За блата
4 яйца
140 г захар
Шипка сол
130 гр брашно
8 г бакпулвер
40 гр какао
80 грама мляко
100 г растително масло
За напояване на платките
80 грама мляко
50 гр. бейлис
1 супена лъжица желе от дюли
400 гр. Мляко
3 жълтъка
130 г захар
35 г царевично нишесте
300 гр. Сметана 35%
100 гр шоколад 70%
Глазура: 100 гр. Сметана 35%
100 гр шоколад 70%
Бляла глазура-50 гр. бял шоколад и 1 лъжица олио
Приготвяне:
за блаата
В купата на миксера слагаме яйцата,солта и захарта и разбиваме до плътен крем.
Докато сместа се разбива ,в друга купа за разбиване с пасатор слагаме какаото и заливаме с горещото мляко.Разбъркваме с вилица какаото да се разтвори и добавяме олиото.След това миксираме с пасатора да се образува плътна смес приличаща на шоколадов ганаш.
Прехвърляме в купа и покриваме с фолио.
В друга чиста купа купа сипваме брашното и бакпулвера-смесваме с тел.Пресяваме сухата смес върху яйчената смес на два пъти и объркваме с лопатка.
Взимаме една ,две лъжици от бялата смес и прибавяме към какаовата като бъркаме отново с лопатка.И връщаме смесената какаова смес към бялата-объркваме внимателно сместа до еднородност.
Аз използвах форма с диаметър 20 см намязяня с масло по страните,а на дъното сложих хартия за печене.
Пекох на 180 градуса 30-35 минути до суха клечка.
След като се изпече се изважда от формата да се охлади и се прибира в хладилника .Събрах тортата на следващия ден.
Блата разрязах на 3,като капачето използвах за трохи .
Крема-в тенджерка се слага млякото,захарта,нишестето и жълтъците.С белтъците направих "забравените сладки".Разбиват се с тел и се слага на котлона на средна температура.непрекъснато се бърка,дори се намалява на слабо когато започва да се сгъстява.Клоква за кратко и сваляме от огъня.
Крема изсипваме в чиста купа ,покриваме с прозрачно фолио и оставяме да се охлади.След което преместваме в хладилник за час,два.
За шоколадовия ганаш:
В дълбока купа слагаме горещата сметана и начупения шоколад.Изчакваме няколко минути и разбиваме с пасатора.
Покриваме с прозрачно фолио до охлаждане и след това прибиме в хладилник за пълно охлаждане.
След като се охлади го изсипваме с купа и разбиваме с миксер.
Изваждаме купата с крема от хладилника и разбиваме с миксера-не мием бъркалките от ганаша.
След като сме го разбили хубаво събираме двете смеси-бялата и какаовата,като бъркаме с лопатка.
За напояване на блатовете-в купичка слагаме продуктите и разбъркваме.
Събиране на торатата:
Блата разрязах на 4-3 за тортата и капачето на трохи.
Върху подложда в средата слагам лъжичка крем и първия блат-сиропирам с четка.Крема сложих в пош и така разномерно разпредилих върху блатовете.
Отгоре втори блат,сироп и крем.Сложих и ринг с ленти отстрани за по-добро стягане на тортата.Трети блат също и прибирам в хладилника за една нощ .
На следващия ден свалям ринга и приготвям глазурата.В купичка слагам горещата сметана и начупения шоколад.Оставяме леко да се охлади,но да е течен.Изваждаме торатта от хладилника ,сваляме ринга и намазваме с крем отстрани и заглаждаме отгоре.
Заливаме с ганаша и прибираме за кратко в хладилника да стегне глазурата.
След това с трохите покривам отстрани.
Загрявам белия шоколад с олиото в микровълнова и след това слагам в корнет,като правя въртеливи движение отгоре.
Прибирам пак за кратко в хладилника и тортата е готова.Ако ви остане от крема може отгоре да се украси.
Няма коментари:
Публикуване на коментар