Продукти:
- 500 г брашно
- 3 с. л. олио
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. ч. топла вода
- 4-5 голями връзки зелен лук
- 1-2 връзки копър
- 1 връзка магданоз
- 5 яйца
- щипка черен пипер млян
Аз намалих лука и добавих една шепа сварин и изцеден лапад.
Приготвяне:
За рецептата "Зелена баница" се приготвя плънка : лука, копъра и магданоза нарязваме на ситно и слагаме да се задуши в тиган с няколко супени лъжици олио за около 10 минути на не много силен котлон.Добавяме лапада.След което чукваме яйцата, слагаме солта и черния пипер - разбъркваме.
След 5 минути изключваме котлона, сместа не трябва да стане на омлет.
Докато изстива плънката правим тестото.
Тесто за Зелена баница
За рецептата "Зелена баница" се приготвя плънка : лука, копъра и магданоза нарязваме на ситно и слагаме да се задуши в тиган с няколко супени лъжици олио за около 10 минути на не много силен котлон.Добавяме лапада.След което чукваме яйцата, слагаме солта и черния пипер - разбъркваме.
След 5 минути изключваме котлона, сместа не трябва да стане на омлет.
Докато изстива плънката правим тестото.
Тесто за Зелена баница
Пресяваме брашното в голяма купа.
Правим кладенче изсипваме топлата вода, олиото и солта.
Първо разбъркваме с лъжица, след това почваме да месим на ръка.
Готовото тестото удряме няколко пъти в масата и оставяме за 10 минути да си почине, като го покриваме с топла тенджера.
Отпочиналото тесто разделяме на 8 топки,покриваме с кърпа и оставяме така за още 10-15 минути.
ЗЕЛЕНА БАНИЦА
Взимаме 1 топка и я разточваме на много тънка кора, да прозира(може да се разтегли на ръка, тестото е достатъчно еластично).
Навиваме кората на точилката и я преместваме върху вестник, намазваме с плънката и с помощта на вестника навиваме на руло.
Полученото руло навиваме на охлювче в намазнена тава и така правим другите.
Намазваме получената баничка с разбито яйце, може и само с олио и печем.
Първо на 250 градуса, когато почне да се зачервява намаляваме на 200-150 градуса.
След това с домашно кисело мляко си хапваме сладко,сладко....
Правим кладенче изсипваме топлата вода, олиото и солта.
Първо разбъркваме с лъжица, след това почваме да месим на ръка.
Готовото тестото удряме няколко пъти в масата и оставяме за 10 минути да си почине, като го покриваме с топла тенджера.
Отпочиналото тесто разделяме на 8 топки,покриваме с кърпа и оставяме така за още 10-15 минути.
ЗЕЛЕНА БАНИЦА
Взимаме 1 топка и я разточваме на много тънка кора, да прозира(може да се разтегли на ръка, тестото е достатъчно еластично).
Навиваме кората на точилката и я преместваме върху вестник, намазваме с плънката и с помощта на вестника навиваме на руло.
Полученото руло навиваме на охлювче в намазнена тава и така правим другите.
Намазваме получената баничка с разбито яйце, може и само с олио и печем.
Първо на 250 градуса, когато почне да се зачервява намаляваме на 200-150 градуса.
След това с домашно кисело мляко си хапваме сладко,сладко....
Много ми харесаха тези-твои банички,Живе!
ОтговорИзтриванеА,корите ти са нечовешки тънки,бе жена.........браво!
Обичам баниците със зелении. Плънката ти е много интересна и нова за мен. А тестото е върховно-направи си личи колко е хрупкава коричката!
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятна неделя!
Живе, направо съм впечатлена! Голяма майсторка си, поздравления, чудесна ти е баничката, да прескоча, наблизо си ми...:)
ОтговорИзтриванеОт много време не съм точила баница, позабравих тази дейност ... Твоята изглежда много привлекателно, Живе, и затова ще си напомням, че трябва скоро да запретна ръкави и да хапнем вкусно :) А дали ще я докарам така тънко никой не знае :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеАаааа Живе, направила си я...Благодаря от сърце, че се довери на моята рецепта..Голяма изненада за мен...Прегръдки и целувки!
ОтговорИзтриване