ПРОДУКТИ:
Вода-120гр.
масло-60гр.
брашно -150гр.
пудра захар-500-600грама-няколко пъти пресята
щипко захар
щипко сол
Приготвяне:
В съд се слага водата и маслото,солта и захарат-завират до първи бълбукания и се сипва брашното наведнъж.Сваля се от огъня и себърка с дървена лъжица-да не се виждат непопарени брашнени частици.Много бързо се омесва топло тесто,без да се остъргва от стените на съда.Завива се с прозрачно фолио и се слага на студено-прозорец.
Температурата да не е повече от 15-20градуса.Омесва се тестото с дланта като постепенно се прибавя пудрата захар.
Става приятна на пипане смес и не лепне.
Оцветява се по желание и се съхранява в плътно затворен съд или в прозрачно фолио-да няма въздух и да не съхне.
Разточва се върху пресята пудра захар или върху нишесте.-натурално и пресято през цедка.
Отчупва се парче тесто и му си сипват няколко капки боя.
Мачка се с пръсти ,докато не се оцвети напълно.
Така започнах с розата.Първо с конусче.
След това така.
След това за второто листо се разточва и се навива около конуса.
Живе, браво! Само веднъж съм се пробвала, сигрно има поне 5-6 години, но не ми се отдава да моделирам. Ти се справяш чудесно! :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Много благодаря за показния урок! Ще се постарая да го направя.Успешен ден! Цвета
ОтговорИзтриванеЖивче, справила си се супер! Аз само веднъж се пробвах да направя нещо подобно, но резултатът беше почти отчайващ. Сега твоят подробен урок си записвам и със сигурност ще опитам отново
ОтговорИзтриванеАко се получи, ще се похваля :)
Хубави почивни дни!
Ще се получи и при вас,момичета...
ОтговорИзтриванеХубав петък ви желая!
Браво за споделеното! Винаги се радвам, когато мога да науча нещо ново!
ОтговорИзтриванеПриятен петък, Живе!
Живе, мерси за споделеното, че обикновено половината ми марципанови цветя не стават за нищо, не съм голям фен на хапването на тази декорация, но видът и е страхотен! Поздрави и хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеПрекрасни цветя са се получили! благодаря за споделянето.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Живче!
Хапнах от марципана-яде се....Но само за декорация е по-добре.
ОтговорИзтриванеЖиве, скоро ще трябва да отваряш сладкарница, ама непременно да ме поканиш да тествам;) Браво!
ОтговорИзтриванеТози марципан е любимият на децата и няма нищо общо с готовите фондани, айсинги и т.н. Само, че аз го правя без сол и захар, така ми го беше дал един сладкар. Ще пробвам следващият път и по твоята рецепта, Живе. Много красиви рози си оформила! Прекрасни почивни дни, мила!
ОтговорИзтриванеМарте,първа си за дегустациите-ще имам нужда от твоето мнение...
ОтговорИзтриванеКате,все се каня да купувам фондан,но след като и ти си на това мнение за този марципан ще си го правя.Прекрасна снежна неделя ви желая!
Идва ми запретна ръкавите и да се пробвам и аз :) Запазвам си рецепта за изпробване при първи удобен случай!
ОтговорИзтриванеЛека и успешна седмица!
Забравих да питам... Втвърдяват ли се като тези със захарен фондан?
ОтговорИзтриванеСъс захарен фондан не съм пробвала,Жани.
ОтговорИзтриванеИ аз на опашката за тестването в сладкарницата.
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Благодаря-заповядай!
ОтговорИзтриванеНаправих го получи се страхотно,точно както си го описала!:)Супер!:)
ОтговорИзтриванеЗдравейте!Видях рецептата за марципана и ми се струва ,че е лесна.Аз имам внучка на 11месеца и очакваме скоро да проходи.Реших да направя торта и да я украся с малки стъпчици.Моля пишете ми с какви бои да оцветя тестото и как да направя "фон" на тортата.Благодаря!
ОтговорИзтриванеСуров или печен бадем трябва да се използва?
ОтговорИзтриванеНо как се яде това. То е сурово тесто, като за тулумби и еклери
ОтговорИзтриване