събота, 27 февруари 2021 г.

Сладкиш с ябълки и маслено тесто






Продукти за маслено тесто

250 грама брашно

1 ч.л. бакпулвер

1 яйце

155гр. студено масло

3-4 с.л. студена вода




За плънката

8 дребни ябълки

канела

20 гр. захар

1 с.л. лимонов сок

50 гр. масло

Приготвяне

Студеното масло слагам в купата с брашното и настъргвам на едрото ренде-С пръсти правя на трохи и прибавям останалите продукти.Разделям на 2,като едната част е по-малка за покриване .

Завивам в пликче и слагам в хладлиника за час.

Пред това време правя плънката.Обелвам и нарязвам ябълките на резани и заливам с лимона.Слагам ги в тиган с маслото и захарта и обърквам няколко пъти на умерен огън.Прехвърлям ги в купа да се охладят и поръсвам с канела.

Разточвам по-голямата част от тестото между 2 хартии и прехвърлям във форма-22-24 см с борд.Отгоре слагам плънката.



Разточвам малката част от тестото и покривам плънката ,като краищата ги прищипвам.Правя няколко разреза отгоре




 и слагам да се пече на умерена фурна до приятен загар.


Оставям да се охлади и поръсвам с пудра захар.







Няма коментари:

Публикуване на коментар