вторник, 13 септември 2016 г.

Мус от маскарпоне и дюлево желе


Продукти:
250гр. маскарпоне
200 гр. течна сметана
3 с.л. захар
130гр. прясно мляко
1 ванилия
1 пакетче желатин

желе от дюли-или друго сладко
трохи от бисквити

Приготвяне:
Накисваме желатина в 1/2 ч.ч. студена вода да набъбне
Разбиваме течната сметана със захарта-ползвам малките кутийки на Лидъл.Отделно разбивам и маскарпонето,прибавям прясното мляко и всичко събирам с течната сметана.Разтопявам леко желатина на водна баня или в микровълнова печка и сипвам в крема.Така напревния мус разпределям в купички и прибирам в хладилника.


Преди сервиране отделям от стените на съда  с ножче и обръщам върху чинийка, на дъното на която съм сложила малко от желето.Върху крема сипвам още малко желе и наронени бисквити.


Много лесен и вкусен мус.


Да ви е сладко!

източник


неделя, 11 септември 2016 г.

Тарта с праз,пресен лук и лапад


Много вкусна тарта с маслено тесто-ще се влюбите във вкуса,особено ако предпочитате соленичко....Опитайте и няма да съжалявате.



Тесто:
250гр. брашно
120 гр. масло-студено и нарязано на кубчета
1 яйце
3 с.л. пр.мляко
щипка сол

Пълнеж:
350 гр. лапад-може и спанак
3 с.л. зехтин
2 стръка пресен лук
1 глава праз
1 глава кромид лук

4 яйца
3 с.л. гъсто кисело мляко
1 с.л. грис
150гр. сирене
Приготвяне:

От продуктите за тестото се омесва тесто,обвива се с прозрачно фолио и се пребира в хладилника.
В тиган се слага зехтина,нарязаните кромид лук,пресен лук и праз и сезадушават.Лапада се бланшира и изцежда от водата.Нарязва се и се прибавя в тигана с лука.Когато е готов се отстранява от котлона.Охлажда се и се прибавят яйцата,гриста,киселото мляко и половината сирене.Ако висе вижда по-рядко може и повечко грис да се сложи.
Изваждаме тестото от хладилника и разточваме върху хартия или силиконово килимче.Преместваме във формата и оформяме с ръб.Надупчва се с вилица и се изпича за 10 мин.на 180 градуса.



Изваждаме от фурната,сипваме сместа и отгоре наронваме останалото сирене.




Пече се още 30-35 минути.



Дави е сладко!




вторник, 6 септември 2016 г.

Палачинки с тиквички



Продукти:
3 яйца
2 ч.л. горчица
5 с.л. олио
300 мл. прясно мляко
тиквички около 250 гр.
сол,черен пипер,копър,пресен чесън
1 ч.ч. брашно / количеството зависи от големината на яйцата и колко воднисти са тиквичките -следете консистенцията на тестото,трябва да не е прекалено гъсто,за да се разлива лесно

плънка  по желание- колбас,топено сирене,кашкавал,кет чуп
сос от гъсто кисело мляко,чесън и копар

Приготвяне:

Настържете тиквичката-не прекалено ситно,за да се усеща.Нарежете стрък чесън и китка копър.
В купа разбийте яйцата,млякото,олиото,горчицата и брашното.
Овкусете сместа със сол и черен пипер.
Добавете копъра,чесъна и настърганите тиквички,разбъркайте.
Загрейте тиган за палачинки,подмажете тънко с олио  и се сипва по 1 черпак в средата и разпределете по тигана.При готовност си обръщат и се нареждат в чиния,която похлупваме,за да останат топли.



И редите продуктите за плънката,


навивате



и заливате със соса.



Адаптирана от тук

Сладкиш к круши и канела



Ароматен сладкиш подходящ за кафе,чай.....


Продукти:

1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
3 яйца
100 г масло
1 ч.л. бакпулвер
2 круши
1 ч.л. канела
1 ч.л. ванилия
2 с.л. пудра захар

Приготвяне:
Яйцата  се разбиват със захарта , докато тя се разтвори напълно.След това към яйчената смес се прибавят разтопеното масло , пресятото с бакпулвера , ванилията и канелата  на  два пъти брашното  и всичко се разбива с миксер до получаването на гладка и гъста смес за сладкиш.
Тя се изсипва в намазана с малко олио и посипана с брашно тавичка или върху хартия за печене  и се заглажда с лъжица. Върху нея се подреждат кубчета пресни белени круши .


Десертът се поставя в предварително загрята на 180 градуса фурна и се пече до готовност. Оставя се да се охлади


 и се поръсва  с пудра захар.



Рецептата е от тук



Честит празник на всички българи!