четвъртък, 29 септември 2011 г.

Торта птиче мляко

Последната торта която направих е тази.Не е трудна за изпълнение ,само трябва време да се изпече,да изстине крема и  шоколадовата глазура.

Продукти
2 яйца
100 гр. захар
100 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
сок от компот за сиропиране-около 1ч.ч.-аз сложих сока от 1 буркан праскови,но ми дойде много сиропирана
Продукти за крема
5 яйца
1ч.ч. захар
125 гр. меко масло
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. брашно
20 гр. желатин-стори малко жилаво,следващия път ще пробвам с 1 пакет от 10 грама.
Продукти за шоколадовата глазура
150 гр. шоколад
50 гр. масло
2 с.л. прясно мляко

Яйцата и захарта се разбиват с миксер,добавя се брашното с бакпулвера и се излива в кръгла форма 26 см и се изпича блата.След като се охлади се поставя в откопчаваща се форма и се сиропира с компот.
Крема-желатина се накисва в малко вода да набъбне и се оставя 10 минути.Жълтъците,половината захар и брашното се разбъркват с млякото и се сваряват на водна баня до гладък гъст крем.Когато крема изстине до стайна температуракъм него се добавя разбитото на пяна масло и се доразбива с миксера.
Белтъците се разбиват с останалата захарна сняг.Смесват се жълтъчния крем и белтъците.
Желатина се слага само за секунди в микровълнова да се поразтопи и се изсипва в крема.Сместа се излива веднага върху блата заравнява се и веднага  в хладилника за 1час.
Глазурата-стопяват се продуктите-аз го правя в микровълнова,като пускам на 450 ,да не е на последна мощност за 1-2 минути като отварям ,разбърквам и ако има нужда обратно в нея.
След като се охлади ,заливам тортата и слагам отново в хладилника.
Да ви е сладко.

 Съпругът ми събра крема от подвижният  борд на формата и украси парчето си торта ето така.
Да ви е сладко.

9 коментара:

  1. Виждам, че съпругът е "намазал" най-хубавото от тортата-кремчето :))))
    Ами като е толкова привлекателна, как да се сдържи, нали и той душа носи :))))))
    Поздрави имного обич в семейството!

    ОтговорИзтриване
  2. Писах ти нещо, което ми дойде на ум на е-мейла ти.

    ОтговорИзтриване
  3. Тортата наистина стана вкусна и сочна.Той не е много по сладките неща,но сега реши да украси парчето като за снимка.
    Прочетох е-мейла-огромно благодаря!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Искам да те поздравя за създаването на блогчето! Желая ти много прекрасни мигове и бързо приобщаване към голямото блогърско семейство!:-)))
    Тортата изглежда превъзходно: сочна, креместа и шоколадова.:-)))
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ти Мони!
    Старая се и се надявам да се впиша във вашите редове,макар и по-бавничко...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Живе иаз като мъжа ти бих си обрала кремчето:)
    Ето,вече не само аз си имам съавтор на блога хахаха
    Мъжете ни са много изобретателни:)
    Прегръдки:*)

    ОтговорИзтриване
  7. Кате,нека се включват-няма да им отказваме.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Живе, точно такива торти харесвам мнооооого сочни. Веднага си копирам рецептата и при първия повод ще я приготвя :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Отдавна й се каня на тази торта , но срещах до сега само рецепти за по-голямо количество!При теб се е получила много добре, ще пробвам с твоите пропорции!Благодаря за споделения опит!Поздрави!

    ОтговорИзтриване