петък, 28 октомври 2011 г.

Хляб със зехтин-ала Зиче

Дойде есента,стана топло в домовете ни и ми дойде настроение за омесване на топъл хляб.
Зиче ме предизвика и аз запретнах ръкави.Получи се толкова вкусен хляб,че ни се прииска всяка вечер да е на трапезата ни.

Ето и продуктите

около 600-700гр.-брашно
400 мл.топла вода
1пакет 7гр суха мая
2 с.л. захар
1с.л.сол
2с.л.-зехтин


В купа за месене слагам брашно, маята,захарта,солта,зехтина и топлата вода.
Започвам да бъркам с дървена лъжица докато се събере тестото и след това
изсипвам на плота и започвам да меся до меко тесто ,след което оформям на руло-меси се около 5 минути.

Оформеният хляб поръсвам отгоре с брашно ,слагам го в тава с намазана хартия със зехтин и покривам с кърпа
Поставям във фурната на 40-50 градуса да втаса за 40 мин.
Когато вече е втасал,свалям кърпата и с остър нож правя няколко разреза отгоре и включвам на 180 градуса да се пече за около40 мин.
Изважда се на решетка да изстине.



Наистина е с хрупкава коричка и пухкав отвътре-благодаря ти,Зиче!!!

6 коментара:

  1. Браво Живе,страхотен хляб е станал!
    Да са ти здрави ръцете,все такива вкусотии да ни показваш!
    Аз също обожавам Зиче,а теб познавам лично и мога да кажа,че сте прекрасни жени,които заслужават много внимание!
    Прегръщам те и все пак,дай да се съберем за един обяд с половинките:)))

    ОтговорИзтриване
  2. ЖИВЕ, СТРАХОТЕН Е СТАНАЛ !!!БРАВО!!!
    Снимките ти също са хубави!
    Това е моят хляб и на семейството ми вече, защото искат само него.:)))
    Забеляза ли ,че и на следващият ден пак е много хубав?
    Прегръдки миличка и благодаря за доверието!

    ОтговорИзтриване
  3. Ех,Катенце,колко си миличка.Ще ми е приятно да се съберем,само да решим кога.Утре заминавам за Пловдив,но след като се върна ще измислим нещо...
    Приятна вечер,поздрави в къщи и прегръдки от мен!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Зиче,хляба е страхотен-и моите искат вече само да им правя домашен хляб.То си е хубаво, а и за сега ми е приятно,но да видим до кога.
    Лека и спокойна вечер -прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  6. Много хубав хляб. Изглежда ми като едни големи и дъхави самуни с препечена коричка и душичка-сърцевина, останали по рафтовете на детството.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване