неделя, 16 юли 2023 г.

Шоколадова торта с вишни за моят рожден ден

 



Шоколадова торта с вишни и фрапе за разкош.Рецептата е от сайта на Eva Toneva -моята астрална близначка.




Еви,благодаря ,че сподели тази разкошна рецепта в точния момент,за да си я приготвя за моя празник.




Продукти за блатовете:
9 белтъка от големи яйца
225гр. захар
45 гр. какао
500гр. бадемово брашно при мен
Разбих 3 белтъка с 1/3 от останалите продукти.Продуктите са за 3 блата -20см

Шоколадов крем
200гр. черен шоколад
100гр. млечен
10 гр. желатин
50гр. вино Марсала
300гр. сирене крема
9 жълтъка от големи яйца
125 гр. захар
200гр. течна сметана 30 %


Продукти за вишневия слой

300 гр.пресни или замразени вишни
120 гр. захар
5гр. желатин
25 гр. царевично нишесте
50 гр. вино Марсала

за ганаша
125 гр. черен шоколад
125 гр. течна сметана 30%
30 гр. краве масло


Приготвяне:

Разделяме продуктите за блата на 3.Разбиваме 3 белтъка и останалите продукти.Приготвяме форма 20 см и хартия за печене.Печем на 180 градуса 15-18 мин. до суха клечка.

Вишневия слой-Накисваме желатина в 2 с.л. студена вода.разтваряме нишестето във виното.В тенджерка слагаме вишните и захарта и загряваме .Варим до разтопяване на захарта и варим 3 до 5 минути.Сваляме от котлона и прибавяме стегнатие желатин.Бъркаме да се разтвори и разделяме сместа на 2.
Шоколадовия крем
Накисваме желатина в 3 с.л. вода и оставяме да набъбне.Разтопяваме на водна баня шоколада и виното,прибавяме желатина и бъркаме до разтопяването му.
разбиваме жълтъците и захарта с миксер.Прибавяме към шоколада и крема сиренето и разбъркваме.Разбиваме сметаната до меки върхове и прибавяме към крема и разбъркваме .

Сглобяване на тортата.
В приготвена чиния и ринг слагам ленти отстрани.Слагам 1 блат,половината вишнева смес-заравнявам.След това половината крем.След това 2-ри блат,останалите вишни,крем и 3-ти блат.Оставете малко количество от крема-1 чашка да разпределите върху последния блат.Заравнете ,покрийте с прозрачно фолио и оставете за 1 нощ в хладилника.
За ганаша-В купа слагаме шоколада,,сметаната и маслото.Оставете за кратко и разбъркайте.Леко се охлажда и се залива тортата.Може тогоре и отстарни до долу.аз я залях до някъде само.
Декорирайте по ваш избор.


Превъзходен вкус  за който обича шоколад.


Да ви е сладко!


И хапка шоколадова наслада....



И разкошни рози от моята градина.




Няма коментари:

Публикуване на коментар