неделя, 25 май 2014 г.

Зелена баница

Баница със зелении-много вкусна.Рецептата за тестот е от тук,а аз добавих и една шепа лапад.Лесно се точи и продуктите са точни.


Продукти:

  • 500 г брашно
  • 3 с. л. олио
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. ч. топла вода
  • 4-5 голями връзки зелен лук
  • 1-2 връзки копър
  • 1 връзка магданоз
  • 5 яйца
  • щипка черен пипер млян

Аз намалих лука и добавих една шепа сварин и изцеден лапад.


Приготвяне:
 За рецептата "Зелена баница" се приготвя плънка : лука, копъра и магданоза нарязваме на ситно и слагаме да се задуши в тиган с няколко супени лъжици олио за около 10 минути на не много силен котлон.Добавяме лапада.След което чукваме яйцата, слагаме солта и черния пипер - разбъркваме.
След 5 минути изключваме котлона, сместа не трябва да стане на омлет.
Докато изстива плънката правим тестото.
Тесто за Зелена баница 
Пресяваме брашното в голяма купа.
Правим кладенче изсипваме топлата вода, олиото и солта.
Първо разбъркваме с лъжица, след това почваме да месим на ръка.
 Готовото тестото удряме няколко пъти в масата и оставяме за 10 минути да си почине, като го покриваме с топла тенджера.
Отпочиналото тесто разделяме на 8 топки,покриваме с кърпа и оставяме така за още 10-15 минути.


ЗЕЛЕНА БАНИЦА 

Взимаме 1 топка и я разточваме на много тънка кора, да прозира(може да се разтегли на ръка, тестото е достатъчно еластично).  


Навиваме кората на точилката и я преместваме върху вестник, намазваме с плънката и с помощта на вестника навиваме на руло.



Полученото руло навиваме на охлювче в намазнена тава и така правим другите.



Намазваме получената баничка с разбито яйце, може и само с олио и печем.

Първо на 250 градуса, когато почне да се зачервява намаляваме на 200-150 градуса.


След това с домашно кисело мляко си хапваме сладко,сладко....


5 коментара:

  1. Много ми харесаха тези-твои банички,Живе!
    А,корите ти са нечовешки тънки,бе жена.........браво!

    ОтговорИзтриване
  2. Обичам баниците със зелении. Плънката ти е много интересна и нова за мен. А тестото е върховно-направи си личи колко е хрупкава коричката!
    Поздрави и приятна неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Живе, направо съм впечатлена! Голяма майсторка си, поздравления, чудесна ти е баничката, да прескоча, наблизо си ми...:)

    ОтговорИзтриване
  4. От много време не съм точила баница, позабравих тази дейност ... Твоята изглежда много привлекателно, Живе, и затова ще си напомням, че трябва скоро да запретна ръкави и да хапнем вкусно :) А дали ще я докарам така тънко никой не знае :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Ааааа Живе, направила си я...Благодаря от сърце, че се довери на моята рецепта..Голяма изненада за мен...Прегръдки и целувки!

    ОтговорИзтриване