вторник, 6 май 2014 г.

Сладкиш "Дунавски вълни "


Честит празник на всички именници,празнуващи на Гегрьовден!



Продукти за блата:

200 гр.-масло
1 ч.ч.-захар
5 яйца
2 ч.ч.-брашно
1 бакпулвер
щипка сол
1 ванилия

2с.л.-прясно мляко
3с.л.-какао

около 20-30 череши от сладко/пресни вишни,от компот или замразени без костилки/

Продукти за крема:

500 мл.-прясно мляко
1 пудинг ванилия на Йоткер
100 гр.- захар
50 гр.-масло

Продукти за ганаш:


250 мл-течна сметана
200 гр.- готварски шоколад

Маслото трябва да е меко.Разбива се с миксер заедно със захарта,ванилията и малко сол.
Към получения пухкав крем се добавят едно по едно яйцата като се разбърква след всяко.Бакпулверът се добавя към половината брашно.Изсипва се към яйчено-маслената смес.Разбива се с миксера.После се изсипва и останалото брашно.Разбърква се отново.
Отделя се една трета от кексовата смес.Към нея се добавя какаото и малко прясно мляко.Разбърква се.Жълтата смес се изсипва в подмазана и набрашнена форма за торта/24см/.


Върху нея се разпределя какаовата смес.


Отгоре се нареждат черешите/вишните/и леко се натискат да потънат.



Пече се на 180 гр. в предварително загрята фурна до суха клечка./около30 мин./.
Изважда се върху решетка да се охлади.

През това време се приготвя крема .Прясното мляко със захарта се слага на котлона да заври.
Нишестето се разтваря с малко от млякото.Добавя се на тънка струйка при непрекъснато бъркане към млякото.След като се сгъсти се отстранява от котлона и се добавя маслото.
Разбърква се и се оставя леко да се охлади.
Охладеният сладкиш се връща в тортената форма.Върху него се изсипва кремът.

Аз си имах помощници.

Тя маже,той гледа.
Чака нещо да падне от масата.

И сам реши да опита ...



Оставя се да стегне в хладилник.


През това време се приготвя ганаш.Сметаната се загрява/без да завира/ .
Отстранява се от котлона и към нея се добавя нарязан шоколад.Сместа се оставя за няколко минути да престои.След това се разбърква до получаването на гладък и лъскав крем.Оставя се за 10 минути в хладилник да се охлади и леко да се сгъсти.С получения шоколадов ганаш се залива сладкишът.



Правят се ивици с кухненско гребенче,но аз забравих за него.
На мен ми дойде малко сухичък блата.

Но това не поречи да пийна кафе и да си хапна парче от него.





Рецептата е на Мира/хляб и сол/,Мире,благодаря !

6 коментара:

  1. И твоите вълни са станали,Живе. :)
    Празнично изглежда,а за вкуса не се и съмнявам!
    Честит Гергьовден!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни вълни, неустоим сладкиш и много уютно е при вас! Резултата е фантастичен, но с тези помощници, така и трябва:) Прегръдки, Живе!

    ОтговорИзтриване
  3. А, Живе, за сладкиша не знам, но помощниците ти са големи сладкиши :)

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесен ти е сладкиша, Живе :) и дунавските вълни и малкия сладкиш :) ама какъв мерак има да помага вече :)
    Поздрави и хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви!
    Малката сладкарка има голямо желание да помага....

    ОтговорИзтриване