За тестото
1 кг.брашно
1 пакет суха мая
200 мл.прясно мляко
400 мл. вода
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
6 с.л. олио
Омесва се тесто ,разделих на 4 и оставих да втаса.
Плънката е от 500 гр.телешка кайма,5 стръка праз,2 домата ,сол,черен пипер,чубрица.Праза беше предварително сварен.Аз задуших каймата с малко олио и вода,сложих праза ,нарязани на ситно домати и подправките и оставих да се охкади в 4 купички.
След това взимам топка,разточвам и намазвам с разтопено масло навсякъде.
Кората става голяма,така ,че може да се раздели на 8 топки за по-малки банички. Слага се плънка навсякъде,завивам на охлюв и оставям в намазнена или набрашнена чиния.
Така и с останаките 3.
Взимам първата и слагам върху хартия за печене и отгоре минавам с точилката леко да стане плоска и надупчвм с дървен шиш.
Взимам хартията с баницата и придърпвам към тавата-ползвах тази от фурната.Разбих 1 яйце с малко олио и водичка и с него намазах и 4-те баници.Надупчих с дървен шиш и пекох в затоплена фурна около 30 минути.
И така с останалите.
Хапнахме с овче кисело мляко от Трънския регион.
Страхотни, Живе!
ОтговорИзтриване