неделя, 4 май 2014 г.

Торта " Milka "

Направих я за рожденния ден на една колежка-Дани.Разнасях я из центъра,но благополучно стигна до офиса.




Получих одобрението на рожденничката и колегите и това ме зарадва много.




Рецептата е от тези на Рони-може да разгледате тук.Тя е една вълшебница в правенето на сладки вкусотии...



Продукти :


за блатовете (за диаметър 24 см тава):

10 белтъка

250 грама пудра захар

300 
грама смлени лешници ( запечени и обелени ), ако нямате-опитайте с орехи
2 супени лъжици брашно

за крема :
10 жълтъка
1 литър прясно мляко
3 пудинга с варене  " Д-р Йоткер " ( сметана или ванилия )
250 грама качествено меко краве масло
300 грама млечен шоколад " Милка " ( кафяв )
300 грама бял шоколад " Милка "
3 супени лъжици брашно
захар на вкус ( аз сложих около 150 грама )
100 мл сладкарска сметана
2 желатина

Да приготвим блатовете :
Разбийте белтъците и захарта на сняг, прибавете ситно смлените ядки и брашното и разбъркайте със шпатула. 
Изпечете 3 еднакви блата в предварително загрята на 180 градуса фурна. 



Следете блатовете по време на печене, защото стават бързо. 
Оставете ги да изстинат напълно.




За крема :
Сложете 800 мл от млякото да заври, внимавайте да не загори.
В останалите 200 мл студено мляко разбъркайте много добре с миксер жълтъците, брашното, пудингите и захарта (захарта можете да сложите към 800 мл мляко, ако желаете, а не при жълтъците).
Махнете за малко горещото мляко от котлона и на много тънка струйка добавете от него към яйчено-пудинговата смес.
Разбърквайте много интензивно, за да не се пресекат жълтъците и така до пълното смесване на продуктите.
Върнете крема на котлона и на много слаба степен го варете, докато стане гъст . 
Махнете го от котлона . 
Пригответе желатина, според указанието и го смесете с крема (малка част от крема се добавя постепенно към желатина, разбъркайте да се съчетаят напълно и после смесете всичко).
След като кремът се охлади , прибавете разбитата на пяна сметана и мекото масло и с миксер разбийте до хомогенност.
Разделете крема на 2  части, в едната част сложете разтопения на водна баня (задължително) бял шоколад, а към другата част - млечния кафяв шоколад, разтопен пак на водна баня.



Шоколадът трябва да не е горещ.
Сглобете тортата в тава със свалящ се ринг, като редувате блат, крем, блат, крем, блат и крем накрая.
Украсих с разтопен шоколад.
Оставете тортата в хладилник задължително за една нощ, за да стегне крема, и за да може да се реже.



Много вкусна торта!


4 коментара:

  1. Тортата ти е прекрасна, Живе,
    гарант за чудесен вкус и с неустоимо апетитен разрез.
    Много харесах празничната пита за Радинка, новите сладкиши, снимките на цветя -
    една впечатляваща пролетна феерия от красота, много вкус и свежи аромати.
    Поздравления за теб, здрави, честити и щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Сигурна съм, че тортичката е страхотна.Този крем в къщи е на почит във всичките му варианти, а в комбинация с ореховите блатчета мммм, чудничко :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Живе, правила съм тази торта за РД на дъщеря ми преди 1-2 години - уникална е, за мен е една от най-хубавите торти, които съм правила и яла!

    ОтговорИзтриване