четвъртък, 23 януари 2014 г.

Марципан Варна

За първи път видях как се прави този марципан.Винаги съм се мислила ,че е нещо сложно,но не е така.Друго си е да го видиш как става,да пипнеш сместа и от нея да направиш някоя и друга фигурка.
ПРОДУКТИ:

Вода-120гр.
масло-60гр.
брашно -150гр.
пудра захар-500-600грама-няколко пъти пресята
щипко захар
щипко сол

Приготвяне:
В съд се слага водата и маслото,солта и захарат-завират  до първи бълбукания и се сипва брашното наведнъж.Сваля се от огъня и себърка с дървена лъжица-да не се виждат непопарени брашнени частици.Много бързо се омесва топло тесто,без да се остъргва от стените на съда.Завива се с прозрачно фолио и се слага на студено-прозорец.

Температурата да не е повече от 15-20градуса.Омесва се тестото с дланта като постепенно се прибавя пудрата  захар.


Става приятна на пипане смес и не лепне.


Оцветява се по желание и се съхранява в плътно затворен съд или в прозрачно фолио-да няма въздух и да не съхне.


Разточва се върху пресята пудра захар или върху нишесте.-натурално и пресято през цедка.

Отчупва се парче тесто и му си сипват няколко капки боя.
Мачка се с пръсти ,докато не се оцвети напълно.

Така започнах с розата.Първо с конусче.


След това така.



След това за второто листо се разточва  и се навива около конуса.







Може и с два цвята.

20 коментара:

  1. Живе, браво! Само веднъж съм се пробвала, сигрно има поне 5-6 години, но не ми се отдава да моделирам. Ти се справяш чудесно! :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Много благодаря за показния урок! Ще се постарая да го направя.Успешен ден! Цвета

    ОтговорИзтриване
  3. Живче, справила си се супер! Аз само веднъж се пробвах да направя нещо подобно, но резултатът беше почти отчайващ. Сега твоят подробен урок си записвам и със сигурност ще опитам отново
    Ако се получи, ще се похваля :)
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Ще се получи и при вас,момичета...
    Хубав петък ви желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Браво за споделеното! Винаги се радвам, когато мога да науча нещо ново!
    Приятен петък, Живе!

    ОтговорИзтриване
  6. Живе, мерси за споделеното, че обикновено половината ми марципанови цветя не стават за нищо, не съм голям фен на хапването на тази декорация, но видът и е страхотен! Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасни цветя са се получили! благодаря за споделянето.
    Поздрави, Живче!

    ОтговорИзтриване
  8. Хапнах от марципана-яде се....Но само за декорация е по-добре.

    ОтговорИзтриване
  9. Живе, скоро ще трябва да отваряш сладкарница, ама непременно да ме поканиш да тествам;) Браво!

    ОтговорИзтриване
  10. Този марципан е любимият на децата и няма нищо общо с готовите фондани, айсинги и т.н. Само, че аз го правя без сол и захар, така ми го беше дал един сладкар. Ще пробвам следващият път и по твоята рецепта, Живе. Много красиви рози си оформила! Прекрасни почивни дни, мила!

    ОтговорИзтриване
  11. Марте,първа си за дегустациите-ще имам нужда от твоето мнение...
    Кате,все се каня да купувам фондан,но след като и ти си на това мнение за този марципан ще си го правя.Прекрасна снежна неделя ви желая!

    ОтговорИзтриване
  12. Идва ми запретна ръкавите и да се пробвам и аз :) Запазвам си рецепта за изпробване при първи удобен случай!
    Лека и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Забравих да питам... Втвърдяват ли се като тези със захарен фондан?

    ОтговорИзтриване
  14. Със захарен фондан не съм пробвала,Жани.

    ОтговорИзтриване
  15. И аз на опашката за тестването в сладкарницата.
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  16. Направих го получи се страхотно,точно както си го описала!:)Супер!:)

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте!Видях рецептата за марципана и ми се струва ,че е лесна.Аз имам внучка на 11месеца и очакваме скоро да проходи.Реших да направя торта и да я украся с малки стъпчици.Моля пишете ми с какви бои да оцветя тестото и как да направя "фон" на тортата.Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  18. Суров или печен бадем трябва да се използва?

    ОтговорИзтриване
  19. Но как се яде това. То е сурово тесто, като за тулумби и еклери

    ОтговорИзтриване