Баницата е уникална-най-вкусна от тези с готови кори!
Продукти:
1 пакет фини кори за баница (400гр. - 15 листа) (тавата е правоъгълна -22/ 40см)
400-500 гр. сирене
5+1 яйца1 бакпулвер
3 пълни с.л. брашно
150 мл вода (газирана; лимонада)
80гр. масло или олио + още 5 с.л. олио + 2-3 с.л. олио
Петте яйца се разбъркват с разтопеното масло или олиото (онова 80гр).Към тях се прибавя брашното и бакпулвера; разбърква се.
Сиренето се натрошава.Взема се 1 кора, намазва се с по една лъжица от олиото (с четка, лесно и равномерно навсякъде).
Върху нея се поставя още една кора. Тя се намазва с 2-3 лъжици от яйчената смес.
Върху нея се поставя още една кора. Поръсва се с натрошеното сирене.
Трите кори се завиват на руло и поставят в тавата, която при мен е така премерена, че рулото от кори - поставено по дължината и - е съвсеем леко набрано.
Така се процедира и с останалите 3 или 4 комплекта тройки кори. Готовата баница се нарязва напречно (на 3-4 части).
Залива се с водата, разклаща се тавата, за да я поеме надолу.
Баницата се намазва с останалото едно яйце, разбито с последните 2-3 лъжици олио.
Пече се в предварително загрята фурна на 190 градуса на средна скара, до зачервяване.
И наложена е супер.
ОтговорИзтриване