неделя, 28 юли 2013 г.

Пилешки хапки с топено сирене


Рецепта от Пепчето-http://pep-4o.blogspot.com/


Продукти:

1 кг. пилешки гърди
1 ч.л. едро смлян черен (шарен) пипер
1 ч.л. червен сладък пипер, щипка-две мащерка или риган
3-4 с.л. зехтин/олио
3-4 с.л. соев сос

2 глави лук
1 с.л. масло
щипка захар, щипка сол, щипка мащерка или риган (която подправка е при месото)

100 мл. бяло вино
250 гр. топено сирене
2 с.л. горчица


Приготвяне:
Месото се нарязва на кубчета, смесва с подправките, зехтина и соевия сос, покрива се със свежо фолио/капак и прибира в хладилника за час.Лука се нарязва се на кръгчета, посолява и претрива с ръце, за да се разделят.
В тиган се поставя маслото, лука и запържва за две-три минути. Прибавя се и отцедената марината от месото и готви, докато се изпари (не повече от 3-4 мин. е). Последно се прибавя захарта, мащерката,ригана, разбърква се и прехвърля в чиния.
В същия тиган се поставя месото. Тук пържене е силно казано, тъй като то е сочно от мариноването, затова - хапките месо се готвят, докато течността се изпари. Прибавя се готовия лук, топеното сирене, нарязано на парчета; налива се виното, в което е разбъркана горчицата и готви на тих огън за около 5-6 мин. Докато алкохола се изпари, а сиренето се разтопи в него.

Готовото ястие може да се сервира с гарнитура по избор.При нас задушени картофи с мащерка-бабина душица,донесена от Трънския балкан.

2 коментара:

  1. Тези хапки са чудесни,правих ги и станаха много вкусни!

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване