в средата, диаметър 28 см. Направете същото и с 3 термоустойчиви чаши с обем 250 мл или поставете в тях хартия за печене. Отцедете стафидите, оваляйте ги в брашно и на части ги прибавете към тестото. С намазнени ръце разделете тестото на 10 еднакви части. Оформете всяка от тях на фитил и завържете на възел. Поставете в намазнена форма за торта с подвижен борд диаметър 26 см 7 възелчета. Другите 3 топки сложих в гювечета по същия начин. Покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло 30-40 минути. Намажете с разбит в прясно мляко жълтък, поръсете със захар , бадеми или орехи. Печете 30-40 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна. Извадих от формите след 15 минути,за да не се запавят от хартията. Аранжирах и подарих... ей така за здраве.... Хубав ден желая на всички!

11 коментара:

  1. По-хубаво от домашната храна няма, нали? И този козунак е точно такова доказателство.
    Поздрави, Живе, чуден е козунакът ти!

    ОтговорИзтриване
  2. Живе много добри изглеждат козуначетата.
    Ева Тонева и на мен много ми харесва като кулинар и при нея можеш да намериш невероятни рецепти.
    Силни прегръдки миличка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много са си хубави козунаците, Живе!И двете сме се доверили на една и съща рецепта, така че съм сигурна, че са вкусни!А тези, малките са много симпатични! Поздрав и хубави почивни дни!

      Изтриване
  3. Много са хубави ,Жижи ! Да ви е сладко !
    Прегръдки ! Желая хубава вечер ":* !

    ОтговорИзтриване
  4. Живе,поздравления за чудесните козунаци!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Вкусни козунаци и добра репетиция преди празника!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. О, Живе и ти си размирисала махалата на пресен козунак. Хубави са ти станали, спор няма!!!
    Поздрави и хубава вечер!!

    ОтговорИзтриване
  7. ммм и тук замирисало на козуначе!
    Чуден е!Обожавам домашните козунаци
    хубава неделя ,Живе

    ОтговорИзтриване