неделя, 16 юли 2023 г.

Летен десерт без печене



Летен десерт с боровинки и сливи от двора.




Продукти за

10-12 порции
 Бисквитена основа 
250 г  бисквити
110 г масло- разтопено 
5 с.л. прясно мляко

за крема 
250 г.маскарпоне
500гр. течна сметана-студена
2 бели шоколада-2 с.л. олио
300гр. извара
1 желатин-3 с.л. вода

400гр. боровинки и сливи
100 гр захар
30мл лимонов сок
1 пакет желатин-3 с.л. вода

Приготвяне:

Започваме с бисквитената основа.Бисквитите се смилат на блендера и се изсипват в купа.Прибавя се разтоменото масло и прясното мляко.Сместа се изсипва във форма 26 см.Аз слагам ленти отстрани или може да се изреже от хартия.Аз слагам чинията в която ще е и ринга на формата.С лъжица разпределям трохите и понатискам,за да се стегне сместа.Прибирам в хладилника.

Плодовия слой
Желатина слагам с водата да набъбне.
В тенджера слагам боровинките и сливите,захарта и лимоновия сок и на котлона.Варят се 10 минути докато се сгъсти.Свалям от котлона и минавам през цедка,за да се премахнат люспите.Прибавям готовия желатин и от топлото той се разтваря.Отделям около 80 гр в купичка.

За крема
Желатина подготвяме с водата.
Разтопявам белия шоколад с олиото и 10 лъжици от сметаната в микровълновата.Изваждам и към него прибавям набъбналия желатин-бъркам да се разтвори напълно.
Пасирам изварата с маскарпонето.Разбивам останалата сметана с миксер .Към сметаната прибавям изварата и маскарпонето-бъркам.И на порции прибавям шоколадовата смес.Бялата смес разделих на две и към втората част сложих 1 част от  плодовата смес.


Изваждам формата от хладилника и върху бисквитената основа сложих половината бял крем-заравних.Отгоре отделената чаша с боровинковото сладко-разпределих.И най-отгоре смесените части  бял крем и боровинково сладко.Заравних и оставих в хладилника за 1 нощ.Исках долната част да е бяла ,а горната по-наситена.Има разлика,но не е каквато ми се искаше.
На другия ден декорирах със свежи плодове.Поръсих и нежно с пудра захар.





Да ви  е сладко!







Няма коментари:

Публикуване на коментар