вторник, 17 януари 2017 г.

Хляб изпечен в йенски съд



Продукти:
300мл. топла вода
1 пакетче суха мая или 15г. прясна мая за хляб
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
3 ч.ч. с вместимост 250 мл. брашно
3 с.л. олио

Приготвяне:

От горепосочените продукти омесете тесто,което е средно меко и задължително не трябва да лепне.
Поставете го в купа намазана с мазнина, намажете го отгоре също с мазнина и го покрийте с кърпа.
Така оставете да си почине на топло докато удвои обема си.
Йенския съд намажете хубаво с мазнина и внимателно преместете втасалото тесто в него.Аз разделих на 4 топки.Намазах с олио и поръсих със сусам.


Не го мачкайте за да не излезе въздуха при втасването.Сложете капака и поставете в студена фурна.Включете на 200 градуса .
Наблюдавайте хляба и като видите ,че придобива тъмнокафяв цвят махнете капака и намалете градусите на 180.Печете още 10 минути.



Извадете хлебчето и го поставете върху решетка да се охлади.

При мен съда беше по-широк и не се вдигна много на височина.Стана с много хрупкава коричка.



Да ви е сладко!

1 коментар: