сряда, 3 март 2021 г.

Баница с праз и кайма

 


За любителите на баници ,това е  рецептата за една много вкусна и пристрастяваща баница.




Продукти:

За плънката-нарязах и задуших в 100мл олио  6 стръка праз и 500гр. кайма.Овкусих с чубрица,сол,черен и червен пипер и оставих да се охлади.През това време омесих тестото.


За моята тава използвах  :

1 ч.ч. прясно мляко

1 ч.ч. вода

1/2 ч.ч. вода , половин кубче мая , 1 с.л. захар 1 с.л. брашно да шупнат

1 с.л. сол

1 с.л. оцет

около 500 гр. брашно

Омесих меко тесто и разделих на 16 малки топчета.Намазах всичките с олио и събрах 2 по 2 и оставих за 20 минути покрити с фолио.И така станаха 8 кори.

Приготвяне:

Взимам  двойно топче и разтягам с пръсти на правоъгълник върху намазнен плот.Много лесто се дърпа,защото така намазнени те се залепят и става бързо.Слагам от плънката и навивам на руло.Пръвата кора правя на охлюв и останалите редя да него.

Оставих за 15 минути  и след това намазах с едно разбито яйце и   40 гр. разтопено масло.



Пекох на 170 градуса за около 40 минути.

Стана върховна-нещо между баница и тутманик.


С благодарности към Здравчето за тази вкусна рецепта!



2 коментара:

  1. Любимият вкус от детството. Обожавам баница с праз и кайма!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудна ти е баницата, Живе, но би ли погледнала пропорциите течност и брашно - на 500 гр брашно около 650 мл течност се пада...?

    ОтговорИзтриване