неделя, 11 май 2014 г.

Торта Рафаело с бисквити

Вкусна ,лека и ароматна торта видяна и харесана от блога на Ани.Направих я без повод,защото нямах търпение да я опитам.
Ето и рецептата:
Направих я във форма от 26 см. с продукти от Лидъл.




320 г бисквити Роден край с масло (2 пакета и половина)


прясно мляко за напояване
1-2 капачки Ром (по желание)

продукти за крема:

125 качествено размекнато масло
200 г бял шоколад
400 г заквасена сметана
200 мл сладкарска сметана
кората от 1/2 лимон
1 ванилия
100 г кокосови стърготини

за декорацията:
150-180 г кокосови стърготини


За крема.
 Стопете на водна баня маслото. Охладете го. Стопете на водна баня и белия шоколад и него го охладете, след това ги смесете. Добавете с лъжица на части заквасената сметана и разбъркайте добре с нея. Настържете лимоновата кора, добавете ванилията и кокоса. Накрая разбийте на сняг сметаната и внимателно я разбъркайте в крема, с помощта на шпатула. Не ползвайте миксер. Кремът е готов.



Намажете малко от крема на дъното. Топнете бисквитите в прясното мляко и ги подредете плътно една до друга по дъното.



Напръскайте с ром. Сложете пласт крем и отново ред, натопени в мляко бисквити, след това поръсете с Ром. Отново пласт крем, напоени бисквити с мляко и Ром и завършете тортата с крем. Заравнете и приберете тортата да стегне в хладилника за една нощ. 
Кремът стяга много добре. На сутринта прекарайте леко мокър, топъл нож по ръба на ринга и след това го отстранете. Заравнете с нож, ако е необходимо.



Хубаво беше да подредя и бонбони Рафаело,но нямах,затова украсих с живи  цветя.

Разкош....



По парче за следобедното кафе.



Ммммммм......

8 коментара:

  1. Чудесно допълнение към следобедното кафе!!!
    поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. Чудна е, аз съм си я набелязала за службата за моя РД, че бърза и лесна ми се видя, за в къщи нещо по-засукано ми се ще.
    Каква съм гадинка:)

    ОтговорИзтриване
  3. Тортата може да не е "засукана", но е невероятна на вкус. Направо се разтапя в устата. Аз я видях в кулинарния блог на Ани (Вкуснотека) и я направих за рождения си ден. Обрах овациите с нея и вкъщи, и в работата! Красимира

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Красимира, да, сигурно, аз и затова си я набелязах. Имах предвид засукана, като начин и сложност на изпълнение, иначе ми допада и вида и, както предположих и вкуса и. Освен това у дома са любители на тъмния шоколад, но за службата ще я направя непременно.

      Изтриване
  4. Весе, направи я, няма да съжаляваш. Не съм очаквала, че ще се получи толкова вкусна торта. Решила съм пак да я направя, но да заменя бисквитите с бишкоти Савоярди (не защото не се получава добре с бисквити, а защото имам бишкоти и исках да ги направя с вкусен крем. Сега го открих и ще ги "прежаля"). И наистина се прави много бързо. По-лесно е от бисквитена торта, а резултата е изненадващо вкусно изкушение. Красимира

    ОтговорИзтриване
  5. Направих тортата с бишкоти и от мен да знаете. Не разваляйте хубавата торта с тях!!! Много обичам да експериментирам в кухнята, но този път експеримента ми беше провал. Тортата нямаше нищо, ама нищо общо с вкуса, който трябва да има, когато е с бисквити. Просто направих съвсем различна торта (и обикновена). Нямаше го онзи мек, топящ се в устата, уникален вкус. Така че, само с бисквитите от рецептата, никакви експерименти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за споделения опит! Да кажа и аз - замествала съм бишкоти в един десерт с какаови бисквити - много вкусно се получи, без да съм пробвала оригинала.

      Изтриване
  6. Рядко пиша коментари, но в този случай не се сдържах-тортата е уникално вкусна и ефектна, без да бъде трудоемка. Няма как да не се получи, ако се спазват пропорциите на продуктите. аз я украсих с домашни банбани тип "Рафаело"

    ОтговорИзтриване