четвъртък, 7 април 2022 г.

Вкусна баница със сирене


Баницата е уникална-най-вкусна от тези с готови кори!

Продукти:

1 пакет фини кори за баница (400гр. - 15 листа) (тавата е правоъгълна  -22/ 40см)
 400-500 гр. сирене
5+1 яйца1 бакпулвер
3 пълни с.л. брашно

150 мл вода (газирана; лимонада)
80гр. масло или олио + още 5 с.л. олио + 2-3 с.л. олио

Дъното на тавата се намазва с масло/олио.
 Петте яйца се разбъркват с разтопеното масло или олиото (онова 80гр).Към тях се прибавя брашното и бакпулвера; разбърква се.
 Сиренето се натрошава.Взема се 1 кора, намазва се с по една лъжица от олиото (с четка, лесно и равномерно навсякъде).
 Върху нея се поставя още една кора. Тя се намазва с 2-3 лъжици от яйчената смес.
 Върху нея се поставя още една кора. Поръсва се с натрошеното сирене.
 Трите кори се завиват на руло и поставят в тавата, която при мен е така премерена, че рулото от кори - поставено по дължината и - е съвсеем леко набрано.
 Така се процедира и с останалите 3 или 4 комплекта тройки кори. Готовата баница се нарязва напречно (на 3-4 части).
 Залива се с водата, разклаща се тавата, за да я поеме надолу.




 Баницата се намазва с останалото едно яйце, разбито с последните 2-3 лъжици олио.
Пече се в предварително загрята фурна на 190 градуса на средна скара, до зачервяване.



Рецептата е от храна за мойте канибали на Пепи.

1 коментар: