Тортата беше за 79-ят рожден ден на моята свекърва.Да е жива и здрава!
Бадемов пандишпан
6 големи яйца на стайна температура
щипка сол
1 чаша -200 гр. захар
1 чаша- 100 гр. смлени бадеми
1 чаша -125гр. брашно
1 ч.л. бадемов екстракт
Кокосов крем с бял шоколад
200 гр. бял шоколад
40гр. кокосово мляко
250 гр. сирене маскарпоне на стайна температура
500 гр. сметана за разбиване, 35% мазнина, охладена
1/4 чаша -30гр. пудра захар
1/2 чаша -40гр кокосови стърготини
Загрейте фурната до 170 градуса. Намажете дъното и стените на 23 см форма с пергаментова хартия. Отделете белтъците от жълтъците. Добавете щипка сол върху белтъците и започнете да бъркате, докато се разпени. Постепенно добавете захар и продължете да разбивате, докато се образуват твърди върхове на високи обороти.
В малка купа смесете жълтъци с бадемов екстракт и ги добавете в разбитите белтъци.
Постепенно добавете смлените бадеми и брашното.
Изсипете тестото в подготвената тава
и печете 40-45 минути до леко златисто.
Оставете го да се охлади за около 10-15 минути. Извадете от тавата и охладете напълно върху решетка.
Междувременно пригответе крема.
За крема:
Поставете шоколада и кокосовото мляко в топлоустойчива купа и го оставете да се разтопи-аз го правя в микровълнова.Аз добавям и 1-2 с.л. олио.И разбъркайте хубаво както Дари в случая.
В голяма купа разбийте маскарпонето до гладка смес. Добавете разтопения шоколад и разбъркайте, докато се смеси.
В друга голяма купа разбийте сметаната, докато се образуват твърди върхове. Прибавете пудра захар и разбивайте докато се разтопи.
Включете постепенно разбитата сметана в сместа от бял шоколад и по малко от кокоса. Покрийте и охладете до готовност за употреба.
Сглобяване на тортата. Разделете пандишпана на 3 платки. Поставете един слой торта върху чинията си за сервиране.
Разпределете ⅓ чаша кокосово мляко върху първата платка на тортата.Ако нямате кокосовомляко може да сиропирате с обикновено .Разпределете крема за блатовете и оставете малко и за измазване. Повторете с втория -платка,сиропиране,крем. Добавете третия слой торта и намажете с последната ⅓ чаша кокосово мляко. Разстелете останалата глазура отгоре и отстрани на тортата.
Поръсете натрошен кокосов орех отгоре и отстрани на тортата и охладете до готовност за сервиране.Аз имах останали трохи от блато и смлях,след което поръсих отстрани.
За декорацията отгоре сложих и малко боя в поша и шприцовах .
Поша намазах отвътре с червена боя и прибавих крема.
Прибирате в хладилника за 1 нощ в кутия.
Тортата не е от много сладките и много се хареса на рожденичката ни-баба Венче.
Да е жива и здрава рожденичката! Тортата изглежда вкусно и е красива, няма как иначе, нещата правени с любов и отношение си личат. Поздрави, Живе!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Катенце!
ОтговорИзтриване