петък, 5 април 2013 г.
Козунак
Не устоях и аз на тези козунаци-отвсякъде боговете бликат от вкусни рецепти.Ева Тонева е отличен кулинар и козунака,който тя беше направила ме грабна от раз.Затова ползвах и нейната рецепта.Следващия път ще оставя тестото по-меко,дори лепнещо,за да стане още по-хубав...
Ето и самата рецепта:
650-700 гр брашно + 50 гр за овалване на стафидите
7 гр суха мая
150 гр пудра захар
1/2 ч.л. сол
1 с.л. настъргана лимонова кора
1 ч.л. ванилов екстракт
50 гр стафиди
2-3 с.л. ром
30 гр краве масло
30 гр свинска мас
3 големи яйца (единият жълтък е за намазване)
200 гр заквасена сметана
150 мл топло прясно мляко
растителна мазнина за намазване на формите и ръцете
За глазиране:
1 яйчен жълтък
2 с.л. прясно мляко
1-2 с.л. филирани бадеми
1-2 с.л. кристална захар
Начин на приготвяне:
Накиснете стафидите с алкохола, оставете ги да престоят минимум 1 час.
В купа разбийте 2 цели яйца и 1 белтък, добавете ваниловия екстракт.
В купа пресейте брашното, захарта и солта, добавете маята и лимоновата кора, разбъркайте.
Направете кладенче в средата, изсипете в него заквасената сметана, яйцата и прясното мляко.
Замесете гладко, но много меко тесто - малко по-гъсто от гъсто кексово.
В случай, че е необходимо, добавете още малко брашно за да се отдели тестото от купата.
Извадете го на леко набрашнена повърхност, премесе леко и оформете на топка.
Поставете го в набрашнена купа, покрийте с кърпа и оставете 30 минути на топло да втаса.
През това време разтопете кравето масло и свинската мас, охладете до стайна температура.
Извадете тестото и лъжица по лъжица започнете да прибавяте мазнината към него.
Оформете на топка, поставете в купа, покрийте и оставете на топло да втаса до удвояване на обема.
Намажете с мазнина форма с подвижен борд и отвор в средата, диаметър 28 см.
Направете същото и с 3 термоустойчиви чаши с обем 250 мл или поставете в тях хартия за печене.
Отцедете стафидите, оваляйте ги в брашно и на части ги прибавете към тестото.
С намазнени ръце разделете тестото на 10 еднакви части.
Оформете всяка от тях на фитил и завържете на възел.
Поставете в намазнена форма за торта с подвижен борд диаметър 26 см 7 възелчета.
Другите 3 топки сложих в гювечета по същия начин.
Покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло 30-40 минути.
Намажете с разбит в прясно мляко жълтък, поръсете със захар , бадеми или орехи.
Печете 30-40 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.
Извадих от формите след 15 минути,за да не се запавят от хартията.
Аранжирах и подарих...
ей така за здраве....
Хубав ден желая на всички!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
По-хубаво от домашната храна няма, нали? И този козунак е точно такова доказателство.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Живе, чуден е козунакът ти!
Благодаря ,Гери!
ОтговорИзтриванеЖиве много добри изглеждат козуначетата.
ОтговорИзтриванеЕва Тонева и на мен много ми харесва като кулинар и при нея можеш да намериш невероятни рецепти.
Силни прегръдки миличка!
Много са си хубави козунаците, Живе!И двете сме се доверили на една и съща рецепта, така че съм сигурна, че са вкусни!А тези, малките са много симпатични! Поздрав и хубави почивни дни!
ИзтриванеМного са хубави ,Жижи ! Да ви е сладко !
ОтговорИзтриванеПрегръдки ! Желая хубава вечер ":* !
Живе,поздравления за чудесните козунаци!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеВкусни козунаци и добра репетиция преди празника!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Чудесен е станал!
ОтговорИзтриванеО, Живе и ти си размирисала махалата на пресен козунак. Хубави са ти станали, спор няма!!!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!!
ммм и тук замирисало на козуначе!
ОтговорИзтриванеЧуден е!Обожавам домашните козунаци
хубава неделя ,Живе
Благодара ви, момичета!
ОтговорИзтриване