събота, 29 октомври 2011 г.

Крем торта

Тази торта направих за рождения ден на големият ми син Драго-вече стана на 24-да ми е жив и здрав!Видях я в предаването на Йоли,после в блога и и реших да я направя с малки изменения.Страничния борд,който тя прави,при мен се получи малко по-сух и го сложих като блат.А тортата се оказа едно кремаво вълшебство....

Продукти

Основа
2 белтъка
100 г захар
1 с.л.брашно
1 ванилия
50г едро натрошени или цели лешници

Блат
2 яйца
60г захар
40г брашно
20г какао
1 ванилия

Първи пласт - шоколадов ганаш

100 г течна сладкарска подсладена сметана
200 г натурален шоколад 70%
50 г фино смлени печени орехи

Втори пласт - портокалов крем

3 яйца
1 жълтък
1/2 ч.ч. захар
1/3 ч.ч.пресен портокалов сок
125 г масло
настъргана кора от 1 портокал
1 ванилия

Трети пласт - крем кафе

2 жълтъка
100 мл течна сметана
150 г прясно мляко
100 мл силно сварено кафе еспресо
3 с.л.брашно
1 ванилия
7 с.л. захар
1 1/2 пакетче желатин др.Йоткер

Четвърти пласт - крем Рикота с ванилия

200 г Рикота
100г квасена сметана
150г захар
2 белтъка-аз сложих 1
2 ванилии
1 1/2 пакетче желатин др.Йоткер

Глазура

100 г млечен шоколад
150 мл прясно мляко
1 пакетче желатин др.Йоткер



Приготвяне

* За основата се разбиват на твърд сняг белтъците. Постепенно се добавя захарта и ванилията и се продължава разбиването до получаване на твърди връхчета. Внимателно прибавете брашното като бъркате с лопатка. Накрая сипете лешниците. Очертайте кръг върху хартия за печене с диаметър 26 см . Сипете белтъчната смес, леко загладете, оформете на кръг и изпечете в предварително загрята слаба фурна на 140*.

За блата разбийте добре яйцата със захарта и ванилията до получаване на гъст крем. Пресейте какаото заедно с брашното и го добавете към яйчната смес. Изпечете в предварително загрята на 170* фурна за 10 мин. Внимавайте да не прегори. Диаметърът трябва да бъде същия като белтъчната основа.

За ганаша затоплете сметаната до кипване, прибавете шоколада и орехите и бъркайте докато получите гладък крем.

За портокаловият крем разбийте в малка тенджерка яйцата, жълтъка и захарта. Прибавете портокаловите сок и кора, както и маслото, нарязано на парченца. Сварете крема на водна баня докато се сгъсти. Нужни са около 15 мин. Не е нужно непрекъснато да го бъркате.След като кремът се сгъсти го претрийте през цедка за да стане съвършено гладък. Оставете да се охлади.

За кремът с кафе разбъркайте захарта с брашното и ванилията. Сложете жълтъците и налейте малко мляко. Разбъркайте до получаване на гладка каша. След това сипете останалото мляко, кафето и сметаната. Сварете крема до сгъстяване на водна баня или в съд с не залепващо дъно. Отнемете от огъня и сипете желатина в горещия крем. Бъркайте докато се разтвори напълно. Разбира се, ако желаете може да го стопите първо него на водна баня с малко вода и чак след това да го сипете в крема. Оставете крема да се охлади.

За кремът с рикота първо разбийте белтъците на сняг. Прибавете им половината захар и продължете да разбивате още малко,след това разбийте с останалата захар и ванилията на гладък крем. Стопете желатина на водна баня и го сипете към него. Разбъркайте добре. На края прибавете и разбитите белтъци. Ако се притеснявате да ползвате сурови белтъци може да ги замените с 400 г квасена сметана.


Сглобяване
Поставете основата в тортена форма и я пристегнете с ринг.
Слага се ганашът.

Когато малко се стегне нанесете върху него портокаловия крем.
Тук сложих кафявия блат,след това кремът с кафе и оставих тортата за 2 часа в хладилника да се стегне. Кремът с кафе трябва да е полугъст като го сипвате. След като се е стегнал сипете върху него последния крем с рикота. Загладете добре и оставете тортата добре да се стегне преди да нанесете глазурата.

За глазурата
Млякото се затопля,слага се какаото,малко масло и разтопен желатин. Оставете да изстине и да се сгъсти леко.



Освободете тортата от ринга. Залейте я с полутечната глазура и я оставете небрежно да се разтече отстрани. Отгоре може да се поръси с какао.
Тортата е уникално вкусна....благодаря ти ,Йоли!!!

13 коментара:

  1. Добро утро Живе!
    Да ти е здраво,щастливо и обичано момчето!
    Тортата е превъзходна!!!!Взимам си парченце за негово здраве и те прегръщам силно!
    Хубав уикенд:)))

    ОтговорИзтриване
  2. Живе, най-напред сърдечни пожелания за рожденика, да е жив и здрав, да ви радва, да има много късмет! Тортата е великолепна!:-)))
    Прегръдки и хубави почивни дни!
    P.S. Когато имаш време, заповядай в блогчето ми, там те чака изненада.:-)) Очаквам те!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит празник! Да е жив и здрав рожденика! Тортата изглежда много вкусно! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Тортата е голяма играчка, много кремове, много посуда ще има за миене, обаче изглежда като идея и като изпълнение страхотна! Да ти е жив и задрав юнака и много да те обича и да ти носи радост!

    ОтговорИзтриване
  5. Много добре ти се е получила тортата,а с толкова много кремове си е точно по мой вкус!
    На Йоли рецептите са винаги успешни!
    Честит ти рожденник,много здраве и късмет му пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  6. Мили момичета-трогнахте ме....Благодаря за пожеланията!Тортата е фантазиа,не е толкова сложна,просто си иска време за кремовете.
    Приятен ден,успешна нова седмица и прегръдки за всички вас!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Живче, най-сърдечни поздрави за сина ти - жив и здрав!!!!
    Много харесвам такива вкусни блогове, исках да ти стана последовател, но не ти е активирана тази притурка май?!
    Тортата си личи отвсякъде, че е мнооого вкусна!
    Лека вечер и хубава седмица!!!:))))Усмивки:)))

    ОтговорИзтриване
  8. Със закъснение, но от сърце - честит празник!
    Здраве и хубав късмет,успехи и сбъднати мечти, радост и много щастие за рожденика, и за теб!
    Тортата е страхотна - поздравления,Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Цвети ,благодаря за пожеланията!Все още съм новатор и не съм разучила всичко от блог пространството.Надявам се да навлезна полека лека...
    Приятен ден-поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Диана,благодаря ти от сърце!Гостуването ти при мен ме радва от сърце,защото ти си прекрасен кулинар и имаш страхотен блог,който следя и му се възхищавам -наша любима е твоята шоколадова торта трюфел-правила съм я поне 5 пъти със сигурност,но признавам си без орнаментите.
    Приятен,слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  11. ЖИВЕ, МАЛЕЕЕ ...какъв страхотен сладкиш си спретнала...Браво красота!
    НАМИНИ ПРИ МЕН ИМАМ ИЗНЕНАДКА !:))))

    ОтговорИзтриване
  12. Тази торта изглежда толкова вкусно, че чак ми се приисква да започна веднага да я приготвям :-)! Но като гледам списъка с продукти за всичките тези пластове, свят ми се завива. Ще трябва наистина сериозен повод, за да ме мотивира да се заема със задачата!:-)

    ОтговорИзтриване