Необходими продукти:
За блата:
4 яйца
4 с. л. захар
3 с. л. брашно
1 с. л. какао
За крема:
2 яйца
1 ч ч прясно мляко
3 с. л. захар
2 с.л. какао
1 с. л. брашно
160 г краве масло на стайна температура
3-4 с. л. подсладено кондензирано мляко
50гр. шоколад
За пияни вишни:
1,5 ч ч вишни
3 с. л. захар
3-4 суп л коняк или ром
За глазурата:
150 гр. черен шоколад
100мл. течна сметана
2 с.л. кондензирано мляко
2 с.л. кондензирано мляко
Печем в загрята до 150 градуса фурна 40 минути без вентилатор.
Приготвяне:
Вишните със захарта и коняка в тенджерка и на котлона.Може да престоят известно време ,за да си пуснат сока- за 1 нощ в хладилника.Варят се докато течноста се изпари и се оставят да се охладят.
За блата-отделят се жълтъци от белтъци.В голяма купа се разбиват белтъците и постепенно се добавя захарта .Трябва да станат пухкави белтъци без да се усеща захарта.добавя се 1 по 1 жълтъците.Сипваме по малко от брашното ,какаото и се бърка внимателно.На дъното на форма 20 см се изсипва тестото и се пече на 150 градуса за 40 минути на средна решетка.
След готовност се изключва фурната,но формата остава на отворена врата за 15-20 минути.Изважда се и се охлажда.
За крема
В малка тенджерка се разбиват 2 яйца,прибавя се млякото,захарта,какаото и брашното.При непрекъснато бъркане се вари крема до сгъстяване.Изключва се котлона и крема се прехвърля в чист съд.Прибавя се и шоколада.
Взимаме блата и разрязваме 1/3 от него.Ще получим 2 блата-по-голям и по-малък.
Големия блат леко маркираме с нож около 2 см от края и издълбаваме внимателно от средата-да се получи като кошница.Блата е много нежен и с пръсти лесно се издълбава.Трябва да остане дъното на блата .
Разбиваме мекото масло и кондензираното мляко,смесваме и към тях какаовия крем лъжица по лъжица.След това целия крем изсипваме върху трохите от издълбания блат,объркваме с шпатула и крема за тортата е готов.Остава да прибавим вишните и преминаваме към събиране на тортата.
Взимаме с лъжица от крема и редим върху издълбания блат.покриваме с горния блат-капаче и притискаме леко навсякъде ,за да се изравни.
Прибираме за кратко в хладилника докато напарвим глазурата.
В микровълнова разтопяваме половината шоколад и сметаната.Изваждаме и добавяме останалия начупен шоколад.Трябва да е поизтинала,но все още течна глазура и заливаме тортата.Поръсих с малко от трохите и пудра захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар