четвъртък, 13 октомври 2011 г.
Торта Рафаело
На 10 октомври съпругът ми имаше рожден ден.А аз отдавна си бях набелязала тази тортичка и сега и дойде времето.Много е нежна ,лека и шоколадова.Благодаря на Вероника-видях я при нея.
Продукти
10 яйца
12 пълни супени лъжици кристална захар
15 пълни супени лъжици с връх бяло брашно
1 пълна чаена лъжичка бакпулвер
125 грама меко краве масло
3 ванилии
за крема:
500 мл течна сладкарска сметана
125 грама меко краве масло -на стайна температура
300 грама бял шоколад
5 пълни супени лъжици ситно сухо мляко/аз сложих суха сметана/
за сиропа:
1 чаена чаша кристална захар
1 чаена чаша вода
ванилия
за декорация:
кокосови стърготини
12 бонбона "Рафаело"
Разбиват се яйцата и захарта на сняг ,а фурната се включва 180 градуса да загрява.
След като яйцата и захарта са удвоили обема си и са се сгъстили, започва прибавянето малко по малко от предварително смесените брашно, ванилии и бакпулвер.
Накрая и мекото масло (размекнато на стайна температура). Всичко се разбива до получаване на еднородна, гладка смес.
Намазва се тава с диаметър 26 см покрива се добре с намаслена хартия за печене.
Разделя се сместта за блатовете на 4 части и се изпичат 4 тънки блата.
Пекат се до леко розово,не се препичат.
Оставят се да изстиват.
През това време е добре да се приготви захарния сироп и се оставя да изстива,може да се сложи и ванилия.
Крема
Разбива се сметаната на сняг,прибавя се мекото масло и се доразбива.
Белия шоколад слагам в микровълнова,като от време на време разбърквам-да не е силна температурата.
Когато шоколадът е напълно разтопен, се прибавя сухото мляко и се разбърква добре.
След като изстине, се смесва със сметаната и маслото.
По желание може да се сложи и кокос.
Слага се блат в тава с ринг,отгоре се сиропира по малко с лъжица и се залива с част от крема.Така се подреждат и останалите блатове,като се завършва с крем.Отгоре и отстрани се поръсва с кокос.
Съхранява се на хладно място.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
ауууу Живеееее това е нещото което обожавам ,а твоята торта е станала уникална.
ОтговорИзтриванеМного нежна и пухкава.
Прегръдки и хубав ден!
Наистина става прекрасна на вкус-на вид още се уча.Но забелязах ,че след ден,два става с по-мекички блатове,защото са поели и от сметаната.
ОтговорИзтриванеПожелавам ти слънчев и усмихнат ден!
Живе,здраве и късмет пожелавам на рожденика,а на теб комплименти,тортата е великолепна!Със сигурност си му подсладила празника подобаващо!
ОтговорИзтриванеЖиве,да ти е жива и здрава половинката,дълги години да празнувате!
ОтговорИзтриванетортата се е получила много красиво,звучи вкусно и много ефирно!
Прегръдки и хубав ден!
Честит празник,Света Петка,да закриля и пази цялото ти семейство!
Честит рожден ден на съпруга, много любов и разбирателство ви желая! Тортата е великолепна!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви момичета-целувам ви...
ОтговорИзтриване