вторник, 6 октомври 2020 г.

Питка



 Продукти:

500-600 гр. брашно
3 яйца( 1 жълтък за намазване)
250 гр. прясно мляко
20 гр.жива мая или 7 гр.суха
2-3 суп. лъж. олио
1 суп.лъж. захар
1 ч.лъж. оцет
1-2 ч. лъж.сол

Омесва се меко тесто и се оставя да втаса докато удвои обема си( 40-50 мин.)
Разточвам на правоъгълник и намазвам с меко масло-около половин малко пакетче.Навивам на руло и режа на парчета,които подреждам на разстояние едно от друго във форма за торта 26 см.покрита с пекарска хартия.Първо редя по краищата на формата изправени парчетата ,а крайните парчета слагам в средата.Покривам с кърпа и оставям да втаса около 20-30 минути.Жълтъка разбивам с 2 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко.Намазвам втасалата питка Пече се на около 180 градуса до суха клечка.








Няма коментари:

Публикуване на коментар